tiistai 20. joulukuuta 2016

Anssi Kela: Kesä Kalevi Sorsan kanssa

Kesä Kalevi Sorsan kanssa
Anssi Kela
280 s. 
2008 
Teos

Lainattu kirjastosta


En liene ainoa joka ihastui vuosia sitten Anssi Kelan Nummela albumiin. Olin tuon albumin aikoihin yhtä fanityttöä ja vaikka ihastukseni sittemmin on laantunut, olen viime aikoina löytänyt pienen Anssi Kela -fanitytön sisältäni uudelleen. Siispä nyt olikin sopiva aika lukea Kelan kirjoittama Kesä Kalevi Sorsan kanssa uudelleen - vaikka olen sen jo muutama vuosi sitten lukenut. En muistanut kirjasta kovinkaan paljoa, joten ei haitannut että kirja oli entuudestaan tuttu.

Johanneksella ei ole helppoa. Hänen kesäänsä kuuluu niskatuki ja muistista on pyyhkiytynyt kaksi viikkoa - mitähän lienee tapahtunut? Kun kaikki tuntuu jotenkin vaikealta, tulee apu odottamattomasta lähteestä. Ruttopuistossa hänen viereensä nimittäin istahtaa edesmennyt Kalevi Sorsa, maamme entinen pääministeri. Kalevi Sorsa juttelee Johanneksen kanssa mukavia eikä tämä ole viimeinen kerta kun Sorsa lyöttäytyy juttusille mitä kummallisemmissa paikoissa. Hiljalleen Johannes hyväksyy tämän ystävänsä jota muut eivät näe, varsinkin kun tämä tuntuu antavan hänelle hyviä neuvoja joita Johannes oppii kaipaamaan.

Anssi Kelan musiikissa minuun on ennen kaikkea vedonnut hänen lyriikkansa. En siis ihmetellyt ollenkaan että pidin myös hänen esikoisromaanistaan, sillä Kela osaa toden totta kirjoittaa ja viedä lukijansa ihmeelliselle matkalle - aivan kuin hänen kappaleissaankin. Kesä Kalevi Sorsan kanssa on mielikuvituksen juhlaa mutta siinä on myös ne syvällisemmät puolensa, ne jotka tekevät kirjasta sellaisen että se kestää toisenkin lukukerran.

Kesä Kalevi Sorsan kanssa on siis julkaistu vuonna 2008. Miksi me emme ole kuulleet tästä kirjailija-Kelasta sen jälkeen? Tämä hänen esikoisromaaninsa oli niin hyvää luettavaa, osin humoristista, osin mielikuvituksellista ja osin syvällistäkin. Kuka edesmennyt poliitikkomme olisi läsnä seuraavassa Kelan romaanissa? Tätä jään pohtimaan ja odottelemaan josko saisin vielä joskus lukea lisää kirjallista Anssi Kelaa.

2 kommenttia:

  1. :)

    Itsekin olen Anssi Kela fani ollut jo Nummelasta lähtien (tai oikeastaan jo Nummelaa edeltävien singlejen ajalta), ja edelleenkin. Keikoillakin olen käynyt harvakseltaan, myös tänä vuonna. Olen lukenut tämän ja toinenkin Anssin kirja on eli Matkamuistoja, en ole saanut toimeksi lukea sitä, vaikka sain sen taannoin.

    VastaaPoista
  2. Olin Nummelan aikoihin vielä lapsi, mutta muistan hyvin miten yhden kaverin kanssa tuli Kelan biisejä hoilattua kyllästymiseen asti. Voih ♥ Ehkäpä pitäisi tutustua kirjailija-Kelaan.
    Tiia

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!