torstai 22. elokuuta 2013

Tuija Lehtinen: Sara@crazymail.com

Sara@crazymail.com
Tuija Lehtinen
251 s. 
1998
Otava


Tarvitsin nuortenkirjaa kipeästi! Ja hyvää sellaista, ja Sarasta kertovan sarjan aloituskirjan Sara@crazymail.com tiesin takuuvarmasti hyväksi.

Sara Niinistö on sotkenut asiansa Helsingissä perusteellisesti. Hän joutuu muuttamaan enonsa luokse pieneen tuppukylään, mitä erikoisempien sukulaisten keskelle. Sara alkaa käydä kaupungissa kymppiluokkaa, josta ei puutu värikkäitä tyyppejä... erityisesti Saran mielenkiinnon herättää Rauski, jota hän ei inhoa ensinäkemältä.

Pidän lähes kaikista Tuija Lehtisen nuortenkirjoista. Mutta Sara-sarjasta pidän erityisesti, ehkä juuri siitä syystä että Sarassa on säröä ja rosoa, toisin kuin Mirkka-sarjan Mirkassa ja Laura-sarjan Laurassa. Saralla on takanaan värikäs menneisyys, eikä nykyisyyskään ihan seesteinen ole.

Hahmot kirjassa ovat kerrassaan herkullisia. Heidät on kuvattu hyvin tarkasti, joten lukija pystyy helposti ajattelemaan heidät silmiensä eteen. Esimerkiksi Saran suku on kaikessa karmeudessaan ihana! En tosin välittäisi itselleni sellaista sukua ottaa...

Sarjaahan on kirjoitettu neljän kirjan verran, tuorein niistä, Missä olet Sara? on kirjoitettu Saran pikkusiskon Pinjan näkökulmasta. Tästä sarjasta kolme osaa on minulla nyt kirjastosta lainassa, ja tulen ne kaikki lukemaan lähiaikoina.

Minä pidän ehkä eniten juuri tästä aloitusosasta. Tässä tulevat tutuiksi henkilöt, joista sarjassa kerrotaan, ja ennenkaikkea pääsee tutustumaan Saraan ja hänen menneisyyteensä, josta Sara kertoo nettitutulleen Markille sähköposteissaan.

Jotkut nuortenkirjat kestävät lukemisen uudelleen ja uudelleen, ja Tuija Lehtisen kirjat ovat juuri sellaisia.

+ + + + +

9 kommenttia:

 1. Haluaisin Sarat lukea uudelleen niin kuin sinulle taisin jo mainitakin. Muitakin Tuija Lehtisen nuortenkirjoja luin nuorena innokkaasti, mutta niitä en varmaan haluaisi lukea uudelleen. Sara oli kuitenkin suosikkini ja haluaisin kokeilla, mitä tästä sarjasta pitäisin nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä Annami, minuakin kiinnostaisi kuulla mitä sinä tästä nykyään tykkäisit. :)

   Poista
 2. Minustakin Sara-sarja on paras Lehtisen sarjoista. Luin sitä ahmien uudelleen ja uudelleen – olen oikeasti lukenut nämä kirjat varmaan puolenkymmentä kertaa, vähintään. Jännää miettiä, mikä minut niihin niin ihastutti, sillä oma elämäni on kyllä ollut kovin erilaista kuin Saran, eli tuskin sinänsä on ainakaan kyse samaistumisesta. Mutta ihanat kirjat! Luin sen viimeisen osan vuosi sitten ja itkuhan sen lopussa sitten tietysti tuli. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On minunkin elämäni ollut kovin erilaista kuin Saran, vaikka vauhtia onkin nuoruudessa ollut. Ei sentään samanlaista kuin Saralla. :D Mutta joo, viimeisen osan loppu oli ihana, taisi itkettää minuakin. <3

   Poista
 3. Kyllä, Sara oli minunkin suosikkini Lehtisen tuotannosta! Varsinkin Nottingham kesällä kello kuusi on jäänyt mieleen, ei sillä että muistaisin tapahtumista sen kummempia, mutta se fiilis! =D Mitenkähän uppoaisi nyt?! En taida uskaltaa lukea, luulemma. En enää oikein pidä Lehtisen aikuistenkaan kirjoista kovin paljoa, vai olisiko se sittenkin niin, että rouva on parhaimmillaan nuorten parissa. En tiedä, kestäisinkö sitä puhekieltä. =D (Sitä taisi olla jonkin verran.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nottingham oli kyllä mainio, siinä oli myös hauskoja hahmoja. :D Kuitenkaan en siitä niin paljon tykännyt kuin näistä muista, en sitten tiedä miksi. Lehtinen on kyllä parhaimmillaan nuorten kirjoissa, samaa mieltä olen!

   Poista
  2. Irene, lue ihmeessä uudelleen. Lehtisen aikuistenkirjat ovat mukavaa viihdettä ja romantiikkaa, mutta ei niissä juuri tuoreita ideoita ole. Sen sijaan nuortenkirjat ovat järkyttävän hyviä lähes järjestään, eivätkä ne edes ole vanhentuneet juuri lainkaan. Samoin suosittelen Lehtisen 2000-luvun tuotantoa, erityisesti kirjat Mopo ja Traktori sekä uusi Rebekka-sarja.

   Poista
 4. Vaikka ikää on lähes 40v. ja silti aina vaan huomaan lukevani ja myös tykkääväni Tuija Lehtisen nuortenkirjoista en ihan kaikkia ole lukenut mutta hyviä ovat, tosin kyllä aina takakannen luen ensin ennen kuin ostan/lainaan. ehkä parempia kuin hänen aikuisille suunnatut kirjat. suosikit, R.I.P,. kirja on ollut suosikkini jo yläaste ikäisestä lähtien. Ja Sara sarja on hyvä. Ja myös ne ihan ensimmäiset yksittäiset nuortenkirjat. itseltä löytyy hyllystäkin aika monta.

  VastaaPoista
 5. Oi mä rakastuin Mirkka-sarjaan ihan täysin, esikoistyttärenkin nimesin yhden hahmon mukaan! Kaikki mahdolliset olen lukenut, useimmat monta kertaa!

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!