torstai 8. elokuuta 2013

Inna Patrakova: KultahammasKultahammas
Inna Patrakova
167 s. 
2012
Helsinki kirjat


ArvostelukappaleOlen lukenut aiemmin Inna Patrakovan kirjan Tulkki, ja nimi on jäänyt siitä mieleeni siinä määrin, että pyysin Helsinki kirjoilta Inna Patrakovan tuoreimman kirjan, Kultahammas.

Kultahammas kertoo kahden kansan törmäämisestä. Bussilastillinen venäläisiä turisteja matkustaa Suomeen, vetäjänään Dâsa, porukan opas. Mukana ovat myös "dinosauruksen" kuskit, Vovka ja Dimka. Tietenkään unohtamatta värikästä joukkoa erilaisia matkustajia! Mukaan mahtuu tietenkin erilaisia kulttuurien törmäyksiä vuoden 1997 Helsingissä, sekä monia hilpeitä tilanteita.

 -Suokkulassa on eri meno kuin meillä, velmumainen risuparta julistaa. -Siellä eletään herroiksi sosiaalituella. Saat asunnon ja avustuksen, telkkakin sinulle ostetaan ja kaikki kotitavarat. Sen kun istut ja nautit ja kierrät maailmaa. 
-Suomessa palkka on vähintään satatuhatta markkaa kuukaudessa, valehtelee silmälasipäinen herra itsevarmasti. 
-Kaikilla suomalaisilla on huvijahti, toteaa lihava nuori nainen kakunsyönnistä varoittavassa t-paidassaan. -Se on niiden harrastus.

On kulunut tovi siitä kun luin Tulkin. Mutta muistan kyllä että viehätyin jo silloin Patrakovan tavasta kertoa Venäläisestä elämäntyylistä ja ihmisistä, joista en ole lukenut, saati sitten tutustunut muuten, kovinkaan paljon. Nyt sainkin koko joukon venäläisiä tuttavuuksia, väritetyin persoonakuvauksin. Älkää kuitenkaan erehtykö luulemaan että muodostan kuvani venäläisestä kulttuurista tämän kirjan perusteella.

Luin kirjaa hyvillä mielin, takakansi piti paikkansa: se toi minulle lämmintä huumoria. Hyväntuulista huumoria mukavista ihmisistä.

Erityisesti minua viehätti henkilö, josta nimi Kultahammas tulee. Vanha sitkeä mummo, joka salakuljettaa kultaa suussaan Suomeen ja takaisin Venäjälle.

Patrakovalta on vielä lukematta siis naapurit, joka on saanut blogi savuja melkoisesti. Mutta senkin tulen vielä lukemaan.

+ + + ½


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!