lauantai 18. helmikuuta 2017

Mikael Bergstrand: Omenalaakson guru

Omenalaakson guru
Mikael Bergstrand
Suomentanut Sanna Manninen
428 s. 
2017
Bazar
Arvostelukappale kustantajalta


Mikael Bergstrand on tuonut minulle paljon hyvää mieltä. Sarja jonka Omenalaakson guru päättää, on sellaista hyvänmielen kirjallisuutta jota aina välillä tarvitaan, jota ilman en voi olla. Siitä huolimatta että tämä trilogian päätösosakin on humoristinen romaani joka tuo hyvän mielen, on siinä kuitenkin syvällisiä ja tärkeitä pointteja jotka tekivät siitä vielä "suuremman" lukuelämyksen.

Bergstrandin lukijoille Omenalaakson gurussa päärooleissa olevat Göran ja Yogi ovat tuttuja tyyppejä. Göran on keski-ikäinen ruotsalainen mies jonka elämä ei ole aivan mallillaan. Vuoden kestänyt parisuhde alkaa sekin rakoilla kun naisystävä syyttää Görania sitoutumiskammoiseksi. Alkoholi maistuu, rahaa ei pahemmin ole eikä töitäkään löydy. Onneksi on Yogi, aina positiivinen intialainen ystävä joka saapuu yllättäen Ruotsiin tarkoituksenaan edistää tekstiilinvientibisnestään. Miehet päätyvät asuttamaan Göranin äidin uuden miesystävän taloa, Göranin toimiessa talonvahtina. Yogi saa pian paljon ystäviä mutta kaikkia ulkomaalainen vieras ei oikein miellytä.

Siitä huolimatta että kyseessä on sarja, toimii Omenalaakson guru muiden osien lailla aivan varmasti myös itsenäisenä romaanina. Minä tutustuin Göraniin jo sarjan aloitusosan, Delhin kauneimpien käsien, kautta ja se mistä ennen kaikkea tuossa kirjassa pidin oli Göran. Se, miten Göran tuossa sarjan aloitusosassa kasvaa ihmisenä, miten keski-ikäisestä kaavoihin kangistuneesta miehestä tuli vaikeitakin tilanteita kaihtamaton herrasmies. Mutta mitä on tapahtunut? Tuntuu että Omenalaakson gurun alussa ollaan lähestulkoon siinä pisteessä mistä Delhin kauneimmat kädet lähti. Voi Göran, voi Göran... Mutta tälläkin kertaa: Yogin seura tekee Göranille ihmeitä ja suuri osa tämän surkeudesta karisee intialaisen ystävän seurassa.

Eli samaan aikaan kun Omenalaakson guru on positiivinen, hyvää mieltä tuova feelgood-romaani, se on myös kirja ystävyyden voimasta ja siitä mitä kaikkea hyvä ystävä voi elämään tuoda. On se ihmeellinen juttu, tuo ystävyys! Siinä missä sarjan aloitusosassa minuun teki vaikutuksen Göran, nyt hymyn kasvoille toi Yogi. Tuo mahtava, iloinen ja positiivinen mies jonka kanssa istahtaisin rupattelemaan milloin tahansa.

Haikeiden jäähyväisten jälkeen toivon kaikkea hyvää Göranille ja Yogille, teihin oli mahtavaa tutustua! Ja sinä, lukutoukka - jos kaipaat palasta hyvää mieltä ja vierasta kulttuuria, suosittelen tätä sarjaa.

2 kommenttia:

  1. Ehkä pitäisi tutustua näihin kirjoihin!

    VastaaPoista
  2. Ihana hyvänmielen kirja(sarja)! Suosittelen lämpimästi.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!