lauantai 25. heinäkuuta 2015

Pertti Lassila: Armain aika

Armain aika
Pertti Lassila
160 s. 
2015
Teos

Arvostelukappale


Pertti Lassila oli minulle ennestään tuntematon nimi, vaikka hän on kirjoittanut tätä ennen yhden kirjan, ja lisäksi Lassila on Helsingin sanomien kirjallisuuskriitikko. Nimi ei ole kuitenkaan näköjään jäänyt lehden sivuilta mieleen, mutta tämän kirjan jälkeen muistan kyllä Lassilan nimen.

Armain aika on yksinkertaisesti romaani lapsuudesta. Siinä kertojana toimii nuori Kimmo, joka viettää kesää äitinsä ja isoäitinsä kanssa huvilalla, eläen kesää kuin viimeistänsä. Armain aika palaa lapsuuden kesiin, ja niihin muistoihin mitä niistä jäi.

Pidän todella paljon Lassilan kielestä. Se on selkeää, helppolukuista, eikä se kikkaile turhaan. Vaikka pidänkin myös kielellä kikkailusta, kuten vaikkapa mahtavasta Mikko Rimmisestä, on välillä myös nautinto lukea tällaista Lassilan kieltä, joka on selkeää ja nautinnollista lukea, mutta kuitenkin hyvin kaunista.

Kirja sopii todella hyvin kesään. Koska Armain aika kertoo lapsuuden kesistä, on mukana se kesän tunnelma. Vaikka en saanutkaan lukea tätä auringon paahteessa, niin koin silti kirjan kautta, millaista olisi viettää kesää huvilalla, auringon paistaessa. Lassila on erittäin taitava tunnelman kuvaaja, ja sainkin tunnelmasta helposti kiinni.

On hyvä ettei kirjaa ole lähdetty turhaan venyttämään massiivisiin mittoihin - tai edes kolme- tai neljäsataa sivuiseksi. Se on juuri hyvä näin, pienoisromaanina, jonka tunnelma on hyvin vangittu näille sivuille. Enemmän olisi voinut olla jo liikaa. En olisi kaivannut tiivistämistäkään, vaan nautin joka sivusta.

Vielä eivät ole bloggarit löytäneet Lassilan teosta. Toivoisin kuitenkin, että kirjakaverinikin lukisivat tämän, varsinkin nyt kesällä, sillä tässä on hyvä tunnelma!

9 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kiinnostavalta. Pitää kirjoittaa nimi muistiin.
  Sinulle olisi kevyt haaste blogissani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, tämä oli kyllä hyvä. Ja kiitos haasteesta, lähden mukaan ilomielin. <3

   Poista
 2. Olen ollut tästä varovaisen kiinnostunut ja nyt innostuin lisää. Täytyy lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tämä oli kyllä hieno. Huomaa että Lassila on kirjoittanut paljon, hänen tekstinsä on taitavaa. :)

   Poista
 3. Oi, lapsuuden kesistä kertova kirja kuulostaa jotenkin todella ihanalta - ja juuri kesään sopivalta. Lapsuuden kesissä on omissakin muistoissani jotenkin nostalgian lumoa, ja sellainen aihe kuulostaa täydelliseltä kesäkirjan aiheelta. Jos ei tuntuisi, että on enemmän kuin tarpeeksi muutenkin luettavaa tälle kesälle, niin voisin mielelläni lukea. Mutta ehkpä sitten ensi kesänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna, oli todella kiva lukea miehen kirjoittamaa tekstiä lapsuuden kesistä, jotenkin on tullut luettua samaa naisten kirjoittamana. Pidä nimi mielessä ensi kesää ajatellen - voi kuinka se tuntuukaan olevan kaukana! :/

   Poista
 4. Pituus vaikuttaa minulle sopivalta :)! Katsotaan törmäänkö kirjaan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. bleue, pituus oli kyllä minullekin todella sopiva, tykkään pienoisromaaneista. :)

   Poista
 5. Olen lukemassa kirjaa paraikaa ja hidastelen tahallani ja makustelen sitä. Henkilöiden muistot esitetään hienosti erikseen ja toisiinsa kietoutue. Hiljainen ja hieno kirja. Sopii tavattoman hyvin tälläiseen hiljaiseen kesäpäivään.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!