lauantai 7. tammikuuta 2017

Kim van Alkemade: Lapsi nro 8

Lapsi nro 8
Kim van Alkemade
Suomentanut Päivi Paju
416 s. 
2016
HarperCollins Nordic
Arvostelukappale kustantajalta


Lapsi nro 8 on kirja josta kiinnostuin vasta kirjabloggajatovereideni postausten kautta. Olin kyllä huomannut sen kustantajan sivuilla mutta jotenkin arvelin ettei se olisi minun kirjani - ja kuinka väärässä olinkaan. Kiitos, kiitos, kiitos jälleen kerran ihanille kirjabloggareille, teidän avullanne löysin tämänkin.

Vuonna 1919 kaikki alkaa. Kaikki alkaa siitä kun nelivuotias Rachel lähetetään newyorkilaiseen orpokotiin. Siellä tapahtuu jotain joka vaikuttaa Rachelin loppuelämään: Mildred Solomon tekee lääketieteellisiä kokeitaan ja käyttää lapsia koekaniineina. Nuori Rachelkin joutuu mukaan tohtorin kokeisiin hänen testatessaan röntgensädehoitoa. Sitten, kolmekymmentäviisivuotta myöhemmin Rachel kohtaa Mildred Solomonin uudelleen. Rachel työskentelee sairaanhoitajana ja päätyy hoitamaan syöpään sairastunutta Solomonia. Nyt valta on Ranchelilla ja hän voi vedellä kohtalon langoista.

Lapsi nro 8 on omalla tavallaan hirveä kirja. Se kertoo kamalista asioista, vuosisadan alussa lapsille tehdyistä lääketieteellisistä kokeista. Minun tunteeni todella heräsivät kirjaa lukiessani, mutta se ei ole paha asia. Ja vaikka Kim van Alkemade kertoo kamalista asioista, on Lapsi nro 8 kuitenkin hirveän hyvä kirja. Se on lukunautinto, se on kirja johon on helppo upota. Se on erittäin hyvä romaani.

Kuten ihana Annika ystäväni tuumaa, Lapsi nro 8 on mitä kaunein lukuromaani. On, sitä se todella on. Se kertoominun mieltäni järkyttävistä asioista mutta se on silti omalla tavallaan kaunis. Ja ennen kaikkea: se on todella hyvä lukuromaani. Se on tarina johon uppoutua, se on kirja jonka sivuja kääntää yksi toisensa perään huomaamatta ajan kulua. Se on kirja jota on helppo suositella.

Minä siis upposin ja vajosin Lapsi nro 8:n maailmaan, ihastuin kirjan sujuvuuteen ja historialliseen kuvakseen. Tämä käynnistää omalta osaltani Helmet-lukuhaasteen ja kuittaan kirjalla kohdan 2: Kirjablogissa kehuttu kirja.


6 kommenttia:

 1. Blogeissa olen kans tähän kirjaan törmänny ja kiinostavaksi havainnut. Just tuo "kauheus" kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marika, minä pidin tästä juuri sen takia että kauheuden takana oli tietynlainen kauneus. Suosittelen! <3

   Poista
 2. Tuntuu uskomattomalta, että noin kauheasta aiheesta kirjoitettu kirja voi olla kaunis... mutta pakko kai se on uskoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn Lehti, kokeile ihmeessä tätä ja kerro löydätkö sinä kauneuden. Voin suositella! :)

   Poista
 3. Minäkin kirjoitin tämän muutama viikko sitten ylös tämän vuoden kirjavinkkilistalle. En olisi myöskään ollut ollenkaan kiinnostunut ilman kirjabloggaajien vinkkeilyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, on ihana että kirjablogeista saa niin hyviä kirjavinkkejä <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!