maanantai 30. tammikuuta 2017

Blake Crouch: Pimeää ainetta

Pimeää ainetta
Blake Crouch
Suomentanut Ilkka Rekiaro
400 s. 
2017
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta


Voi Blake Crouch minkä teit. Tämä kirjailija sai minut rakastumaan itseensä Wayward Pines -trilogialla, enkä varmasti ole ainoa rakastunut. Olikin iloinen yllätys huomata kustantajan kevätkatalogissa Crouchin uusi suomennos, mutta että tällainen kirja... Pimeää ainetta löi laudalta kaikki odotukseni.

Jason on kvanttifyysikko, mies jonka elämä muuttuu aivan varoittamatta. Naamioitunut sieppaaja hyökkää varoittamatta ja tainnuttaa ja seuraavana koko maailma on jotenkin vinksallaan. Jason, joka on tottunut elämäänsä epäonnistuneena fyysikkona onkin nyt nero, mies jota arvostetaan ja taputellaan olalle. Hän on onnistunut siinä missä toisessa elämässään epäonnistui. Elääkö hän unelmaansa? No ei kuitenkaan, sillä tämä unelma muuttuu pahimmaksi painajaiseksi kun takaa-ajo rinnakkaistodellisuuksissa alkaa.

En voi kuin todeta uudelleen: voi Blake Crouch minkä teit. Ei, scifi ei ole varsinaisesti ominta aluettani eikä fysiikka kuulunut lempiaiheisiini koulussa ja nuo molemmat asiat ovat väkevinä vaikuttajina Pimeässä aineessa. Ja kuitenkin, rakastuin Crouchin uuteen romaaniin päättömästi. Se tunnelma, se vauhti, se ainutlaatuisuus mikä tässä trillerissä on läsnä, se on jotain mieletöntä. Ja sitten kuitenkin se humaanius, ihmismäisyys, se miten Crouch kuvaa Jasonia ja rinnakkaistodellisuuksia. Se lämmittää kaiken toiminnan keskellä.

Pimeään aineeseen rakastuakseen ei tarvitse olla kokenut scifin lukija. Enhän minäkään ole ja kuinka kävi? Crouch kuvaa esimerkiksi rinnakkaistodellisuuksia ymmärrettävällä tavalla, tavalla jolla niiden maailmaan pääsee helposti. Kirjan vauhtiin pääsee mukaan todella helposti, enkä koukututtuani oikein malttanutkaan laskea kirjaa käsistäni. Tempo on nopea, mutta Crouchin ja Rekiaron mahtavan yhteispelin ansiosta kirja on sujuvaa, ahmittavaa luettavaa.

Rinnakkaistodellisuudet, takaa-ajo ja trilleriainekset tarvitsevat kuitenkin vastapainoksi jotain muuta. Ja senkin Crouch on löytänyt, hän on löytänyt Pimeään aineeseen syvällisen ja lämpimän puolen. Tapa jolla hän kuvaa Jasonia, hänen oman aidon itsensä etsimistä ja pohdintaa on hienoa luettavaa. Lisäksi on todettava että Pimeää ainetta herätti ainakin minussa suuria kysymyksiä: onko meillä täällä rinnakkaistodellisuuksia? Elääkö tuolla jossain kymmeniä erilaisia Kristoja joiden elämässä onkin käynyt aivan toisin? Suuria, suuria ajatuksia joita ei ehkä kannattaisi hirveästi alkaa miettiä. Sekoaa vielä pää (pahemmin).

Jos pidät trillereistä, tämä on kirja sinulle. Jos pidät scifistä, tämä on kirja sinullekin. Jos pidit Wayward Pines -trilogiasta, pidät tästäkin. Ja kyllä Pimeää ainetta kannattaa muutenkin kokeilla, minä suosittelen lämmöllä!

12 kommenttia:

 1. Pidän, pidän ja pidän <3 Kirjastovaraukseen lähti! :)

  VastaaPoista
 2. Pohdin juuri noista sinuakin mietityttäneistä syistä, että onkohan tämä minun kirjani. Ehkä minäkin uskallan tähän tarttua kun noin kehut :)

  Rinnakkaismaailmoja... Lue Stephen Kingin Musta torni -sarja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villis, uskon kyllä että sinäkin tästä pidät - Crouchin tyylissä on tässä jotain hurmaavaa. Kiitos, sinä luotto King-vinkkaajani! Minäpä kuule hankin ensimmäisen osan käsiini <3

   Poista
 3. Mulla on vielä Wayward Pines -sarja kesken, mutta ehdottamasti haluan tähänkin jossain välissä tutustua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna, Wayward Pines oli todella hyvä sarja mutta tämä on vielä parempi <3

   Poista
 4. No mutta tämähän vaikuttaa kiintoisalta. Minäkään en juuri scifiromaaneja lue, mutta voisin kyllä sinnekin suunnalle ujuttaa lonkeroitani vaihteeksi. Wayward Pines -kirjoja en lukenut, mutta katsoin kirjojen pohjalta tuotetun tv-sarjan ja siitä pidin kovasti. Kävin samantien tallentamassa kirjan kirjastotililleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, uskon kyllä että tämä on sinunkin kirjasi ujuta ihmeessä lonkerosi tämän kirjan suuntaan <3 Minä en tosiaan ole katsonut tv-sarjaa koska en yleensä katso mitään "kamalaa" mutta tätä on niin kehuttu että pakko jossain vaiheessa ujuttaa lonkeroni sarjan suuntaan.

   Poista
 5. Ihanaa! Löysin huipun kirjavinkin! Tykkäsin Wayward Pines kirjasarjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, todella voin suositella tätä. Wayward Pines oli mahtava sarja, todella vei mukanaan <3

   Poista
 6. En uskaltanut täysillä silmillä lukea tekstiäsi, koska oon kohta siirtymässä tähän kirjaan. Odotan paljon, ihan kutkuttaaa! ;)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!