torstai 9. heinäkuuta 2015

Tittamari Marttinen: Viivi ja pitkä kuuma kesä

Viivi ja pitkä kuuma kesä
Tittamari Marttinen
230 s. 
2014
Tammi

Lainattu kirjastosta


Joensuun pääkirjastossa, lasten- ja nuorten osastolla, oli mukava uusi hylly. Hyllyyn oli sijoitettu erilaisia kesäkirjoja, niin lapsille kuin nuorillekin sopivia. Viivi ja pitkä kuuma kesä lähti tuosta hyllystä mukaan, koska se vaikutti hyvältä kesäkirjalta.

Viivi ja pitkä kuuma kesä jo kymmenes Viivistä ja hänen ystävistään kertova kirja. Tässä kirjassa kerrotaan Viivin kesästä, joka näyttää aluksi hieman ikävältä. Viivillä ja hänen poikaystävällään menee poikki, mutta onneksi kuitenkin kesässä on paljon muuta hauskaa: Viivi ystävineen lähtee Tallinnan risteilylle, jossa he tapaavat amerikkalaispoika Joelin. Joel ilmaantuu myös Ruusuvuoreen, ja Viivi joutuu miettimään onko hän valmis jo ihastumaan uudelleen. Joel ei jää ainoaksi huipuksi jutuksi kesässä, jossa kokkailukokeiluja riittää.

En ole tätä ennen lukenut Marttisen Viivi-sarjaa, enkä kirjaa lainatessani tajunnut että kirja on sarjan osa. Kesken sarjan Viivin elämään mukaan hyppääminen ei kuitenkaan haitannut, sillä mukana ei ollut viittauksia aiempaan. Joskus on aivan mahdotonta aloittaa sarja keskeltä, mutta onneksi on näitä tapauksia, joissa pystyy hyppäämään mukaan vaikkei aiempia kirjoja ole lukenutkaan.

Tittamari Marttisen tapa kertoa on iloinen ja pirteä - minäkin tulin hyvälle tuulelle lukiessani Viivistä ja kavereista. Nämä ovat varmasti todella hyvää luettavaa alakoululaisille, jotka kaipaavat jo hieman paksumpaa kirjaa, mutteivat ole kuitenkaan valmiita vielä nuorille suunnattuihin kirjoihin. Viivi-kirjat suuntaisinkin enemmän lapsille kuin nuorille lukijoille.

En yhtään saanut kiinni siitä, minkä ikäinen Viivi kirjassa on. Todennäköisesti yläasteella, mutta millä luokalla? Poikaystäviä ja itsekseen tehtyjä matkoja on kuvioissa mukana, mutta jollain lailla Viivi on silti hieman lapsellinen, enkä pysty kuvittelemaan häntä esimerkiksi ysiluokkalaiseksi.

Vaikka yläkoulu ikäisestä kirjassa kerrotaankin, niin varmasti jo kymmenenvuotiaat pitäisivät näistä kirjoista paljon. Marttisen tapa kertoa on sen ikäisille sopiva, ja ehkä yläkoulu ikäiset lukijat saattaisivat hieman pitkästyäkin tarinan parissa. Minä en pitkästynyt kuitenkaan, vaan pidin Viivin seikkailuja ihan hauskoina.

Marttisen tapa kertoa on niin mukava, että saatanpa jatkossakin poimia kirjastossa hänen kirjojaan mukaani. Kiitos kirjasto tästäkin kirjalöydöstä!

2 kommenttia:

  1. Minäkään en ole lukenut näitä Viivistä kertovia kirjoja, joten en osaa myöskään sanoa, minkä ikäinen Viivi on. Pohdit kyllä hyvin tuota, minkä ikäisille lukijoille kirja olisi hyvä. Usein sitä lapsena/nuorena lukee kirjoja, joissa päähenkilö voi hyvinkin olla itseään hieman vanhempi. Siten voi vähän kurkistaa sinne vanhempien nuorten elämään. Se on ihan hyvä, varsinkin, jos teksti on muuten lapsille sopivaa, kuten ilmeisesti Tittamari Marttisen kirjassa on asian laita. Olisiko tämä siis hyvä kirja sellaisille 5.-6.-luokkalaisille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, kannattaa joskus kirjastosta napata mukaan jos satut huomaamaan jonkun sarjan kirjan! Minä tykkäsin nuorena lukea vähän vanhemmista kertovia kirjoja, niin kuin sanoit, niin siinä pääsi kurkkaamaan toiseen maailmaan. Mutta joo, tuon ikäisille tämä voisi olla oikein hyvä. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!