maanantai 6. helmikuuta 2017

R.J. Palacio: Ihme

Ihme
R.J. Palacio
Suomentanut Inka Parpola
336 s. 
2017
WSOY
Arvostelukappale kustantajalta


Kirja, joka tuo hyvän mielen. Sellaisia tässä maailmassa tosiaan tarvitaan, eikä niitä koskaan ole liikaa. Pyrin tunnistamaan nämä kirjat ennalta, kuvauksen perusteella ja varaamaan niitä luettavaksi sillä koskaan ei tiedä milloin "paha päivä" yllättää ja tarvitsee jotain turvallista. Turvallista ja hymyn huulille tuovaa. Ihme oli sellainen.

Ihme kertoo Augustista. Tai Auggiesta, kuten hänen perheensä häntä kutsuu. Kotikoulua tähän asti käynyt Auggie on nyt, viidennen luokan alkaessa, menossa ensimmäistä kertaa oikeaan kouluun. Se kiehtoo ja pelottaa häntä, eikä hän tiedä mitä edessä tulee olemaan. Sillä vaikka Auggie on muuten aivan tavallinen nuori poika (paitsi ehkä tavallista fiksumpi), hänen kasvonsa ovat pahasti epämuodostuneet. Löytävätkö uudet koulutoverit tuon pojan epätavallisten kasvojen takaa?

Ihme on kirja joka jokaisen nuoren täytyisi lukea. Ja miksi pelkästään nuoren, myös aikuisen. Sillä se on tavattoman hieno, koskettava ja rohkea kirja ennakkoluulojen voittamisesta ja rohkeudesta ja liikautti ainakin minussa jotain syvältä. Kiusaaminen ja ennakkoluulot, ne ovat arkipäivää niin nuorten kuin aikuistenkin maailmassa. En suinkaan väitä että kaikki ennakkoluuloiset olisivat kiusaajia, vaan nuo ennakkoluulot voivat olla piilossa syvemmällä, päälle päin ystävällisen pinnan alla. Niitä on yllättävän monilla.

Auggie on tavattoman hieno romaanihahmo. Hän on ihana, rohkea ja älykäs poika jonka kanssa heittäytyisin mielelläni pitkään keskusteluun, istuisin kahvilan pöytään emmekä kumpikaan välittäisi mitä muut meistä ajattelisivat. Ihana Auggie, ystävystyisin kanssasi välittömästi jos olisit todellinen henkilö!

Erilaisuuden, itsensä ja toisten hyväksymisen lisäksi Ihmeen suuriksi teemoiksi nousevat perheen ja ystävien merkitys. Jokainen meistä varmasti tietää että silloin kun on hankalaa niin läheisten ihmisten merkitys nousee kahta suuremmaksi? Auggiella noita hankalia hetkiä riittää joten ymmärrän hänen olevan iloinen kun uudesta koulusta löytyy ennakkoluulojen lisäksi ystäviä. Ja näitä, tärkeitä ihmissuhteita Palacio kuvaa hienosti.

Kuten Ihmeen takakannessa mainitaan, tämä kirja on moderni klassikko. Minä yhdyn näihin sanoihin ja todella toivon (ja uskonkin) että Palacion romaani jää elämään. Kirjastahan on tekeillä elokuvakin, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2017.

3 kommenttia:

  1. Tämä kirja<3 yksi kaikkien aikojen lemppareistani<3 Ja olen ihan super iloinen, että tämä suomennettiin! En ole vielä törmännyt keneenkään joka ei tästä pitäisi :D

    VastaaPoista
  2. Tästä olen kuullut pelkkää hyvää, tärkeä kirja - toivottavasti saan pian luettavakseni :) /Tiia

    VastaaPoista
  3. Kertoilet tosi kivasti Auggiesta 🙂Ihastuin hänen henkilöhahmoonsa täysillä minäkin. Ai että elokuva tulossa ! Kannattaa varmaan katsella traileri ennakkoon jotta saa tuntuman, koska joskus pettyy pahastikin leffaan ensin luettuaan kirjan. Ihme on mahtavan upea romaani 🌹

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!