torstai 2. heinäkuuta 2015

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin

Tervetuloa Joylandiin
Stephen King 
Suomentanut Kristiina Vaara
288 s. 
2015
Tammi
Arvostelukappale


Näihin aikoihin on kulunut vuosi siitä, kun tulin tutuksi herra Kingin kanssa. Viime kesänä näihin aikoihin nimittäin luin Kuvun alla järkälettä, joka sai minut rakastumaan Kuninkaaseen. Sen jälkeen olen lukenut Heräämisen, josta pidin kovasti. Tervetuloa Joylandiinkin oli ilman muuta lukulistalla.

Devin Jonesin elämä saa uuden käänteen, kun tyttöystävä jättää hänet, eikä hänen suunnittelemastaan yhteisestä kesästä kampuksella tulekaan mitään. Devin tahtoo paeta johonkin sydänsurujaan, ja pestautuu töihin huvipuistoon, Joylandiin. On edessä kuuma kesä huvipuistossa, jossa Devin hoitaa laitteita ja hikoilee Howie-koirana. Joyland on täynnä tarinoita: siellä on esimerkiksi murhattu nuori tyttö, Linda Gray, jonka murhaajaa ei ole saatu kiinni. Devin alkaakin nähdä murhaajaa kaikkialla.

Tervetuloa Joylandiin on käsittääkseni vähän erilainen King kuin monet muut herran kirjat. Olenkin kuullut tätä nimitettävän "pehmo Kingiksi", sillä kirjassa ei ole mukana kovinkaan paljon kauhua tai edes jännitystä, kuten Kingin kirjoissa yleensä on. Kirja on enemmän kertomus Devinin huvipuistokesästä, ja loppuun on tuotu hieman jännityselementtejä.

Huono Tervetuloa Joylandiin ei silti ole. Pidän tavattomasti herra Kuninkaan tavasta kertoa, ja se taito on mukana myös Joylandissa. King osaa kertoa ihmisistä, hän osaa vangita lukijansa hahmoilla ja juonen kuljetuksella. Missään vaiheessa en kirjaa lukiessani pitkästynyt, ja halusin palavasti saada tietää, löytääkö Devin Linda Grayn murhaajan.

Minulle, jolle King ei ole vielä niin tuttu, tämä kyllä kolahti. Minulle King on ennen kaikkea loistava kirjoittaja, joka saa minut koukkuun ja viihtymään kirjan parissa. Kuitenkin, monelle, kuten eräälle ystävällenikin, King on kauhukirjailija, jonka kirjojen parissa saa jännittää ja pelätä. Olen luvannut antaa tämän kirjan ystävälleni, ja minua jännittääkin, tuleeko hän pettymään. Odottaako hän kauhua, ja saakin tarinan? Toivon että hän tulee silti ihastumaan tähän tarinaan, kuten minä.

Kristiina Vaaran suomennos on mainio, mutta silti jäin kaipaamaan Ilkka Rekiaroa. Rekiaro oli suomentanut Kuvun alla teoksen, ja hän on jäänyt minulle the-Kingin-suomentajaksi. Hän on loistava suomentaja, ja on kääntänyt myös Stonerin, joka sekin oli mahtavaa työtä. Rekiaron suomennos vain sopii Kingin tyyliin.

Innoissani odotan, mitä kokeneemmat King-ihmiset tästä ovat mieltä.

15 kommenttia:

 1. Tää oli vähän kuin pidennetty versio Kingin novelleista. Tykkäsin etenkin karnivaali-sanastosta, mitä viljeltiin. Sen takia voisikin olla mielenkiintoista kurkata joskus suomennostakin. Ihan kadehtittavaa, että sinulla on vielä valtaosa Kingin tuotannosta edessäpäin. Etenkin se vanhempi tuotanto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Simo, karnivaali-sanasto oli tosiaan todella hienoa, se oli suomennoksessakin todella onnistunut. Ja on kyllä huippua että on niin paljon vielä edessä - ostin juuri Hohdon pokkarina, ja luen sen varmaan pian. :)

