keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Torgny Lindgren: Taiteilija Klingsor

Taiteilija Klingsor
Torgny Lindgren
Suomentanut Liisa Ryömä
173 s. 
2017
Tammi
Arvostelukappale kustantajalta


Palaan mielessäni ystävänpäivän lukumaratoniin josta täytyy vielä näin jälkikäteen tuumata: luin todella hyviä kirjoja. Yhtään floppia ei mahtunut omalle maratonilleni, päin vastoin, niitä mahtavia lukuelämyksiä tuli useita. Yksi niistä on ehdottomasti tämä Taiteilija Klingsor jonka lämmin inhimillisyys otti minut syleilyynsä.

Taiteilija Klingsor, romaani harrastelijamaalari Klingsorista. En voi kuvata kirjaa paremmin kuin sivuliepeessä kuvataan: se on kirja elämästä, tavoista elää ja taiteesta, joka limittyy elämään. Se on omalla tavallaan ihmeellinen, lämpimän humoristinen ja inhimillinen romaani.

Hieman sen jälkeen kun posti oli tuonut minulle Torgny Lindgrenin uuden romaanin olin lomailemassa Helsingissä. Kävimme lyhyen reissuni aikana tuntien ja taas tuntien keskusteluja kirjoista ja kirjallisuudesta aihetta todella ymmärtävän tätini kanssa ja kas. Kuka kirjailija tulikaan sattumalta keskustelussa esiin kuin Torgny Lindgren. Sanon aina tädilleni että häneltä otan mielelläni vastaan kirjavinkkejä ja hän vinkkasi minulle että Lindgrenistä pitäisin varmasti. Tuon reissun jälkeen Taiteilija Klingsor kohosikin lukupinoni huipulle.

Kuten sanottua, luin Taiteilija Klingsorin osana lukumaratonia. Vaikka Lindgrenin vauhti ei kirjassa olekaan päätä huimaava, se on sinällään niin nautinnollista luettavaa etten katunut hetkeäkään sen valitsemista maratonkirjaksi. Taiteilijaelämä ja Lindgrenin pulppuileva veijarihuumori saivat erikoishuomioni aloittaessani Taiteilija Klingsorista matkani Lindgrenin kanssa, mutta oli siellä jotain enemmänkin.

Torgny Lindgren on nimittäin ihan hemmetin älykäs tyyppi (anteeksi pieni voimasana, mutta tähän yhteyteense oli pakko kirjoittaa). Kuten Mummo matkalla -blogissa todetaan, "Lindgrenillä on taito sijoittaa tekstiinsä syvempiä ulottuvuuksia kätköihin rivien alle." Löysin Lindgrenin viisauden, hämmästellen ja ihastellen tätä kirjailijaa mutta luulen että kirjasta aukeaisivat monet asiat vasta toisella (tai kolmannella, neljännellä) lukukerralla. Tämä romaani siis jää hyllyyni!

Olen juuri lukemassa erästä hyvää mieltä tuovaa kirjaa, mutta sellainen oli Taiteilija Klingsorkin. Ajatuksia herättävä, hätkähdyttävän inhimillinen ja ihanan humoristinen.

3 kommenttia:

  1. Hemmetin kiva, että taiteilija Klingsor sai Sinut houkutelluksi väriensä maailmaan! Siunattuja ja innostavia ovat nuo kirjallisuustädit:) Minulla molemmat jo tuonilmaisiin siirtyneet, mutta voi niitä yhteisiä intensiivisiä hetkiä, - joita useasti kaipaan ja joista olen iäti kiitollinen - joita vietimme kahvikupposten unohtuneina jäähtyessä kirjailijoita ja heidän teoksiaan ruotien, ihastellen ja ihmetellen...

    VastaaPoista
  2. Minuakin tämä jo varovasti kiinnostaa :)

    VastaaPoista
  3. Ajattelen kirjan olevan itseironisen humoristinen katsaus kirjailijan omaan uraan taiteilijana.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!