perjantai 2. joulukuuta 2016

Kai Ekholm: Tähtisilmä

Tähtisilmä
Kai Ekholm
207 s. 
2016
Atena

Arvostelukappale kustantajalta


Kai Ekholmin dekkari Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava oli ilmestymisvuonnaan kirja joka hiipi hitaasti ja vaivihkaa mieleeni. Huomattuani kirjan ja kirjailijan nimen alkoi tuntua että kyllä, minun on luettava tämä, ja tieni kävi kirjakauppaan. En joutunut pettymään, sillä ihastuin Kai Ekholmin älykkääseen tyyliin punoa jännitystä.

Tähtisilmäkin oli ilman muuta lukulistallani. Se on odottanut oikeaa hetkeä, sopivaa lukutunnelmaa, ja tulihan se - viimein. Onneksi, sillä Tähtisilmä oli niin hyvää luettavaa että soin sille mielelläni täydellisen lukuflown.

Kai Ekholm tutustutti minut edellisessä dekkarissaan etsivätoimisto Kaljuun ja Kiharaan. Sama parivaljakko on läsnä Tähtisilmässäkin, poliisin apuna. He saavat tutkittavakseen ratkaisemattomaksi jääneen rikoksen vuodelta 1995 jolloin eräs perhe tekee itsemurhan hyppäämällä kuolemaan Suomenlinnassa. Kalju ja Kihara palaavat ajassa taakse päin ja yrittävät selvittää mitä vuosia sitten tapahtui ja miten tapahtumiin liittyy se, että mielisairaalassa asuva vanha mies osaa piirtää valokuvan kuolleesta perheestä.

Tähtisilmä on varsinainen lukusukkula - eli siis minun kohdallani dekkari jonka lukemisesta todella nautin. Ekholmin tyyli on samaan aikaan viihdyttävä ja älykäs, hän ei aliarvioi lukijaa vaan on sijoittanut kirjan juoneen ovelia koukkuja joilla pysyin helposti valppaana. Kuitenkin samaan aikaan Tähtisilmässä on omanlaisensa keveys, juuri sellainen joka saa ahmimaan kirjaa. Luvun toisensa perään - ja vielä yhden.

Kaljun ja Kiharan yhteispeli toimii hienolla tavalla hyvin yhteen ja se välittyi myös minulle kirjan sivuilta. Se tekee osaltaan Tähtisilmästä nautinnon, sillä kyllähän dekkarissa ja etenkin dekkarisarjassa päähenkilöillä on hirvittävän suuri merkitys. Ihastuin kaksikkoon jo Ekholmin ensimmäisen dekkarin perusteella ja olin todella iloinen että hän päätti jatkaa Kaljusta ja Kiharasta kirjoittamista.

Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annika kirjoittaa osuvasti Tähtisilmän olevan omalla tavallaan veijariromaani. Voi kyllä, yhdyn tähän. Kuten edellä kirjoitin, on Tähtisilmä viihdyttävä, enkä löytäisi parempaa sanaa kuvaamaan sitä kuin veijariromaani - vai ennemmin veijaridekkari? Vaikka kaiken keskellä on rikos, voin kuitenkin kuvitella Ekholmin silmänurkassa olleen pilkkeen kun hän on kirjoittanut Kaljusta ja Kiharasta...

Tähtisilmä on hyvä dekkari monenlaiseen hetkeen. Älykäs veijaridekkari jota ei malta laskea käsistään - se on yhteenvetoni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!