tiistai 22. lokakuuta 2013

Annika Luther: Opettajainhuone

Opettajainhuone
Annika Luther
Suomentanut Sinna Virtanen
307 s. 
2013
Teos

ArvostelukappaleTaidan kuin taidankin olla ensimmäinen bloggaaja joka käsittelee Annika Lutherin Opettajainhuonetta, enkä löytänyt yhtään lehtijuttuakaan aiheesta. Mikä paine, mikä vastuu. Paketti tuli minulle viime viikon lopussa, enkä malttanut olla tarttumatta siihen tuoreeltaan.

Opettajainhuone kertoo, noh, nimensä mukaisesti opettajan työstä. Se kertoo kouluympäristöstä, ja siitä kuinka opettajat suhtautuvat työhönsä ja toisiinsa tuntien ulkopuolella. Se kertoo tuoreesta rehtorista Mikaela Mattfolkista, ujosta Tovesta, eläkeikää lähestyvästä Mirristä, ovelasta Camillasta, koulun ykkösopettajasta Maxista sekä Frederikistä joka on uusi talossa. Henkilöitä siis riittää.

Takakannessa luvattiin Annika Lutherin kirjoittavan teoksessaan hillittömän hauskasti. Tai sanatarkasti siinä luvattiin "hillittömän hauska aikalaisromaani". Satiiriksi minä tätä tarkemmin kuvailisin, tai ehkä tragikoomiseksi. Mutta minun oli hankala kuitenkin löytää hirveästi huumoria tästä kirjasta, mukana oli nimittäin niin hankalia asioita, kuten erään oppilaan, Danielin, väkevä koulukiusaaminen.

Lukufiilikseni ei ollut mitenkään antoisa tällä hetkellä, olin jo seuraavan kirjan maailmassa, varsinkin kun luin Annamin tekstin Sankta psykon kasvateista, jonka aion lukea seuraavaksi. Minulla menikin poikkeuksellisen kauan lukea tätä aika ohutta kirjaa, lähestulkoon kolme päivää, koko ajan oli muka jotain muuta tehtävää kuin lukemista. Silti, aina kun tartuin tähän kirjaan, pääsin kyllä aika hyvin sukeltamaan näiden opettajien maailmaan.

Oliko henkilöitä liikaa? Ehkä. Olisin toivonut että johonkuhun henkilöön olisi paneuduttu enemmän, eikä tehty niin kuin kirja oli tehty: kirjoitettu vähänlaisesti jokaisesta mainitusta. Kenestäkään henkilöstä ei muodostunut siis minulle läheistä.

Sitä paitsi, olen jo kirjamessu fiiliksissä! Siitä saatte kuulla lisää jo ennen messuja, siis ihan lähi päivinä!

★★★½

7 kommenttia:

 1. Toivottavasti pidät Sankta Psykon kasvateista. Voisin kuvitella, että sinuakin kiehtoisivat miljöö ja aihe, mutta enhän tietenkään varma voi olla. Hauskoja ja kirjaisia messuja! Minua varmasti harmittaa, että en päässyt sitten, kun luen teidän muiden messuraportteja, mutta ehkä ensi vuonna sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sankta Psykon kasvatit vaikuttaa todella hyvältä, miljöö on kiinnostava ja tarina hyvin rakennettu. Mutta pääsit onneksi Turun messuille, ettet ihan täysin jäänyt paitsioon :)

   Poista
 2. Kuten arvata saattaa, tämä kirja kiinnostaa minua varsin kovasti eräästä tietystä syystä johtuen :) Valitettavasti ounastelin jo katalogitekstejä lukiessani, että kirja ei sitten ehkä kuitenkaan olisi aivan odotusteni mukainen. Harmillista kyllä tulit vahvistaneeksi epäilyni :( No, saattaa olla, että sittenkin jossain käänteessä tämän lukaisen... Tosin kummastelen kanssasi, miten koulukiusaaminen ja huumori istuvat samaan soppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräästä syystä johtuen juu tämä saattaa kiinnostaa sinua :) Vähän laimeat fiilikset tämä minullekin jätti, ehkä yksi syy oli juurikin tuo että kirja yhdisti koulukiusaamisen ja huumorin. Ei toimi. :/

   Poista
 3. Katsotaan, voi olla että luen...aihealue on sen verran läheinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullekin? :) Kannattaa kokeilla, vaikken minä täysin syttynytkään. :)

   Poista
 4. Tämä oli aivan todella tylsä kirja. Kauhea sanoa, mutta oli. Entisenä opettajana tämä ei tarjonnut minulle yhtään mitään - vain näivettynyttä, haukotuttavaa opettajanelämän epäuskottavaakin kuvausta. Kirjoitin eilen oman arvioni, mutta julkaisen sen vasta huomenna...linkitän tämän sun arvion!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!