   Poista
 2. Pidän Kingin vanhemmasta tuotannosta ehkä enemmän, mutta näissä uusissakin on nimenomaan sitä jotain, minkä vuoksi niitä ei malta laskea käsistään. Kuvun alla laitoin juuri tilaukseen, ja Joyland olisi tapahtumapaikkansa puolesta mielenkiintoinen. Ja miten hieno kansi tässä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi, olen kuullut monelta, että Kingin vanhempi tuotanto on sitä parasta. Minä olen uudemmasta aloittanut, joten on hienoa päästä kokeilemaan vanhaa. <3

   Poista
 3. Minulla on tämä lainassa ja vaikken yleensä kauhusta pahemmin perusta, niin tämä vaikuttaa kiinnostavalta. Kingin kirjoja olen muutaman lukenut ja pidän niistä kyllä genrestä huolimatta, sillä niiden psykologinen jännitys ja kauhu on täysin omaa luokkaansa. Lisäksi on kiva, että King ei herättele kauhua niinkään verellä ja suolenpätkillä vaan juuri psykologian kautta. Niin ja tämän kirjan kansi on jotenkin ihanan houkutteleva, etenkin takakannen raidat! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, voisin kuvitella että saattaisit pitää tästä, sillä tässä ei niinkään ole kauhua. Enemmän mennään tarinan ja tivolielämän voimin. :) Mutta se on totta, King ei käytä verta ja suolenpätkiä, vaan psykologiaa. Se on huippua! <3

   Poista
 4. Ihastuin horror - lukemistoihin jo kouluaikana mutta nyt on kulunut monta vuotta ilman että olen niiden pariin isommin hakeutunut. Alkaakohan pelottaa liikaa? :D

  Hienoa että otat kääntäjät puheeksi. Tärkeitä henkilöitä jotka usein sivuutetaan ilman mitään mainintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en kouluaikana juurikaan kauhua lukenut, mutta nyt olen kiinnostunut. :D

   Kääntäjät tekevät kyllä todella tärkeää työtä, ja aivan liian usein unohdan heidät mainita. Sillä hehän sen tarinan kuitenkin suomeksi kirjoittavat, vaikkakin kirjailijan tarinan pohjalta. <3

   Poista
 5. Luin tätä lukumaratonilla ja pidin kyllä kovasti. Kingiltä olen aiemmin lukenut vain kaksi kirjaa ja novelleja, joten minullakin on vielä kaikki parhaat edessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ettet sinäkään ole vielä King-tietäjä. Tuntuu välillä että olen ainoa joka ei ole lukenut kaikkia parhaita. :D Mutta nyt ostin Hohdon pokkarialesta, joten hrr... hienoja hetkiä tiedossa. :)

   Poista
 6. Voi tämä pitäisi saada lukuun pian. Olen itse tässä noin päälle vuoden taas lukenut Kingin tuotantoa ja olen ihan hurhatanut miehen kirjoihin. Juuri hain kirjastosta lainaan Kuvun alla. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, huippua että sinäkin olet Kingin suhteen vasta-alkaja. :) Me olemme ehkä samoihin aikoihin löytäneet Kuninkaan, minä kun viime kesänä luin Kuvun alla. Sinulla on mahtavia hetkiä tiedossa, kun luet sitä <3

   Poista
 7. Voi! Minä jäin kovasti kaipaamaan Ilkka Rekiaron kädenjälkeä. Ei tuntunut kieli Kingiltä ollenkaan, oli niin köyhää ja rytmitöntä. Sääli. T. King-fani jo 20 vuotta.

  VastaaPoista
 8. Kiva, että sinäkin pidit tästä kirjasta :). Mielestäni tämä oli yksi parhaista hänen kirjoistaan (joita olen tähän mennessä lukenut). /Aamunkajo (Teija)

  VastaaPoista
 9. Kiva, että sinäkin pidit tästä kirjasta :). Mielestäni tämä oli yksi parhaista hänen kirjoistaan (joita olen tähän mennessä lukenut). /Aamunkajo (Teija)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!