keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö

Kahden maailman tyttö
Marja-Leena Tiainen
2011
Tammi











Lainasin Marja-Leena Tiaisen Kahden maailman tytön kirjastosta nuortenkirjaviikkoani varten, mutta nyt vasta pääsin tähän käsiksi. Tuli juuri sopiva väli tälle kirjalle.

Kirja kertoo Tarasta, joka kirjan nimen mukaisesti elää kahdessa maailmassa: hän tahtoisi olla suomalainen tavallinen tyttö, mutta kodin seinien sisällä hän elää kuin kuuliainen kurdityttö.

Taran elämä ei ole ruusuista. Hän on siis maahanmuuttaja, jonka isä ei ole lainkaan sopeutunut Suomen tapoihin. Tara saa kotoaan lyöntejä silloin kun on tehnyt isänsä ja veljensä mielestä väärin kurditapoja kohtaan. Perhe ei tee todellakaan Taran elämää helpoksi, vaikka hän täydestä sydämestään rakastaakin varsinkin äitiään ja pikkuveljeään. Saako Tara tarpeekseen lyönneistä?

En voi olla vertaamatta kirjaa Anja Snellmanin Parvekejumaliin sekä jollain tapaa myös Johanna Holmströmin Itämaahan. Tämän kirjan myötä minua alkoi myös houkuttaa Jari Tervon Layla, joka kertoo myös kunniaväkivallasta, jota tässä kirjassa siis käsitellään sydämeen sattuvalla tavalla.

Tiainen on erittäin taitava ja koskettava nuortenkirjailija, hän kirjoittaa vaikeista aiheista (Rakas Mikael, Khao lakin sydämet, Pikkuskini) ja hän kirjoittaa niistä täydestä sydämestään. Pääsin tähänkin kirjaan hyvin sisälle, niin hyvin että minulla tuli välillä ahdistunut olo tätä lukiessani.

Niin. Minua tosiaan alkoi pienesti ahdistaa tämä kirja, ja sain liikutuksen kyyneleet silmiini pariin kertaan. Olen lukenut kirjan aikaisemminkin, mutt silloin en tuntenut tällä tavalla. Kirjassa kerrotaan rinnakkain Taran menneisyyttä ja nykyisyyttä, ja onneksi, onneksi Taran nykyisyydessä on toivon pilkahduksia.

Onneksi, onneksi, onneksi Marja-Leena Tiainen kirjoittaa erilaisia nuortenkirjoja, sillä sen hän todella osaa!


★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!