maanantai 23. tammikuuta 2017

Lasse Nousiainen: Konttaava koomikko

Konttaava koomikko
Lasse Nousiainen
253 s. 
2017
Tammi

Arvostelukappale kustantajalta


Kirjoitin viime vuonna useamman kerran siitä kuinka hieno kirjavuosi 2016 oli esikoiskirjoja ajatellen. Totta, se olikin. Ja nyt - kirjakevät on vasta polkaistu käyntiin ja tuntuu että näitä hienoja esikoisia tuntuu tänäkin vuonna pulpahtelevan yksi toisensa jälkeen. Keskenään hyvin erilaisia, mutta toinen toisensa perään erittäin hyviä kirjoja. Kuten vaikka tämä Lasse Nousiaisen Konttaava koomikko.

Mitä vauvan pään sisällä liikkuu? Entäs jos vauva onkin kolmekymppinen koomikko, joka on kuolemansa jälkeen syntynyt vauvasi vartaloon - aikuisen tietoisuudella, vauvan ruumiilla. Päähenkilönsä etunimeä Nousiainen ei paljasta sillä se on kirjan hahmon mielestä aivan liian nolo. Koomikko vauvassa on kontannut kotiin bileistä jos toisistakin, nyt hän elää elämää jossa konttaaminen on ainoa etenemismahdollisuus. Entäs kun tekisi mieli kaljaa ja voisi vähän kirota? Kun ikää tulee lisää niin suusta pääseekin aika usein "pelkele!".

Kyllä, Lasse Nousiaisen huumori kolahtaa minuun. Ei ihmekään että Nousiainen taitaa huumorin, sillä hän on käsikirjoittaja sekä komediantekijä ja on kirjoittanut huumoria niin televisioon kuin radikoonkin. Tämä ei tietenkään vakuuta naurua kaikille lukijoille kirjan kanssa koska huumorintajujakin on monenlaisia - mutta minulle kolahti. Nousiaisen huumori on sillä tavalla vinoa ja mustaa, juuri sellaista mistä minä pidän. Toisaalta - jo kirjan kuvaus kertoi minulle huumorin mustuudesta, joten sen takia kirjan laitoinkin lukulistalleni. Kannatti!

Huumori ei varmasti ole helppo laji, ei televisiossa eikä kirjallisuudessa. Mutta minun silmissäni ainakaan Konttaava koomikko ei ole halpaa eikä huonoa huumoria, se on hyväntuulista - kirjasta tulee hyvälle mielelle. Suosittelenkin Nousiaisen esikoisromaania luettavaksi raskaampien romaanien tai dekkarien välille, väittäisin jokaisen meistä tarvitsevan välillä kirjaa josta tulee hyvälle mielelle.

Sen lisäksi että Lasse Nousiaisen huumori toimii minulle, toimii minulle myös hänen kirjoitustyylinsä. Se sopii Konttaavaan koomikkoon, se on kevyehkö, sujuva ja pirskahteleva. Se on hyvää kieltä mutta ei kuitenkaan millään tapaa kikkailevaa tai "liian hienoa". Se sopii juuri tähän kirjaan.

Tämä on kirja meille kaikille, jotka haluavat välillä jotain vähän kevyempää - joille myös kirjan täytyy ainakin välillä tuoda hyvää mieltä ja hymy kasvoille.

Konttaava koomikko on osa #satasuomalaista2017 haastettani, numero kolme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!