tiistai 3. tammikuuta 2017

Ransom Riggs: Kolkko kaupunki

Kolkko kaupunki (Toinen romaani Neiti Peregrinen eriskummallisista lapsista)
Ransom Riggs
Suomentanut Kaisa Kattelus
393 s. 
2016
S&SArvostelukappale kustantajalta


Muistattehan vielä Neiti Peregrinen eriskummalliset lapset? Ransom Riggsin romaani näistä lapsista hurmasi minut aikanaan enkä edes uskaltanut haaveilla jatkosta. Voitte uskoa että lähestulkoon hihkaisin huomatessani jatko-osan olevan ilmestymässä - ja totta kai halusin lukea sen. Kolkko kaupunki kipusikin lukupinonin huipulle heti kun kirja kolahti postiluukusta.

Eletään syyskuuta 1940. Sain kunnian tutustua Jacob Portmaniin joka löytää uusia ystäviä eriskummallisista lapsista ja pääsin heidän matkaansa saarelta Lontooseen. Heidän on nimittäin pelastettava neiti Peregrine, joka on jäänyt vangiksi linnun ruumiiseen. Matkasta muodostuu seikkailu, sillä käynnissä oleva sota tekee Lontoosta monella tapaa vaarallisen paikan.

He jotka ovat lukeneet Neiti Peregrinen kodin eriskummallisille lapsille, muistavat varmasti sen kuinka kirja oli esteettisesti todella kaunis. No, Kolkko kaupunki jatkaa samaa linjaa. Kirjan vintagea henkivät valokuvat ja muutenkin kirjan synkkäsävyinen ulkoasu tekee lukemisesta hienon kokemuksen - unohtamatta tietenkään Ransom Riggsin luomaa tarinaa.

Kyllä, Ransom Rigss ei petä. Hän ei ole turhaan jatkanut eriskummallisten lasten tarinaa sillä Kolkko kaupunki ei millään tavalla vaikuta väkisin tehdyltä tai "turhalta". Se on ihana, synkkäsävyinen fantasiaromaani jonka kanssa unohdin ajan kulun. Olen aina hieman varovainen fantsiakirjojen kanssa, sillä en vieläkään ole aivan varma että tuo genre olisi minua varten. Eriskummallisten lasten kanssa en ole kuitenkaan joutunut edes harkitsemaan, vaan jo näiden kirjojen ulkoasu vetää minut puoleensa. Vaikka goottiaikani ovatkin ohitse, jossain sisälläni asuu edelleen pieni mustiin pukeutuva, metallia kuunteleva tyttö. Etenkin hän on rakastunut Ransom Riggsiin.

Vaikka Kolkko kaupunki on käsittääksei suunnattu ennen kaikkea nuorille lukijoille, niin luulen että se tämäkin kirja löytää yleisönsä myös meistä vanhemmista lukutoukista. Voin lämpimästi suositella kirjaa varsinkin heille jotka löysivät ihastuivat ensimmäiseen kirjaan näistä lapsista - sama tunnelmaon läsnä Kolkossa kaupungissa. Näin kirjan myös itsenäisenä jatko-osana, joten tutustumisen Riggsiin, eriskummallisiin lapsiin ja ihanaan neit Peregrineen voi aloittaa myös tästä kirjasta. 

2 kommenttia:

  1. Tämä on tulossa kirjastosta varauslistalta toivottavasti pian :)

    VastaaPoista
  2. Minä jo luulin, että tätä jatko-osaa ei suomenneta ja ostin tämän englanniksi. Onneksi suomennos tuli ja toivottavasti myös kolmas osa suomennetaan. Eriskummalliset ovat ihania <3

    Minua hieman harmitti kun jatko-osa oli pehmeäkantinen, se hieman karsi pisteitä ulkoasulta, mutta onneksi tyyli muuten oli samanlainen kuin ensimmäisessä osassa.

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!