tiistai 17. tammikuuta 2017

Suvi Vehmanen: Suon aarteita - Lasten luontokirja

Suon aarteita - Lasten luontokirja
Suvi Vehmanen
96 s. 
2016
Valosat

Arvostelukappale kirjailijalta


Lastenkirja, miten paljon se parhaimillaan iloa tuokaan. Tietenkin lapsilukijoille mutta myös minulle, aikuiselle - kuten tämä Suvi Vehmasen Suon aarteita. Vehmanen on kirjoittanut ja kuvittanut lastenkirjan joka ei ole ainoastaan ulkoasultaan sekä tarinaltaan kaunis vaan siitä myös oppii. Minulle suot eivät ole oikein millään tapaa tuttu asia mutta Suon aarteista opin todella paljon, ihanalla tavalla.

Suon aarteita ei kuitenkaan ole pelkkä tietokirja vaan se on todella kiehtova satu suolta. Tapahtumapaikkana on Aarresuo, jossa asuvat Suo-Ukko Hompoti Pompoti, Karpalo-keiju ja hänen keijuystävänsä Suokukka, sekä Mehtikana niminen hassu riekko. He elävät rauhaisaa elämää kunnes eräänä päivänä suon rauha järkkyy. Keijut ovat peloissaan mutta suo ei aivan helposti ota vastaan tunkeilijoita, eivätkä suon asukkaat jää seuraamaan sivusta.

Aarresuon asukkaat ovat ihastuttavia, ja mielikuviani heistä tuki Suvi Vehmasen kaunis kuvitus. Vaikka käyttäisinkin Vehmasen kuvituksesta sanaa herkkä, on se kuitenkin herkullisen värikästä ja eloisaa, sellaista että lapsi varmasti viihtyy Aarresuolla kuvituksenkin puolesta. Uskon että lapset muutenkin viihtyvät kirjan parissa, sillä Suon aarteiden tarinassa löytyy seikkailullinen puoli sen lisäksi että lapset varmasti oppivat kirjasta kuin huomaamattaan. Niin opin minäkin, nyt tiedän soista paljon enemmän kuin ennen!

Tällaisia lapsille suunnattuja tietokirjoja aikuistenkin pitäisi lukea enemmän. Ainakin Suon aarteita tarjosi todella paljon tietoa, mutta opin paljon aivan huomaamattani - toisin kuin koulussa biologian tunnilla. Aionkin ehkä vierailla tästä lähtien useammin kirjastossa lasten tietokirjaosastolla... Yksi ilahduttavista asioista kirjassa on lopussa oleva sanasto: siinä tulee varmasti uusia sanoja monille vanhemmillekin!

Suon aarteista voi nauttia niin lapsi kuin aikuinenkin: molemmat oppivat kirjasta melko varmasti paljon uutta. Sen lisäksi että Vehmanen opettaa kirjan avulla lukijalle uutta, se tuo lukijan maailmaan ihania satuolentoja, aimoannoksen mielikuvituksen rikkautta sekä kauniit kuvat. Kyllä, nautin ja suosittelen!

1 kommentti:

  1. Tässä kirjassa tieto-osuus on tosiaan hyvin ujutettu satuun mukaan. Ja kuvat tukevat oppimista!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!