perjantai 13. tammikuuta 2017

Kirjailijakuvia: Aino Kivi

Luin Aino Kiven esikoisromaanin Maailman kaunein tyttö viime vuonna juuri hieman ennen Helsingin kirjamessuja. Se jätti mieleeni pysyvän jäljen, toi elämääni vavahduttavia fiktiivisiä hahmoja - ja etenkin hienon kirjailijan ja teatteriohjaajan. Joulukuussa minulla oli hieno tilaisuus tavata Aino ja haastella häntä, puhua lukemisesta, teatterista sekä hänen aloittamastaan En olisi tässä -kampanjasta.

Maailman kaunein tyttö on pitkän prosessin tulos. Aino Kivi kertoo kirjoittaneensa esikoisromaaniaan seitsemän vuoden ajan ja aloittaneensa esikoisromaaninsa aiheen pohtimisen Kriittisen korkeakoulun jälkeen. "Lähdin kirjoittamaan suurta suomalaista yhteiskunnallista romaania joka oli tietysti myös kauhean henkilökohtainen." Aino kertoo ja jatkaa todenneensa jonkin ajan kuluttua ettei kirja oikein johtanut mihinkään - aihe vain oli liian suuri. Hänen aloittaessaan Maailman kauneimman tytön kirjoittamisen nimi oli heti selvillä, samoin kuin kirjan rakenne sekä keskiössä olevat siskokset. Aino oli alunperin ajatellut Maailman kauneinta tyttöä "kevyeksi kesäprojektiksi", mutta aikataulu hieman venyi.

Maailman kauneimman tytön sisarusteema ei tule Ainon omasta perheestä, sillä hänellä itsellään ei ole siskoja - vaikka hän onkin aina toivonut niitä. "Sen sijaan mulla on kaksi veljeä joista toinen on kuollut joka varmasti osittain kaikuu romaanissa" Ja kyllä se minun, lukijana, korviini kaikuukin, se tietynlainen huoli ja rakkaus mistä Aino itsekin mainitsee. Hän mainitsee myös tiiviit ystävyyssuhteet, jotka varmasti myös heijastelevat kirjaan, ihailut, kateudet ja tyttöjen välisen tiiviin ystävyyden - ja myös mustasukkaisuudet.

Aino ei ainakaan tunnusta kenenkään siskoksista tulleen kirjoittaessa toista lähemmäksi vaan kaikki tulivat niin sanotusti ihon alle. "Pisin projekti oli viimeisin, Alman kanssa käyty tie. Hän oli kaikkein läheisin kun lähdin kirjoittamaan kirjaa sillä minussa on eniten yhteistä Alman kanssa." Aino kertoo ja jatkaa että oli suuri työ eritellä hänet ja Alma, että he ovat kaksi eri ihmistä. Jossain vaiheessa kun luen Maailman kauneimman tytön uudelleen, luen sen hieman eri silmin - varsinkin Almasta kertovan osuuden.

Maailman kauneimman tytön siskokset tulivatkin Ainolle läheisiksi kirjaa kirjoittaessa, kertoo hän kuitenkin haastatteluhetkellä saaneensa jo siskoksiin hieman etäisyyttä. Koko kirjan tarina ja siskokset olivat niin suuri osa Ainon elämää monen vuoden ajan että Aliisa, Ada, Anni ja Alma häilyivät pitkään taustalla hänen arjessaan. "Nyt on kuitenkin hetkiä etten edes ajattele heitä." Aino nauraa.

Minun silmiini Maailman kaunein tyttö on otettu hyvin vastaan mediassa sekä blogimaailmassa. Kirja oli ehdolla Helsingin sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja monessa kirjablogissa bloggaaja kertoo pitäneensä kirjasta todella paljon. Aino kertoo esikoiskirjailijan jännittävän palautetta varmasti enemmän kuin enemmän julkaisseen kirjailijan ja saatu palaute varmasti vaikuttaa seuraavan kirjan kirjoittamiseen - ja siihen, kirjoittaako sitä. Ainon pohtiessa sitä mikä vaikuttaa palautteen määrään, hän naurahtaa lopuksi: "Tai voi kyse olla vaikka kansikuvasta tai tähtien asennosta, eihän sitä tiedä!".

