keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Marja Björk: Lainaa vain

Lainaa vain 
Marja Björk 
264 s. 
2016
Like

Arvostelukappale kustantajaltaIhana, ihana ja vaikuttava Marja Björk. Olen lukenut Björkiltä useamman kirjan, koko ajan vakuuttuen enemmän siitä että hän on erittäin lahjakas kirjailija. Hän on poikkeuksetta valinnut kirjoihinsa värisyttäviä aiheita joita ei välttämättä ole helppo käsitellä mutta hän kuitenkin hallitsee aiheen kuin aiheen. Vaikeankin.

Lainaa vain alkaa kun Eeva opiskelee tuomariksi Helsingissä. Aherrus hänen tätinsä Anjan Katajabaarissa Visulahden Shellillä on taakse jäänyttä elämää eivätkä korvissa soi enää samat jukeboksin kappaleet. Tulevaisuus näyttää hyvän ammatin turvin kiinnostavalta ja valoisalta. Kaikki menee kuitenkin uusiksi kun kotipuolesta löytyy Sakari, käsityöläinen joka kärsii maailmantuskasta. Sakari vie Eevan sydämen ja samantien Eeva haluaa kaiken: miehen, talon ja perheen - ja saa sen myös. Mutta ei se kuitenkaan aivan ilmaista ole.

Marja Björkin uusi romaanikaan ei ole kirjoitettu mistään helposta aiheesta. Eevan ja Sakarin rakkaustarina ei ole ruusuilla tanssimista, varsinkaan kun kirja etenee 90-luvun alun Suomeen ja silloin vallitsevaan lamaan. Lainaa vain käsitteleekin Eevan ja Sakarin suhdetta - ja sitä, mitä rahahuolet voivat suhteelle tehdä. Tuohon aikaan Suomesta varmasti löytyi paljon perheitä joissa oli rahahuolia ja Björk on kirjoittanut yhdestä.

Suurehkon roolin Björk antaa Eevan tytärpuolelle, Sakarin tyttärelle Monnalle. Monnan ja Eevan suhde on ristiriitainen mutta ehkä vielä heidän suhdettaan suuremman roolin Björk antaa Monnan paino-ongelmille. Björkin tyyli on inhorealistinen hänen käsitellessään Monnaa, enkä oikein tiennyt kuinka suhtautua kirjan niihin osuuksiin joissa Monnaa ja hänen painoaan enemmälti käsiteltiin. Kuten olen aiemminkin blogissa todennut, en ole todellakaan hoikka, joten tämänkaltaiset asiat kirjoissa saavat huomioni poikkeuksetta. Kirjan lukemisen jälkeen tämä on valitettavasti suurin asia joka jäi mieleeni - mutta onneksi nautin silti kirjan lukemisesta, kokonaisuutena.

Kuten Arja bloggauksessaan tuumaa, ei Björk hienostele. Niin ei, ja se on yksi niistä asioista mihin olen hänessä kirjailijana ihastunutkin. Hän kirjoittaa omalla tyylillään, tavalla joka ehkä saattaa jonkin satunnaisen lukijan karsia, mutta uskon Björkin tyylin enemmänkin vetävän tietynlaisia lukijoita puoleensa. Vahvat aiheet ja vahva käsittelytapa ovat ainakin minulle seikkoja jotka ovat tehneet Marja Björkistä kirjailijan jonka uusi teos kannattaa lukea.

Kyllä, Lainaa vain on kirja joka kannattaa lukea. Aikuinen lukija, joka ei kaihda vahvaa kerrontaa, vahvaa aihetta ja vahvasti kuvattuja päähenkilöitä, tämä kirja on sinulle.

4 kommenttia:

 1. Björk on tuttu aiemmista kirjoista ja aina olen pitänyt hänestä. Oma osuutensa on tietty silläkin, että romaanikirjat sijoittuvat tänne Pohjois-Karjalaan. Tämä Lainaa vain kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, minäkin olen aina pitänyt Björkistä. Lainaa vainkin sijoittuu tänne suunnalle kun tapahtumapaikkana on Mikkeli, joten siltäkin kannalta Björk ei petä.

   Poista
 2. Olen ihastunut Björkin kirjoihin ja vain Prole on lukematta. Kyllä minä senkin vielä luen. Björkin kirjat ovat arkirealismia, ja ihmiset ovat tavallisia. Aiheista sitten löytyy hyviä juonenkäänteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, ihmiset tosiaan ovat tavallisia aina Björkin kirjoissa tosin mielestäni Monnan hahmon kanssa hän tällä kertaa ampuu hieman yli. Mutta kokonaisuutena tämä oli hyvä kirja <3

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!