tiistai 14. helmikuuta 2017

Tanja Kaarlela: Lasissa on tyttö

Lasissa on tyttö
Tanja Kaarlela
179 s. 
2017
Reuna
Arvostelukappale kustantajaltaTanja Kaarlelan tuore romaani Lasissa on tyttö aloitti omalta osaltani kirjabloggareiden ystävänpäivän lukumaratonin. Valitsin tämän maratonin aloituskirjaksi siksi että Kaarlelan kirja tuntui takuuvarmalta lukuilon herättäjältä: Kaarlelan edellinen romaani Menneen talven lumi oli kirja josta pidin tavattoman paljon. Lasissa on tyttö oli herättänyt jo etukäteen niin suuren mielenkiinnon kohdallani, että kirja oli yksi odotetuimmista teoksista tänä keväänä.

Lasissa on tyttö sijoittuu 90-luvulle ja kuvaa viiltävän kipeästi nuorten ja etenkin kirjan minä-kertojan, nuoren tytön elämää. Asiat eivät ole hyvin: isä makaa yleensä sammuneena keittiössä, pikkusisko menee menojaan eivätkä he ole lähellä toisiaan ja äiti on lähtenyt lopullisesti. Terhi puhuu vain poikaystävästään eikä tunnu välittävän tytöstä pahemmin. Elämä sattuu, satuttaako tyttö takaisin?

Jo Meneen talven lumessa Kaarlelan yksi suurimmista hienouksista oli tarkka ja voimakas ihmiskuvaus. Lasissa on tytössä tämä ihmiskuvaus, nuoren ihon alle pääseminen, se nousee vielä suuremmaksi voimaksi. Se nousee sellaiseksi voimaksi että se aiheutti minussa väristyksiä, toi liikutuksen kyyneleen silmäkulmaani useampaan kertaan, jätti miettimään kirjan kansien sulkemisen jälkeen.

Kaarlelan kuvaus nuoren elämästä on rankkaa, sen kokee varmasti kuka tahansa joka kirjan lukee. Mutta luulen että suurimmat tunteet Lasissa on tytön kanssa kokee sellainen joka on elänyt vaikeaa nuoruutta, jonka elämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista tai pelkkää iloa. Enkä tarkoita että nuo vaikeat, jopa itsetuhoon kääntyvät hetket, olisi pitänyt elää nimen omaan nuoruudessa - kirjasta saa kyllä paljon sellainenkin joka on elänyt kipeitä hetkiä aikuisuuden varrella.

Ja nimen omaan sellainen, esimerkiksi sellainen lukija kuin minä, saa Kaarlelan kirjasta irti paljon enemmän kuin tuon rankkuuden. Minä näin kirjassa kertojan roolissa olevan tytön sisään, minä näin että siellä on paljon muutakin kuin rankkaa elämää elävä tyttö. Minun silmiini hän oli omalla tavallaan tavattoman vahva - samaan aikaan kuin hän on herkkä. Hänessä oli paljon enemmän kuin itsetuhoinen käytös ja kirjassa paljastettava masennus.

Voisin kirjoittaa Lasissa on tyttö romaanista pitkään. Mutta nyt haluan sanoa vain: vaikka Kaarlelan kirjassa ovat pääroolissa nuoret, ei minusta tämä kirja ole ainoastaan nuortenkirja. Se on kirja elämän kipukohdista, turvattomuudesta, siitä miten elämä joskus sattuu. Se on tarkkaa kuvausta ihmisistä ja erittäin hyvää kerrontaa. Se on vahva kirja joka todella kannattaa lukea.

Lasissa on tyttö menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan 13. Kirja "kertoo sinusta". Totta, tässä oli paljon minua, ennen kaikkea muutamia vuosia sitten. 

8 kommenttia:

 1. Kuulostaa kirjalle, joka vaatii aikaa ja oikeaa mielentilaa.
  Hyvää ystävänpäivää ja kiitos hyvistä kirjavinkeistä vaikka aina en pystykään kommentoimaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lady of The Mess, tämä tosiaan vaatii oikean hetkensä. Kiitos toivotuksista ja ihanaa että poimit täältä kirjavinkkejä - pääasia kun käyt, kommentoit silloin kun on sopiva hetki <3

   Poista
 2. Minä luin tämän myös ystävänpäivämaratonilla. Surullinen ja hurjan koskettava tarina nuoren tytön sekoilevasta elämästä ja onnettomista perheoloista, mutta niin loistavalla tavalla kerrottu - wau! Myötätuntoni häntä ja myös pientä pikkusiskoa kohtaan oli suurta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, koimme tämän monella tapaa samanlaisena ja ainakin ihastuimme yhtä paljon. Enkä ihmettele yhtään, on Kaarlela mahtava kirjailija <3

   Poista
 3. Kiva, että nostit tämän esiin. Kuulin tästä vasta hetki sitten ja olen todella kiinnostunut! /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, toivon että tämä löytäisi lukijansa. Ei ehkä ole kirja kaikille mutta niille joita koskettaa - tämä on jotain suurta. <3

   Poista
 4. Krista, lämmin kiitos hienosta arviosta.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!