maanantai 18. heinäkuuta 2016

Naistenviikko: Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia

Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea
Karoliina Korhonen
2016
Atena


OstettuTällä viikolla juhlitaan naistenviikkoa myös kirjablogeissa. Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogin Tuija emännöi kirjabloggaajien naistenviikkoa, ja innosti monet meistä muistakin bloggaamaan tällä viikolla naisten kirjoittamista ja naisista kirjoitetuista kirjoista. Olen tätä varten lukenut viime aikoina tarkoituksella naisten kirjoittamia kirjoja, joiden löytäminen hyllystä ei tosin ole ollut mikään haaste. Vaikka monet mieskirjailijoiden kirjoittamat kirjat sieltä minua huhuilevatkin luokseen...

Aloitan viikon Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisia -sarjakuvakirjalla, jonka kanssa palaan vielä kerran reilun viikon takaiseen blogistanian kesälukumaratoniin. Luin Korhosen paljon kehuja saaneen kirjan maratonilla, ja se olikin mitä sopivin aika hihitellä Korhosen luomille tilanteille.

Suomalaisten painajaisia esittelee meille suomalaisen Matin. Matin joka arvostaa rauhaa, hiljaisuutta ja henkilökohtaista tilaa, kuten monet meistä muistakin suomalaisista. Mutta kuten monet meistä Matin kaltaisista tiedämme, aivan liian usein joutuu tilanteeseen josta ei pidä. Niin joutuu Mattikin. Hän inhoaa sitä.

Tiedättekö sen tilanteen, kun sataa kaatamalla mutta bussipysäkin katoksessa on jo yksi ihminen eikä sinne voi mennä? Tai koko bussi on "täynnä", siis jokaisella penkkirivillä istuu yksi ihminen, eikä mihinkään voi mennä istumaan? Tai kun myyjä tulee kysymään kaupassa tarvitsetko apua, ja jotain sujuvaa pitäisi vastata? Minä tiedän. En ole aivan yhtä vaikeana kuin Matti jokaisessa noista tilanteista, mutta koska olen introvertti paljon enemmän kuin ekstrovertti, niin tuo "täysi" bussi esimerkiksi on minulle hyvin tuttu tilanne. Että Matti, tiedän miltä sinusta tuntuu!

Suomalaisten painajaisia on siinä mielessä todella hyvä kirja, että sitä ei voi nauramatta lukea. Kuitenkin kirjaa lukiessa varmasti monet meistä suomalaisista löytävät jotain tuttua, jonkin sellaisen tilanteen jonka edessä on itse mennyt vaikeaksi. Sillä luulen, että jokaisessa meissä asuu pikkuinen Matti!

Silti uskon että suomalaisissakin on ihmisiä, jotka inhoavat tätä kirjaa. Varmasti on sellaisia sosiaalisia tyyppejä, jotka inhoavat tällaista yleistämistä, sitä että suomalaiset ovat luonteeltaan introvertteja ja epäsosiaalisia. Heitäkin on varmasti. Heitä, jotka eivät edes osaa nauraa Suomalaisten painajaisille. Ehkä minä en jokaiseen Korhosen luomaan tilanteeseen itse kuuluisi, mutta osaan nauraa niistä jokaiselle - ja olen varma että löytäisin tuttavapiiristäni useita, kuhunkin kuvaan sopivia ihmisiä. Meitä on, Matteja!

Uskon että Suomalaisten painajaisia menee kiertoon ystäväpiirissäni, sillä Matista ja hänen seikkailuistaan on varmasti moni kiinnostunut. Aion tältä istumalta myös lähteä tutustumaan Mattiin some-maailmassa, sillä hän löytyy sieltäkin, Finnish nightmares -nimellä.

9 kommenttia:

 1. Introvertti ei tarkoita samaa kuin epäsosiaalinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä, enkä niin kirjoittanutkaan. "Introvertteja ja epäsosiaalisia", ei tarkoita että introvertit automaattisesti olisivat epäsosiaalisia. Se tarkoittaa että suomalaisista löytyy niitä, jotka ovat kumpaakin.

   Poista
 2. On aina jotenkin vaikea tasapainoilla hauskojen yleistyksien ja yksilöä rajoittavien yleistyksien välillä. Periaatteessa monessa kirjassa yleistykset ja karrikointi naurattavat (ensimmäisenä tulee mieleen Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä), mutta jos niitä alkaa tarkastella tarkemmin, huomaakin pian jo ärsyyntyvänsä siihen, ettei ihmisiä voi laatikoida tiettyihin raameihin.

  Mutta bussit ja bussipysäkit! Nauroin joskus kuvalle, jossa kymmenkunta suomalaista seisoi kukin metrin päässä toisistaan pysäkillä. Sitten näin samanlaisen tapauksen ihan live-elämässä. Voi olla, että tämä teos naurattaisi minua ihan oikeasti, sen verran tutuilta kuvaamasi tilanteet tuntuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirri, tuo on ihan ihan totta. Tasapainoilu noiden kahden asian välillä on hirveän vaikeaa. Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävässä oli omasta mielestäni onnistuttu siinä hyvin, ja minua nauratti myös tämä Suomalaisten painajaisia. Voin hyvin kuvitella ettei tämä naurata kaikkia, eikä varmasti Mielikuvituspoikaystäväkään. Minun maailmaani nämä kaksi kirjaa vaan sopivat täydellisesti. <3

   Tuo bussit ja bussipysäkit on ihan tavattoman hauska ja sitä paitsi niin totta! Ulkomaalaiset eivät varmasti tätä oikein tahdo uskoa, mutta annapa olla kun tulevat Suomeen ja näkevät tilanteen oikeasti. :D

   Poista
 3. Krista, kiitos <3 Juuri pari päivää sitten ajattelin tätä kutkuttelevan kutsuvaa kirjaa ja mietin, mikä tämän nimi nyt olikaan... Niin että juttusi tuli kuin tilauksesta :) Aivan ihanaa, että tällainenkin kirja on ja aion tämän ehdottomasti itsekin lukea. Kyllä meitä Matteja tosiaan on, monenlaisia omanlaisiaan. Yleistäminen on tietenkin aina hankalaa, eikä introvertti tosiaan ole välttämättä epäsosiaalinen saati epäystävällinen mutta - niin, introvertti on introvertti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ihanaa kun pystyin palauttamaan tämän mieleesi. <3 Tällainen kirja on todella tärkeä, meille kaikenlaisille Mateille. Meitä introverttejakin on niin monenlaisia: varmasti on myös epäsosiaalisia, mutta on myös meitä jotka nautimme toisten seurassa - ainakin minun tapauksessani tietyissä rajoissa. Tarvitsen omaa rauhaa, mutta sen lähipiirini onneksi tietää ja ymmärtää. <3

   Poista
 4. Hitusen minussa on sitä henkilöä, jonka mainitsit: yleistyksiä kavahtava. Mutta pidän pilakuvamaisesta yksinkertaistusta visuaalisuudesta ja havainnoista. Mainio kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, tämä on kyllä mainio. Kyllä minäkin kavahdan joitakin yleistyksiä, mutta tälle kirjalle nauroin ääneen. :)

   Poista
 5. Hitusen minussa on sitä henkilöä, jonka mainitsit: yleistyksiä kavahtava. Mutta pidän pilakuvamaisesta yksinkertaistusta visuaalisuudesta ja havainnoista. Mainio kirja!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!