sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kirjapöhinäni vuonna 2017


Rauhallinen sunnuntai ja viimein aikaa pohtia kunnolla mitä tämä vuosi tuo tullessaan - kirjapöhinän osalta. Monelta muulta kantilta olen miettinytkin jo tätä vuotta ja luvannut että vuosi 2017 on hyvä - kenties paras ikinä. Mene ja tiedä, mutta toivon niin.

Kirjabloggaamisen ja kirjapöhinän kannalta tämä vuosi lupaa hyvää. Tutkin äsken pitkän aikaa Haastavaa lukemista -blogia jota kannattaa käydä kurkkaamassa jos se ei vielä ole tuttu. Blogin päivittäjät lisäävät sinne kiitettävän ahkerasti uudet haasteet sitä mukaa kun niitä blogimaailmassa laitetaan ilmoille ja blogin kautta kirjahaasteet löytää helposti.

Missä kirjapöhinöissä olen itse mukana tänä vuonna?

Aloitetaan sillä, mikä nyt tammikuun lopussa tuntuu tärkeältä: Blogistanian kirjaäänestykset. Ensi viikolla, 27.1. eli perjantaina, on taas se päivä jolloin kirjabloggaajat äänestävät vuoden 2016 parhaista kirjoista. Sinä, kirjabloggari, lähde mukaan - nyt on meidän vuoromme antaa äänemme! Lisää aiheesta täällä.

Ja sitten, ihana Kirjojen Suomi jossa olen totta kai mukana. Tammikuun alku on tuntunut lukemisen, bloggaamisen ja kaiken muun ihanan keskellä niin täydeltä etten ole edes blogannut aiheesta, mutta on ihanaa että bloggaajatoverini ovat kirjoittaneet Kirjojen Suomesta paljon. Kirjojen Suomi ja kirjallisuus ylipäätään on nyt alkuvuodesta ollut ihastuttavan paljon esillä mediassa ja toivon että sama kaava jatkuu. Aion tarttua tänä vuonna useampaan noiden sadan, listalla olevan kirjan joukossa oleviin teoksiin sillä kiinnostavia löytyy monia. Arpa on tuonut meille hankkeessa mukana olleille bloggaajille yhden tai kaksi kirjaa joilla olemme tässä mukana, omat kaksi kirjaani ovat Matti Pulkkisen Romaanihenkilön kuolema sekä F.E. Sillanpään Hurskas kurjuus. Innostuneena ja kiinnostuneena tartun noihin kirjoihin!

Tänä vuonna olen mukana myös Helmet-lukuhaasteessa, johon tartuin siitä syystä että haastekohdat tuntuivat kiinnostavilta, innostavilta ja kohtalaisen helpoilta. Tulen suurimman osan haastekohdista selvittämään lukemalla kirjoja joita muutenkin lukisin - muutamaa kohtaa pitää ehkä hieman miettiä. Tähän mennessä olen onnistunut surkean huonosti, sillä en ole oikein saanut itselleni merkittyä mihin haastekohtaan mikäkin kirja sopii. No, nyt minulla on ihana uusi Bullet Journalini, johon kirjoitan haastekohdat ja sen, mihin kohtaan olen minkäkin kirjan lukenut. Helpottaa elämää kummasti!

Ihana Disa Pomppivan ponin majatalosta aloitti haasteen jossa olen ilman muuta mukana: #satasuomalaista2017. Haasteen ajatuksen on kirjoittaa blogiin sata suomalaiseen kulttuuriin liittyvää postausta: kyseessä saa olla musiikki, teatteri, kirjat, elokuvat, mitä tahansa kulttuurin osa-aluetta. Minä lähden haasteeseen (tottakai) ennen kaikkea kirjoilla, mutta luultavasti otan osaksi myös ainakin teatteria. Kenties jotain muutakin...

