perjantai 10. heinäkuuta 2015

Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

Mauri ja vähä-älypuhelin
Veera Salmi
Kuvitus Veera Salmi
95 s.
2015
Otava
Arvostelukappale


Jee, Veera Salmi aloittaa uuden kirjasarjan! Puluboita hän ei silti hylkää, vaan uusi Puluboi-kirja on tulossa syksyllä. Jännän äärellä ollaan, sillä silloin seikkaillaan tsompien kanssa. On silti ihanaa, että Salmi on tuottelias kirjailija, ja että sain heti ilmestymisen jälkeen käsiini tämän uuden kirjan.

Mauri on hieman onneton. Hänen paras ystävänsä Bashir on muuttanut Egyptiin, eivätkä he siis voi enää tavata. Kurja juttu! Mutta Mauri saa idean: hän kaivaa tunnelin Egyptiin, että he voivat taas tavata Bashirin kanssa. Maan päällä matkustaminen kun maksaa hurjasti, eikä rahaa ole.

Koska ei ole rahaa, ei ole varaa myöskään ostaa älypuhelinta. Maurilla on luokan rämin kännykkä, jossa ei ole WhatsApp toimintoa. Mutta miten käykään! Eräänä yönä tyypit Nakuna-Uusi-Bebasta ottavat Mauriin yhteyttä whatsapilla, koska he tarvitsevat kipeästi Maurin apua.

Vaikka Puluboilla on sitkeästi ykköspaikka sydämessäni, niin kyllä sinne Maurikin mahtuu. Sillä Mauri on mahtava tyyppi! Hänen kaverinsakin tuntuvat mukavilta, ja ilmiselvästi Pasilaan mahtuu jos jonkinmoista menijää, myöskin isä, vaikka se onkin Oulusta kotoisin.

Veera Salmi vaan on niin mahtava. Hän on kirjoittaja, jonka tyyli sopii lapsille loistavasti. Sanottakoon tässä sivussa, että se sopii myös lapsenmieliselle aikuiselle kuin nenä päähän, nimittäin sain nauraa kirjan kanssa mahdottoman paljon. Mauri kirjoihin Salmymi on tehnyt myös kuvituksen, joka sekin kolahtaa minuun.

Mauri ja vähä-älypuhelin on täynnä suvaitsevaisuutta ja monikulttuurillisuutta. Se ei kuitenkaan tyrkytä näitä asioita, vaan ne tulevat selvinä juttuina: Pasilassa asuu tyyppejä jos jonkinmoisia, eikä se ole Maurille mikään ongelma. Sekään ei ole ongelma, ettei Chi puhu mitään. Ja jos se ei Maurille ole ongelma, ei sen pitäisi olla ongelma kenellekään muullekaan.

Vaikka pidin Salmen aikuisille suunnatusta kirjasta Kaikki kevään merkit, niin minulle Salmi on silti lastenkirjailija. Siinä hän on parhaimmillaan ja aidoimmillaan - ja hauskimmillaan! Nyt jään odottamaan Puluboin ja Ponin tsompikirjaa, sillä jos Mauri on mahtava tyyppi, niin Puluboi on kunkku!

1 kommentti:

  1. Voi hyvänen, tsompikirjasta lähtee varmaan tukka päästä :)! Hieno klassikkolastenkirjasyksy tulossa...!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!