maanantai 13. heinäkuuta 2015

Aila Juvonen: Vihreä kivi


Vihreä kivi
Aila Juvonen
196 s. 
2015
Reuna

Arvostelukappale


Nuortenkirja maistuu aina toisinaan todella hyvältä. Aila Juvosen Vihreästä kivestä ei ollut juuri mitään käsitystä, muuta kuin se että kirjan kuvaus vaikutti mielenkiintoiselta. Niistä lähtöasetelmista on joskus mukava aloittaa lukeminen.

Lähtöasetelma kirjaan onkin kiinnostava: Emilin äiti katoaa. Eikä pelkästään äiti, vaan äidin mukana katoavat matto, radio ja televisio. Emili tietää kokemuksesta, että silloin kun asiat ovat huonosti, hän tulee näkyväksi, siinä missä muuten on näkymätön. Kadonnut äiti on löydettävä, ja siinä auttavat kaverit Lumooja, Kostneri, Kirjailija ja muut. Alkaa etsintämatka, josta ei tule helppo.

Vihreä kivi oli paljon muuta mitä olin siltä odottanut. Olin odottanut nuorten romaania äidin katoamisesta, eli mielenkiintoista kirjaa, mutta noh, jonkinlaista peruskerrontaa. Mukana on kuitenkin paljon muutakin: Vihreä kivi on seikkailukirja, josta tavoitin fantasianomaisia elementtejä. Nämä kaikki on Aila Juvonen sitonut tiiviiksi, toimivaksi paketiksi.

Vaikka sivuja ei kirjassa ole kuin vajaat kaksisataa, on tämä kirja suuri. Se on kirjoitettu aiheesta, joka on kauhistuttava monelle nuorelle: se on kirjoitettu siitä kun oma äiti onkin yhtäkkiä kadonnut. Se ei ole kuitenkaan voivottelua, sitä että Emiliä kävisi vain sääliksi, vaan se on tosiaan ennen kaikkea seikkailuromaani, josta ei menoa puutu.

Bloggarit eivät ole vielä löytäneet Aila Juvosen teosta, joka on harmi. Mutta toisaalta - luotan siihen että syy voi olla siinä, ettei kirja ole ehtinyt olla saatavillakaan kuin hetken. Hyvä, kotimainen nuortenkirja on aina kiinnostava asia, ja olisi mukavaa että Vihreä kivikin saisi blogisavuja. Se on ilman muuta ne ansainnut.

2 kommenttia:

  1. Juonikuvaus ainakin kuulostaa kiinnostavalta! Pitää pitää silmät auki jos tämän löytäisi lähikirjastosta, nyt on kesken sellaisia tiiliskiviä että nuortenkirja voisi sujahtaa kivasti sinne väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, tässä on todella kiinnostava juoni, joka toimii. Tämä olisikin hyvä kirja tiiliskivien väliin, kevyempänä palana. Vaikkapa sinne Täällä pohjantähden alla osien väliin ;)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!