Sivumennen kirjapodcast laittoi ilmoille #hyllynlämmittäjä haasteen. Tarkoituksena on lukea kaksitoista lukematonta kirjaa kahdentoista kuukauden aikana. Haasteen ajatuksena on käsittääkseni lukea nimenomaan oman hyllyn kirjoja, mutta en näkisi syytä miksei voi tarttua myös niihin kirjastosta lainattuihin, niihin kirjoihin "jotka on pitänyt lukea jo vaikka kuinka kauan". Kokosin tänään kirjahyllystäni oman pinoni, on se aika houkutteleva:On vielä yksi haaste johon ilolla lähden, nimittäin Yöpöydän kirjat -blogin Uudelleen luettua -haaste. Välittömästi haasteesta luettuani mieleen tuli todella monta kirjaa jotka ansaitsisivat uudelleen luennan, mutta jotenkin vaan en ole löytänyt sopivaa tilaisuutta siihen. Tämä haaste toivottavasti auttaa siihen!

Mitä muuta kirjapöhinää tämä vuosi tuo itselleni tullessaan? Kirjamessut, totta kai, tänäkin vuonna. Ohjelmassa on ainakin kahdet, Jyväskylässä maaliskuun lopulla sekä Helsingissä tuttuun tyyliin lokakuussa. Tämän lisäksi tulen tekemään "kirjamatkoja" Helsinkiin useammin kuin ennen. Tulin viime vuoden lopulla siihen tulokseen että kun minulla on nyt mahdollisuus tehdä kirjallisia pyrähdyksiä Helsinkiin, niin miksi en tekisi? Saan usein kutsuja kiinnostaviin tilaisuuksiin, miksi en menisi? Junassa on mukava matkustaa, kun mukana on hyvä kirja... tai pari.

Kirjailijakuvia -sarja jatkuu ilman muuta tänäkin vuonna. Voin luvata seuraavan osan ilmestyvän jo huomenna, maanantaina, jossa tähtenä on joensuulainen dekkaristi Mika Kähkönen. Nyt alkuvuodesta on luvassa ainakin parin esikoiskirjailijan (Kata Melander sekä Jussi Lehmusvesi) haastattelut ja uskon tuon sarjan tuovan paljon muutakin hienoa tänä keväänä.

Ja kirjoja, kirjoja kirjoja kirjoja. Toivon tämän vuoden tuovan ennen kaikkea hienoja lukuelämyksiä, nautinnollisia teoksia monesta eri genrestä. Vanhaa ja uutta, kotimaisia ja käännöksiä. Toivon myös että tämä vuosi toisi hienoja kirjallisia kohtaamisia, uusia tuttavuuksia ja ystäviä, mahtavia tyyppejä - joita kirjapiirit ovat täynnä. <3

Nautinnollista kirjavuotta teille kaikille lukutoukille - nautitaan kirjoista, nautitaan lukemisesta, nautitaan kirjapöhinästä!

17 kommenttia:

 1. Hieno vuosi sinulla on tiedossa, vuodet vain paranevat! Minäkin taidan osallistua tuohon hyllynlämmittäjän haasteeseen, vaikuttaa niin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, ihan totta, vuodet vain paranevat <3 Onpa kiva kun lähdet hyllynlämmittäjä haasteeseen mukaan, on kiva nähdä pinosi!

   Poista
 2. Tuo hyllynlämmittäjät-haaste kuulostaa hauskalta! En itse Helmet- ja novellihaasteiden lisäksi halua nyt ottaa varsinaisia haasteita itselleni lisää, mutta voisikin ihan mielenkiinnosta loppuvuonna laskea montako kirjaa omilta hyllyiltä tosiaan on saanut luetuksi. Sinulla on hieno pino, noista on monta sellaista jotka haluaisin lukea itsekin! Ja Aikamatkustajan vaimo sellainen, jonka viime vuonna luin uudestaan melkein 8 vuoden jälkeen, on se vaan ihana kirja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, hyllynlämmittäjä -haaste on hauska ja minulle näköjään erittäin tarpeellinen - niin helposti nuo kaksitoista hyllyistä löytyivät. Tuo on hyvä idea laskea omasta hyllystä luetut kirjat, että tuliko sitä luettua niitä omia aarteita. Ihana kuulla että Aikamatkustajan vaimo on hyvä <3