Kysyessäni Ainolta mikä on ollut esikoiskirjailijan vuodessa palkitsevinta, mainitsee hän henkilökohtaiset palautteet kirjasta. Hän on oppinut teatterimaailmasta ettei kritiikeillä niinkään ole väliä, vaan kaikkein eniten itselleen tärkeiden ihmisten ja ystävien palautteilla. Kirjabloggaajan iloksi Aino mainitsee häntä ilahduttaneen myös kirjabloggaukset, joissa hänen mukaansa bloggaajilla on vpaaus kirjoittaa pidempään ja keskittymään asioihin jotka ovat lukijaa kiinnostaneet ja innostaneet. "Bloggauksia lukiessa tulee sellainen olo että ikään kuin keskustelisi teoksesta, vaan sitä ei arvoteta." Kyllä, kirjabloggaaja täällä hymyilee.

Aino Kivi on myös teatteriohjaaja ja työskentelee Joensuun kaupunginteatterissa. Vuonna 2016 Joensuun kaupunginteatterissa esitettiin hänen ohjaamaansa Havukka-ahon ajattelijaa jonka tämä bloggajakin kävi katsomassa - ja nautti. Aino kertoo heittäneensä vain ilmoille idean että tuo klassikkokirja saattaisi sopia Joensuun kaupunginteatterin näyttämölle ja ennen kuin huomasikaan, oli se annettu hänen ohjattavakseen. Visio näytelmästä lähti kirjaa lukiessa nopeasti muodostumaan ja hän kertoo saaneensa näytelmään sen mikä häntä itseään Huovisen kirjassa koskettaa. "Jännitti, miten yleisö tämän ottaa vastaan." Aino kertoo ja jatkaa että tämän vuoksi häntä ilahduttikin suuresti että niin kriitikot kuin yleisökin ottivat näytelmän vastaan todella hyvin.

En olisi tässä -kampanja on lähtenyt liikkeelle Aino Kiveltä. "Se lähti liikkeelle ruohonjuuritasolta, eräästä facebook päivityksestä." Aino kertoo ja avaa kampanjaa kertomalla että sen ajatuksena on tukea hyvinvointiyhteiskuntaa kertomalla miten se on auttanut itseä eri elämän olosuhteissa. Näistä teksteistä muodostuu kokonaisuus, jotka kertovat miksi hyvinvointiyhteiskunta on meille suomalaisille tärkeä kaikkinaisuudessaan. "Se lähti liikkeelle yhdestä facebook päivityksestä ja se vain lähti kasvamaan" Aino kertoo, jatkaa kampanajan lähteneen kasvamaan todella hienosti ja median myös huomioineen sen todella hienosti. "Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa, voi kertoa hyvin laveasti ja pitkästi tai hyvin lyhyesti miten hyvinvointiyhteiskunta on tukenut." Aino kertoo ja toteaa yksinkertaisimman keinon osallistua olevan facebook- tai twitterpäivitys, johon lisää hästägin #enolisitässä.

Aino toteaa uuden romaanin olevan jo kirjoituksen alla. Täällä Maailman kauneimpaan tyttöön rakastunut lukija toivottaa inspiroivia kirjoituspuuskia, lämpimiä kahvikupillisia työn lomassa sekä toivoo hienoja hetkiä myös teatteriin.

2 kommenttia:

  1. Olipas mukava lukea tämä haastattelu. Itse en ole vielä lukenut Maailman kauneinta tyttöä, mutta helmikuussa on sen vuoro. Innolla odotan sitä.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen haastattelu! Kiitos, kun vinkkasit. En tiedä, miten tämä on mennyt ohi silmien. Jännä tietää, että nimenomaan Alma on lähinnä kirjailijaa itseään. Kiinnostavaa myös se, ettei hänellä ole siskoja, koska siskouden kuvaus on kyllä kirjassa hienoa. Toki suhteet veljiin ja ystäviin voivat olla hyvinkin samanlaisia kuin siskossuhteet.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!