perjantai 30. joulukuuta 2016

Stephen King: Carrie

Carrie 
Stephen King
Suomentanut Tuula Saarikoski
205 s. 
1991 
Tammi
Saatu lahjaksi


Kirjavuoteni 2016 on ollut täynnä hyviä lukuelämyksiä. Toki vuoteen on mahtunut julmia pettymyksiäkin, mutta ilman niitä en nauttisi niistä täydellisyyttä hipovista, lukuflown tuottavista teoksista. Vuoden loppu on viimeistellyt tämän vuoden, sillä pariin viime viikkoon on mahtunut useampi todella, todella hyvä kirja. Niin kuin Carrie.

Sain Stephen Kingin Carrien joululahjaksi ihanalta kirjaystävältäni vuosi sitten jouluna. Jotenkin se vain upposi kirjahyllyyni, kunnes ennen joulua järjestelin raivokkaasti hyllyjä - ja siellä Carrie oli! Ikään kuin odottamassa joulua ja sitä kun valitsin "todella-hyviä-kirjoja" mukaani joulun pyhinä luettavaksi. Täytyy sanoa: Carrie oli todella hyvä valinta. Siihen upposi.

Carrie on Stephen Kingin läpimurtoromaani, enkä lainkaan ihmettele miksi. Se kertoo Carriesta, koulukiusatusta nuoresta tytöstä joka on ujo ja kömpelö. Vaikka Carrie ei osaa suuttua kunnolla, piilee pinnan alla jotain mitä eivät luokkatoverit osaa arvata. Sitten, kun koulutoverit järjestävät Carrielle pilan joka muka on "hauska" niin hän saa tarpeekseen. Sillä Carriella on kyky: hän saa pelkän ajatuksen voimalla aikaan katastrofeja ja pystyy muuttamaan kaiken painajaiseksi. Aivan kaiken.

Ehkei Carrie ole kirja joka tuottaa hyvää mieltä joulun aikaan, mutta se ei ollutkaan ajatukseni kun otin sen joulureissuun mukaan. Ajatukseni oli ottaa hyvä kirja, sellainen jonka lukemisesta takuuvarmasti nautin - arvelin että King ei petä. Ei pettänyt ei, Carrie on monella tapaa mahtava kirja.

Jo kirjan rakenne on erilainen ja vaikuttava. Carrien tarinaa seurataan tapahtumista selvinneiden elämänkertojen ja todistajanlausuntojen kautta ja lukija pystyy alusta saakka päättelemään että jotain kamalaa tulee lopussa tapahtumaan. Kingin luoma tunnelma on tiivis alusta saakka enkä voinut olla tuntematta sympatiaa Carrieta kohtaan. Miten häneen pitäisi suhtautua? Totta kai hän saa paljon pahaa aikaan, mutta silti... Carrien kotiolot ja koulukiusaaminen, molemmat olivat hirvittävää luettavaa.


Carrie on romaani jota ei helposti jätä kesken. Niin, ja jos sattuu sopivalla hetkellä kirjaa lukemaan niin miksi jättäisikään? 200 sivua lukee joutuisasti sillä King tosiaan ottaa omakseen. Vaikka aihe on raskas ja kauhea, ei Carrie silti tuntunut minulle kovinkaan raskaalta luettavalta. Kauhealta, kyllä monella tapaa, mutta sepä taitaa olla tarkoituskin.

Tämän aarteen tulen säilyttämään hyllyssäni, kiitos sinä ihana kirjaystäväni Villis <3

10 kommenttia:

 1. Carrie oli ensimmäinen lukemani King ja edelleen yksi parhaista herran kirjoista. King oli jo heittänyt kirjan käsikirjoituksen roskiin, mutta vaimo Tabitha löysi sen roskakorista ja kannusti miehensä viimeistelemään sen. Vanhempi filmatisointi Carriesta on kanssa katsomisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henni, minullakin Carrie nousi heti yhdeksi parhaimmista luetuista Kingeistä. En tiennytkään että herra oli heittänyt jo käsikirjoituksensa roskiin, mutta on meitän lukijoiden onni että vaimo pelasti sen. :)

   Hyvää uutta vuotta <3

   Poista
 2. Carrie on ensimmäinen lukemani Kingi ja vaikka montaa Kingiä en olekaan lukenut, niin ihan vain Carrien takia voin jo sanoa tykkääväni Kingistä. Pitäisi lukea se uudelleen ja saada jotain uutta puhtia taas Kingin lukemiseen. Teini-iässä ainakin pidin Carriesta tosi paljon ja tuon vanhemman filmatisoinninkin katsoin. Uudempaa en ole nähnyt, mutta muistan harmitelleeni kun se oli Netflixissä, mutta vanhempi ei :(
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, minä olen lukenut useamman Kingin mutta kyllä tämä nousi yhdeksi parhaimmista lukemistani. Mutta suosittelen sinulle esimerkiksi Kuvun alla järkälettä, se oli ensimmäinen Kingini ja rakastuin siihen <3

   Elokuvaa en kyllä aio katsoa, kaikkia kauhea leffoissa on minulle liikaa. Kirjoissa kestän mitä vaan :D

   Ihanaa uutta vuotta teille <3

   Poista
 3. Minä olen King-fani, ja lukenut häneltä todella monta kirjaa, mutta en ikinä Carrieta. Näin elokuvan joskus kauan sitten, ja olen jotenkin ajatellut, etten kirjasta sitten saisi enää mitään uutta. Mutta ehkäpä pitäisi tähänkin joskus tarttua, kiitos muistutuksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martta, minä en ole Kingin kanssa tosiaan mikään hirveän kokenut, mutta fanitytöksi voin tunnustautua silti. Hän on vaan niin mahtava kirjailija! Tämä kyllä kannattaa lukea kirjanakin, oli hyvä <3

   Hyvää uutta vuotta <3

   Poista
 4. Olen ainakin ollut Kingin fani ja lukenut suuren osan laajasta tuotannosta. Toistoa ja maneereja tulee vastaan kun enemmän häntä lukee mutta mitäpä hyvää kaavaa muuttamaan. Carrien tarina symboloi teinivuosien kamaluutta. Carrien vanha elokuvaversio on Brian DePalman ohjaama. Kerään näyttelijöiden nimmareita ja minulla on elokuvassa Carrien kammottavaa äitiä esittäneen naisen nimmari. Hän oli oscar ehdokkaana tuosta roolistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhani, minulla on vielä paljon lukematta - onneksi. King löytyy luettavaksi aina kun tarvitsen jotain "takuuvarmaa", vaikka varmasti hänen tuotannossaan on myös niitä kirjoja jotka eivät minulle niin kolahda. Elokuvaa en aio katsoa, sillä elokuvissa tyydyn vähän kevyempään materiaaliin :D

   Poista
 5. Luin Carrien lukioikäisenä ja se jäi kyllä mieleen vahvana kokemuksena. Nyt en ole vuosiin lukenut Kingiä - ehkä taas joskus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, King kyllä toimii sellaisessa hyvän kirjan tarpeessa - vaikka kyllä tämän herran kirjoille täytyykin olla omanlaisensa fiilis. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!