tiistai 6. elokuuta 2013

Mary Ann Shaffer ja Anne Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Mary Ann Shaffer ja Anne Barrows 
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
298 s. 
2010
Otava
Olen lukenut paljon hyvää Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville kirjasta, ja nyt päätin itsekin siihen tarttua kun viime viikolla kirjastoauto sen minulle ystävällisesti  toimitti.

Kirja on kirjeromaani, joka sisältää kirjeitä kirjailija Juliet Ashtonille. Guernseyn saarella sodasta toipuva Dawsey Adams on saanut kirjan, jonka sisäkannessa lukee Juliet Ashtonin nimi. Dawsey päättää kirjoittaa Julietille, hän kertoo kirjeessään kirjallisesta piiristä joka on saanut syntynsä Guernseyn saksalaismiehityksen aikana. Juliet vastaa Dawseylle, ja syntyy ystävyys.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on mainio kirja. Jotenkin olin ajatellut sen viihderomaanina, mutta sitä se ei ollut. Koska kirja kertoi 1940-luvun Englannista, oli mukana paljon sotaa, ja sodan mukanaan tuomia raakuuksia. Onneksi pääpaino kuitenkin oli hyvän mielen asioissa, joiden parissa viihdyin mainiosti.

Ehkä vähän vierastan kirjeromaaneja, ne eivät ole aivan ominta aluettani. Pääsin kuitenkin tunteesta pian tätä kirjaa lukiessani eroon, ja kirja otti minut mukaansa varsinkin puolen välin jälkeen kun pääsin täyspainoisesti keskittymään kirjaan. Eilen meni valvoessa tavallista myöhempään kun oli pakko saada kirja loppuun.

Kirjassa on mukana ripaus romantiikkaa - en kerro tarkemmin koska sitten kertoisin liikaa. Mutta sekin on saatu kirjaan mukaan ja mielestäni aivan hurmaavalla tavalla. Henkilöt ovat erittäin taitavasti rakennettu, varsinkin Dawsey vei sydämeni.

Kirja on äidin ja tyttären yhteisteos, jonka julkaisemista äiti ei valitettavasti koskaan päässyt näkemään. 

+ + + +

4 kommenttia:

 1. Krista, tämä on ihana kirja. En taida tietää ketään, joka ei tästä olisi pitänyt...Ja kaiken lisäksi teos toi esiin sellaisen palan historiaa, josta moni ei ollut kuullutkaan.

  Minä pidän kirjeromaaneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan ihana kirja, minullekaan ei tuo osa historiasta ollut yhtään tuttua, joten opin paljon uutta. Minä en ole ollut kovin tuttu kirjeromaanien kanssa, mutta tämän myötä ehkä opin pitämään niistä enemmän.

   Poista
 2. Tämä oli ihana kirja! Vaikka aihe on rankka, niin kirjassa on kuitenkin oma kepeämpikin sävynsä. Ihan huippu.

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!