lauantai 24. elokuuta 2013

P. L. Travers: Maija Poppanen

Maija Poppanen
P. L. Travers
Suometanut Jaana Kapari-Jatta
Kuvittanut Marika Maijala
2010 (Alkuperäinen kirja 1934)
WSOY

Minua on vetänyt puoleensa Maija Poppanen siitä asti kun lainasin sen kirjastosta. Jo kirjan kansikin on herkullinen. Nyt päätin tähän kirjaan tarttua, onhan viimeisestä lukemisesta vähintään se parikymmentä vuotta aikaa...

Onko tarina tuttu? Jos ei ole: Itätuuli tuo mukanaan Lippaan perheeseen upean lastenhoitajan, Maija Poppasen. Maija Poppanen on itsekäs ja vähän kiukkuinen, mutta muuten loistava lastenhoitaja. Hän vie perheen lapset esimerkiksi teekutsuille kattoon, ja muitakin ihmeellisyyksiä lapset saavat kokea... mutta länsituulikin tulee aikanaan.

Minä olin pienesti pettynyt. Se on ehkä ihan normaalia, kun lukee satuja joista on lapsena pitänyt, mutta olin niin odottanut tätä magiikan sävyttämän sadun lukemista. Olihan kirjassa hauskoja tarinoita, kuten esimerkiksi teekutsut katossa ja kun eläintarhassa kaikki onkin eräänä yönä vinksinvonksin, mutta. Niin.

Parhaiten jäi kuitenkin tarinasta mieleen se, että Maija Poppanen oli ikävä ihminen. Itsekäs, kiukkuinenkin. Ja hyvin pikkumainen. En ollut muistanut tarinasta sitä puolta ollenkaan, olin muistellut Maija Poppasen tarkkana mutta mukavana ihmisenä. Eihän se itse satua huononna, mutta tuo valitettavasti oli asia joka jäi parhaiten mieleeni.
 

Mutta oli kirjassa hyvääkin. Ja se oli nimenomaan Marika Maijalan ihastuttava kuvitus. Mieleeni kuvituksesta tuli kummitätini Sari Airolan lastenkirjojen kuvitukset, jotka ovat sanalla sanoen hurmaavia.

Maijalan kuvat tekivät kirjasta elävän, ja astetta paremman.Vaikka en kirjasta näin aikuis iällä niin pitänytkään, niin jos joskus saisin lapsia, niin tulisin kyllä heille lukemaan Maija Poppasta. Ehdottomasti.

+ + +

10 kommenttia:

 1. Kuuntelin näitä lapsena äänikirjana. Pidin Maija Poppasista todella paljon, mutta en ole ainakaan vielä uskaltanut näitä aikuisena kokeilla. Tekisi mieli hieman kuitenkin kokeilla Poppasia uudelleen tämänkin hieman pettyneen arviosi jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile Annami elokuvaa! Oletko nähnyt sen?

   Poista
  2. En ole muistaakseni nähnyt. Voisin sitä ehkä kokeillakin. :)

   Poista
  3. Kokeile ihmeessä, minäkin aion katsoa sen uudelleen. :)

   Poista
 2. Itse olen lukenut Maija Poppasen joskus monen monta vuotta sitten. Vaikka pidinkin kirjasta, itselläni se on aina jäänyt elokuvaversion varjoon. Elokuvassa on muutettu kirjaan nähden aika paljon asioita (mm. Maija Poppanen on paljon kiltimpi), mutta itse olen aina pitänyt siitä tavattoman paljon, johtuen varmasti tarttuvasta musiikista ja ihanasta Julie Andrewsista. (Ja tietysti nykyään aika kultaa muistot). Jos yhtään leffaversio kiinnostaa, niin suosittelen kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin on ilmeisesti jäänyt elokuvaversio mieleen vahvemmin ihan siksi, että muistelin Maija Poppasen olevan kiltimpi. Muutenkin muistan kyllä elokuvan, joka oli ihana. <3

   Poista
 3. Minulle Maija Poppanen on tuttu lapsena nähdystä elokuvasta, josta muistan suurinpiirtein vain sen, että se oli huikea :D Ostin viime vuonna Oulun kirjamessuilta vanhemman version kirjasta, mutta se odottaa vielä lukemistaan. Saatanpa lukea sen yhdessä tyttöjemme (5 ja 7 v.) kanssa :)

  Tuosta tuulentuomasta Maija Poppasesta tulee mieleen Joanne Harrisin ihana Pieni suklaapuoti, jossa Vianne Rocher saapuu tyttärensä kanssa Lansquenetiin karnevaalituulen mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan itse kanssa elokuvasta sen että se oli ihana, ja sen minkä aiemmin kommenteissa mainitsin että Maija Poppanen oli siinä mukavampi. Ehkä lainaan senkin kirjastosta joku päivä. :)

   Voi että, nyt mieleeni muistui sekin että Pieni suklaapuoti olisi luettava uudelleen! <3

   Poista
  2. Oletko lukenut Pienen suklaapuodin jatko-osat, Karamellikengät ja Persikoiden aikaan? Suosittelen jos et ole <3

   Poista
  3. En ole lukenut, mutta kiitos vinkistä. Kokeilen kyllä. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!