torstai 8. elokuuta 2013

Gianrico Carofiglio: Todennäköinen syyllinen

Todennäköinen syyllinen
Gianrico Carofiglio
Suomennos Lena Talvio
300 s. 
2011
MoreeniArvostelukappale


Moreeni lähetti minulle jo vähän aikaa sitten Guido Guerrierista kertovan sarjan ensimmäisen osan, Todennäköinen syyllinen. Kirjoja on vain niin paljon - ja aikaakin loppujen lopuksi rajallisesti (joskus täytyy nukkuakin, ja ehkä tehdä jotain muutakin kuin lukea). Mutta nyt päätin kirjan lukea.

Todennäköinen syyllinen kertoo siis Guido Guerrierista, puolustusasianajajasta. Guerrier joutuu elämässään vaikeaan tilanteeseen, psyykkisesti, ja työssäkin on edessä vaikea paikka. Senegalilaista Abdou Thiamia epäillään pienen pojan raa'asta surmasta, ja Abdou vakuuttaa ettei ole sitä tehnyt. Guido päätyy Abdoun asianajajaksi, ja päättää hoitaa miehen vapaalle jalalle. Onnistuuko mies siinä?

Takakansiteksti sanoo kirjan olevan oikeussalithrilleri. Olen vähäsen toista mieltä. Kirjaa kuvaisin enemmänkin oikeussalidraamaksi, sillä vaikka kyseessä ovat julmat tapahtumat, niin varsinaista thrillerimäisyyttä ei kirjassa juurikaan ole. Mutta kohtalaisen laadukas oikeussalidraama on silti kyseessä.

Pidin kirjan lauserakenteesta. Se oli aika yksinkertaista, ja juuri se teki minuun vaikutuksen. Käännöksen tehnyt Lena Talvio on tehnyt siis hyvää työtä!

Todennäköisesti syyllinen oli nopeaa luettavaa - se oli kohtalaisen väljään taitettu, eikä sivujakaan ollut enempää kuin tuo 300. Olen tyytyväinen ettei kirjaa ollut turhaan venytetty, vaan se oli jätetty juuri tuollaiseksi. Ehkä olisin aavistuksen verran lyhentänyt lopusta, ehkäpä kymmenellä sivulla.

Varsinkin Guidon loppupuheen vuoro on ihanaa luettavaa. Muutenkin viimeinen oikeudenkäynti on hienosti kuvattu, ja se olikin kirjan parasta antia. Minulle oikeussalidraamat (niin kirjoissa kuin tv:ssäkin) ovat aika vieraita, joten tämä oli tervetullutta vaihtelua.

+ + + ½

2 kommenttia:

  1. Mie tykkäsin ihan täysillä kerronnasta! Mukavalla tavalla sarkastisesti mies tarinaa kuljettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se oli kyllä tosi toimivaa. Tulen lukemaan jatko-osiakin. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!