   Poista
 3. Vitsit miten ihanaa, tästä postauksesta oikein tarttui sinun innostus :D Huippujuttu, että olet #satasuomalaista2017 haasteessa mukana, ja josko tänä vuonna vihdoin viimein nähtäisiin myös Kirjamessuilla ;) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Disa, olen monesta haasteesta todella innoissani, esimerkiksi juuri #satasuomalaista2017. Aionkin sen myötä tehdä muitakin postauksia kuin kirjoista, esimerkiksi just teatteri ja leffat. Oi miten toivon että nähtäisiin kirjamessuilla ja EK kokoontuisi :D <3

   Poista
 4. Kiitos vauhdikkaasta vuodestasi, etukäteen :)
  Itsekin olen lupautunut jo useampaan haasteeseen, on novellia, runoja, satuja ym. ja Kissani Jugoslavia julkaistiin jo Kirjojen Suomen sivustolla. Tämä tammikuu on kiireistä aikaa, kun on klassikkohaaste ja blogistanian äänestys kaiken muun lisäksi. Vauhdikas vuodenalku. Lukuiloa Krista ja kumppanit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ole hyvä <3 Sinun Kissani Jugoslavia postauksesi oli hieno, kävin sen kännykällä liian pikaisesti lukemassa... Pitäisi varmaan lukea uudestaan! Vuosi alkaa tosiaan meillä kirjablogimaailmassa vauhdikkaasti, toivottavasti koko vuodessa on yhtä paljon vauhtia.

   Lukuiloa, Mai ja ihanaa viikon alkua <3

   Poista
 5. Kuulostaa oikein hyvältä! Tervetuloa Helsingin kirjahumuihin, ehkäpä onnistutaan näkemään jossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiolii, aion ehdottomasti käydä enemmän tänä vuonna kirjahumuissa - ja toivottavasti nähtäisiin jossain! Kirjahumut pitää päässä sopivasti järkeä... Tai ei :D

   Poista
 6. Argh.. kirjoitin pitn viestin, joka hävisi bittiavaruuteeb. Grrr... Noh, mahtavan paljon kiinnostavaa kirjapöhinää ja junassa tosiaan on kiva matkustaa hyvän kirjan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kia, bittiavaruus on välillä niin peestä! Kiinnostavaa kirjapöhinää tosiaan riittää ja kirjahumuihinkin on kiva tulla kun saa istua kirjan kanssa junassa <3

   Poista
 7. Todella paljon kaikkea upeaa tulossa, kuulostaa hyvältä! Mekin ollaan mukana monenmoisessa, mutta mitään stressiä en aio haasteista ottaa, sillä niitä on jo niin paljon mihin on tullut lupauduttua.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, tuo on minullakin ihan totta. Vaikka on kaikenlaisia kivoja haasteita johon lähden innolla mukaan niin en ota stressiä mistään. Se onkin muuten uudenvuoden lupaukseni, en stressaa niin paljon. :)

   Poista
 8. Sinulla on kyllä kirjallista menoa koko vuodelle jo suunniteltuna! Ihan kateellisena saa lukea näitä suunnitelmia :)

  Hirveästi on kaikkia houkuttelevia lukuhaasteita, voi kun vaan riittäisi aika niiden kaikkien suorittamiseen. Vaikka yleensähän yhdellä kirjalla saa montakin haastetta kuitattua kerralla.
  Täytyypä pistää Jyväskylän kirjamessut (?) korvan taakse, kun kera täällä kuitenkin suurimman osan ajastani oleilen, niillähän voisi vaikka pistäytyäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kirjoittaessani bloggausta huomasin miten moneen sitä haluaakin lähteä mukaan. Kuten Tiialle edellä kirjoitin, en aio kuitenkaan ottaa haasteista stressiä vaan tehdä sen mikä tuntuu kivalta.

   Tule ihmeessä Jyväskylän kirjamessuille, viime vuonna ainakin oli todella mukavaa!

   Poista
 9. Haasteet ovat innostavia! Itsekin olen mukana Helmet-haasteessa ja tuo hyllynlämmittäjä kuulostaa myös houkuttelevalta.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!