torstai 7. heinäkuuta 2016

Jukka Behm: Viallinen valkaisuvoide

Viallinen valkaisuvoide
Jukka Behm
256 s. 
2016
Reuna

Arvostelukappale kustantajalta


Kuten edellisessä bloggauksessani lupasin, niin tästä se nyt alkaa: Lukutoukan kulttuuriblogin sisältö laajenee, sillä löydätte täältä jatkossa myös kotimaisen uuden kirjallisuuden. Tätä ennenhän olen kirjoittanut uudesta kotimaisesta kirjallisuudesta Suomi lukee -sivulle, jonne kirjoittamista toki edelleen jatkan. Mutta tästä eteen päin nuo bloggaukset löydätte myös täältä, sillä tiedän monien lukijoideni seuraavan ennen kaikkea Lukutoukassa julkaistavia bloggauksia. Toivottavasti tästä on teille iloa!

Ensimmäinen uusi kotimainen kirja Lukutoukassa pitkään aikaan on Jukka Behmin Viallinen valkaisuvoide. Behm tuli minulle tutuksi aiemmasta kirjastaan, Lahjoja norsujumalalle, jonka myötä tutustuin Intiassa sijaitsevaan polkupyöräkorjaamoon ja insinööri Adhikara Patiliin. Viallinen valkaisuvoide jatkaakin Herra Patil ratkaisee -sarjaa, ja onkin samanlainen, viihdyttävä ja kepeä dekkari kuin sarjan ensimmäinen osa oli.

Adhikara Patil omistaa polkupyöräkorjaamon ja Patilin polkupyörä on hänen suurin omaisuutensa. Pyöräkorjaamotyön lisäksi hänellä riittää puuhaa: hän ratkoo naapurustonsa erikoisia ongelmia, tärkeitä ja vakavia, joita poliisi ei kuitenkaan edes määrittele rikoksiksi. Viallisessa valkaisuvoiteessa Patil saa tutkittavakseen erikoisen jutun. Anya Hublin kasvojen iho on mennyt pilalle hänen valkaistessaan sitä voiteella, ja Adhikara Patil päättää etsiä valkaisuvoidekauppiaan ja saattaa tämän vastuuseen teostaan. Herra Patil päätyy myös tutkimaan avunpyyntöjä, jotka on kirjoitettu Hindustan Timesin sivuille. Ja siinä sivussa pitäisi vielä huolehtia pyöräkorjaamosta!

Viihdyin kyllä herra Patilin seurassa lukiessani Lahjoja norsujumalalle kirjan, mutta jotenkin lukuelämys jäi silloin vähän puolitiehen. Herra Patil kuitenkin jäi siinä määrin mieleeni, että kiinnostuin Viallisesta valkaisuvoiteesta heti - mutta lukiessani tätä Jukka Behmin uutta kirjaa, huomasin heti että pidän tästä paljon enemmän. Liekö Behm saanut sarjan toiseen osaan enemmän huumoria, ehkä enemmän lämpöäkin, ja siinä olisi syy miksi Viallinen valkaisuvoide tuntui paljon paremmalta kuin sarjan avaus.

Olin toki tutustunut herra Patiliin sarjan ensimmäisessä osassa, ja nyt toista osaa lukiessani hän tuntui paljon tutummalta tyypiltä. Tämä on aina sarjan jatko-osien hyvä puoli, jos vaan tarina muuten kantaa. Tämän sarjan kanssa voin iloksen todeta että tarina kantaa, ja toivon todella että Jukka Behm päätyy jatkamaan herra Patilin seikkailuja. Luulen että tässä sarjassa olisi mahdollisuudet vaikka mihin, koska olen aistivinani tässä hieman samaa henkeä kuin esimerkiksi Mma Ramotswe kirjoissa. Behm on luonut samanlaisen, kepeän hieman dekkarimaisen tunnelman, joka ei kuitenkaan millään tavalla ole väkivaltainen tai julma.

Herra Patil ratkaisee -sarja on salapoliisihenkinen, sen kertoo omalta osaltaan kirjan nimikin. Suuri osa koko sarjassa on Intia, sarjan tapahtumapaikka joka varmasti herättää monessa lukijassa kaukokaipuun. Behm kuvailee Intiaa ja sen kulttuuria herkullisesti, ja melkein pystyin haistamaan nenässäni intialaisen ruuan tuoksun, sitäkin kirjailija kuvaa taitavasti. Viallisessa valkaisuvoiteessa suurta osaa näyttelevät ne lämpö ja huumori, ne jotka tekevät lukemisesta mukavaa. Kun Jukka Behm kuvailee herra Patilia ja tämän tutkimuksia, en voinut olla hymyilemättä.

Viallista valkaisuvoidetta voin suositella niin monenlaiselle lukijalle. Dekkarin lukijoillekin tämä on hyvä kirja, sillä kukapa ei kaipaisi väkivallan väliin jotain hieman kevyempää rikoksen ratkaisua? Tutustuakseen herra Patiliin ei tarvitse olla dekkarinystävä, sillä tämä on niin humorinen ja lämmin sarja että pulmien ratkaisu tulee siinä sivussa. Vaikka Viallinen valkaisuvoide on osa Herra Patil ratkaisee -sarjaa, se on itsenäinen kirja, joten sen voi huoletta napata vaikka kirjastosta kesälukemiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!