maanantai 20. helmikuuta 2017

Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo #hyllynlämmittäjä

Aikamatkustajan vaimo
Audrey Niffenegger
Suomentanut Paula Korhonen
652 s. 
2005
GummerusAikamatkustajan vaimo sopi täydellisesti #hyllynlämmittäjä haasteeseen sillä se on nököttänyt hyllyssäni jo pidemmän aikaa. Löysin Niffeneggerin romaanin jo jokin aika sitten antikvariaatista, oikeastaan tietämättömänä siitä miten paljon kirjasta onkaan pidetty. Kirjan nimi oli toki tuttu ja se vetikin minua puoleensa - kirjan mahtavan kannen lisäksi. Vasta sittemmin olen saanut lukea miten paljon tähän romaaniin on rakastuttu ja luettuani Aikamatkustajan vaimon en ihmettele lainkaan. Tässä on todella taikaa!

Aikamatkustajan vaimo kertyy Henrystä jonka geeneissä on mystinen häiriö: hän nimittäin pystyy liikkumaan ajassa. Henry tempautuu ajassa niin menneisyyteen kuin tulevaisuuteenkin ja aiheuttaa toisinaan hieman hämminkiä, kummallisia tilanteita joista syntyy niin iloa kuin sotkujakin - ja myös tilanteita joissa sydän on särkyä. Aikamatkustajan vaimo kertoo Henryn ja hänen vaimonsa Claren tarinan joka alkaa Claren lapsuudesta pariskunnan tavatessa - kummallisella tavalla.

Aikamatkustajan vaimo on lukuromaani josta nautin alusta loppuun. Olen tainnut aiemminkin sanoa: suhtaudun hieman arastellen paksuihin romaaneihin. Usein mietin että mitä jos tämä ei kannakaan loppuun saakka, entä jos innostun alussa mutta sitten innostus tarinaa kohtaan laimenee... Läheskään aina näin ei paksujen kirjojen kanssa käy, tämä on vain yksi kummallinen ennakkoajatukseni joita välillä pohdin. Onneksi sentään aika usein tartun kiinnostaviin, paksuihin kirjoihin, sillä niistä löytyy aivan yhtä lailla aarteita kuin ohuemmistakin kirjoista. Aikamatkustajan vaimo oli varsinainen aarre, enkä ihmettele että monet ovat nimenneet sen yhdeksi lempikirjoistaan.

Minä pidän aikamatkustusta käsittelevistä asioista. Pidän tavattomasti. Se on ajatuksena kiehtova ja mietin aina toisinaan mihin aikaan haluaisin itse matkustaa jos se olisi mahdollista (vastauksena, ei, en tiedä vieläkään. Mielipiteeni vaihtelee alituiseen.). Ei siis ihme että Niffeneggerin romaanin nimi jo houkutteli, vaikken olisi etukäteen tiennyt kirjasta yhtään mitään.

Aikamatkustajan vaimo on kaunis rakkaustarina, se on sillä tavalla kaunis ettei se ole tippaakaan siirappinen. Paikoin humoristinen, hymyn huulille tuova, lämmin ja inhimillinen. Rakkaustarina jota voi huoletta suositella kaikkien luettavaksi, myös sellaisten joita ei romantiikka kirjallisuudessa niinkään kiinnosta. Minua kiinnostaa fiktiivinen romantiikka tavattomasti ja kun tässä kirjassa oli mukaan saatu vielä Henryn geenien tuoma aikamatkustus... Oi että. Tämä meni heittämällä lempikirjojeni listalle ja jää hyllyyni aarteiden joukkoon.

Jos et ole vielä lukenut Aikamatkustajan vaimoa, lue tämä ihmeessä. Jos hyvät lukuromaanit ollenkaan ovat sinun makuusi niin saatat hyvinkin rakastua.

 

11 kommenttia:

 1. Voi, en kestä! Tämä on yksi kaikkien aikojen aarteista! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, niin tämä kyllä todella oli. Minun hyllynlämmittäjä -haasteeni on kyllä alkanut mahtavalla tavalla, Siilin eleganssi ja nyt tämä <3

   Poista
 2. Ihanaa, että luit tämän ja pidit kirjasta. Minulle Aikamatkustajan vaimo on ihan kirjaimellisesti elämäni kirja. Luin sen sellaisena ajanjaksona, jonka aikana tapahtui sekä järkyttäviä että hyviä asioita. Rakastan tätä kirjaa enkä koskaan aio luopua omasta resuisesta pokkaristani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, on kyllä totta että kirjan mieleen jäämiseen vaikuttaa suuresti se missä elämän tilanteessa tämän lukee. Minulla jäi sama tunne kuin sinulla: rakastin tätä. Tarinaa, Henryä ja Clarea <3

   Poista
 3. Mut ku mää en ymmärtäny tätä kirjaa, en sitten millään!! Kamalaa pakkopullaa ja olin alusta loppuun ihan pihalla... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taru, kaikki kirjat eivät vaan aukea kaikille, ei se ole synti :D

   Poista
 4. Mullakin olisi tämä hyllynlämmittäjissä odottamassa. Ainoa syy, miksi oon tämän lukemista on se, että oon nähnyt leffan (tykkään kovasti), niin ei ole jotenkin jaksanut, kun tiedän juonen pääjutut kuitenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta, tuo on hyvä syy lykätä lukemista. Kun tietää miten lopussa käy niin se varmaankin vie vähän intoa tarttua kirjaan, mutta luulen silti että tämä on kirjana ihanampi kuin elokuvana :) Tosin varma en voi tietenkään olla.

   Poista
 5. Jos et ole jo lukenut, niin kannattaa kokeilla myös Niffeneggerin Hänen varjonsa tarinaa. Hyvä sekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, kiitos vinkistä! Aion ehdottomasti lukea Niffeneggeriä lisää <3

   Poista
 6. Oo, Aikamatkustajan vaimo on niiiin hyvä :) "Aikamatkustajan vaimo on kaunis rakkaustarina, se on sillä tavalla kaunis ettei se ole tippaakaan siirappinen." - Tämä kuvaa kirjaa loistavasti!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!