tiistai 8. lokakuuta 2013

Kira Poutanen: Kotimatka

Kotimatka
Kira Poutanen
233 s. 
2009
Otava


Otin tämän kirjan kirjastohyllystä saadakseni lukea jotain kepeää ja hauskaa. Olen lukenut kirjan aiemminkin, mutten muistanut tarkemmin sisältöä. Aina ei saa mitä tilaa.

Laura on lähes kolmekymppinen nainen joka on muuttanut Ranskaan kymmenen vuotta sitten. Nyt tulee kuitenkin kotimatkan aika. Lauran sisko menee naimisiin, ja Laura matkaa jouluksi Suomeen siskonsa häihin. Miltä Suomi näyttää monen vuoden jälkeen?

Ehkä ajattelin liiaksi Kira Poutasen Larasta kertovia chick lit kirjoja kun päätin lukea tämän. Niitä moni pitää vastenmielisinä ja liiankin höttöisinä, mutta minä kyllä aidosti pidän niistä, ainakin välillä luettuna. Kuitenkin, tämä kirja ei tarjonnut höttöisyyttä, vaan jätti hieman pahan maun suuhun.

Olen samaa mieltä Lurun kanssa siitä, että päähenkilö kirjassa on yksinkertaisesti vastenmielinen. Minä en ole Suomi fanaatikko, mutta arvostan silti kotimaatani enkä ole kai koskaan haaveillut muuttavani ulkomaille. Siispä tuntui vastenmieliseltä lukea kirjaa, jossa niin avoimesti halveksuttiin Suomea ja suomalaisten tapoja.

Minä en löytänyt kirjan huumoria. Se vain ärsytti. Mutta epäilemättä se huumori silti siellä oli, sillä en osaa ainakaan kuvitella että kirjailija tosissaan kirjoittanut tällaista tekstiä, joka saa varmasti monen lukijan niskakarvat nousemaan pystyyn. Ja en todellakaan halua ajatella että Kira Poutanen, joka asuu itse Ranskassa, olisi sisällyttänyt Kotimatkaan omia ajatuksiaan Suomesta ja suomalaisista.

Nyt on pakko saada käsiin jotain kevyempää ja parempaa mieltä tuovaa - ehkä luen jälleen kerran yhden Mirkan. Tänään siis vielä luvassa tekstiä siitä, ja hieman kirjastoauton käynnistä, jonne kohta olen lähdössä. Sen verran paljastan, että olen saamassa Joel Haahtelan tuoreimman kirjan, Tähtikirkas, lumivalkea. Sitä odotan.

★★½

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen asetelma kirjassa. Yllättäin aihe kiinnostaa, koska olen itsekin ulkosuomalainen. Kaikenlaisia ajatuksia sitä on saanut muualla asuneilta suomalaisilta Suomesta kuulla. Ihan siis uteliaisuudesta tekisi tuo kirja lukea. En tykkää itsekään sellaisesta kulttuurien arvostelusta ja negaamisesta: kaikissa kulttuureissa on hyviä ja epämiellyttäviä piirteitä ja jonkun yhden kulttuurin hypettäminen tai negaaminen ärsyttää. Se on melko yksisilmäistäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sinullahan olisi hyvät lähtökohdat lukea tämä kirja. Kotimatkassa Suomen huonot puolet oli kärkkäästi tuotu kyllä esille, ja se ärsytti. Sekä myös päähenkilön käytös muutenkin. Mutta siis, myös muiden kulttuurien negaaminen on ärsyttävää, siinä tilanteessa kun vaikkapa suomalainen matkustelee ulkomailla. Jokaisessa kulttuurissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mitä niitä huonoja erityisesti tuomaan esille.

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!