keskiviikko 21. joulukuuta 2016

J. K. Tamminen: Pasilan mies

Pasilan mies
J. K. Tamminen
264 s. 
2016
Minerva
Pasilan mies on kirja jonkalaista en ole lukenut pitkään aikaan - kenties ikinä. Kirjailijan omalla taustalla on niin ammattirikollisen kuin rikostoimittajankin ura, joten hän todella tietää mistä kirjoittaa - lain molemmilta puolilta. Ei siis ihme että Pasilan mies aiheutti väristyksiä.

Keskeisimmässä roolissa Pasilan miehessä on Helsingin huumepoliisin päällikkö, rikosylikomisario Jouko Aro. Hän on palkittu ja arvostettu esimies joka vaikuttaa olevan kaikinpuolin "kunnon äijä". Kuitenkin Arolle tärkeintä on päästä haluamaansa määränpäähän, huolimatta siitä mitä keinoja siihen joutuu käyttämään - homma on kuitenkin hallussa. Sitten kaikki muuttuu, kun julkisuuteen astelee kihlakunnansyyttäjä joka kertoo Aroa syytettävän useista törkeistä virkarikoksista ja että rikollinen toiminta on ollut pitkäkestoista.

Kuulostaako tutulta? Niin minustakin. Myönnän etten kenties tajunnut kirjasta kiinnostuessani sitä, mikä nyt iski kertaheitolla tajuntaan: Jouko Aro ja Jari Aarnio. Kuinka paljon näissä jutuissa on samaa? En voinut olla ajattelematta Jari Aarnion tapausta kirjaa lukiessani, mutta muistuttelin kuitenkin itseäni siitä että Tammisen teos on kuitenkin fiktiivinen. Oman sävynsä antaa J. K. Tammisen tieto ja kokemus lain molemmilta puolilta, se tuo tavallaan väriä ja tavallaan mustavalkoisuutta kirjaan ja tekee siitä mielenkiintoisen.

Tammisen toimittajataustan pystyy aistimaan kirjaa lukiessa. Vaikka Pasilan mies on sujuvaa luettavaa, ei se kuitenkaan ole varsinaisesti kaunokirjallisesti mikään poikkeuksellinen herkkupala - mutta ehken sitä odottanutkaan. Tässä tapauksessa juonellinen sisältö on tärkeämpää kuin kaunokirjallinen olemus.


Pasilan miehessä pyöritään rikos- ja poliisimaailmassa mutta se ei siitä huolimatta näyttäytynyt minulle aivan perinteisenä dekkarina. Ei, en osaa sen kummemmin luokitella Pasilan miestä mihinkään muuhun genreen sen paremmin, mutta syyn osaan sanoa: Tammisen tausta rikosmaailmasta ja se tietopohja millä hän kirjoittaa. Se on tehnyt Pasilan miehestä niin hyvää luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!