perjantai 2. elokuuta 2013

Tuija Lehtinen: Mirkka ja riparikesä

Mirkka ja riparikesä
Tuija Lehtinen
188 s. 
1987
Otava


Otin nostalgiatripin varhaisnuoruuteeni, ja vietin tämän aamupäivän iloisissa tunnelmissa lukemalla Tuija Lehtisen ihanan Mirkka-sarjan aloitus osaa Mirkka ja riparikesä. Nuortenkirjoja on tullut viime aikoina luettua vähemmän, ja aion ottaa kyllä ottaa vahinkoa takaisin.

Mirkka-sarjan aloitusosassa Mirkka on melkein 16 vee, ja kirjan alussa alkaa kesäloma. Jotain uutta kesäpäiviin tuo naapurin Sontikkamuorin puuhun ilmestyvä mystinen poika, Juuso. Tylsyys ei pääse yllättämään kun Ahosen perheessä riekkuu villikkotyttö Masa, ja Mirkan isosiskolla Memmalla taas on meneillään jäätelökesä. Mirkan odottaa myös ripariaan, jolle tulee myös Juuso ja tuttavaperheen poika Sepe.

En ole aikoihin lukenut Mirkka kirjoja, enkä varsinkaan näitä kahta ensimmäistä joista on tehty yhteisnide Mirkka, melkein 16. Palasin Ahosen perheen maailmaan hyvillä mielin, ja hymyillen luin varsinkin Masan toilailuista. Masastahan muodostui sarjan päähenkilö viimeisissä kirjoissa, ja hän on ollut aina lempihahmoni Mirkka sarjassa.

Vaikka Mirkka ja riparikesä onkin kirjoitettu vain vuotta minun syntymäni jälkeen, eli 26 vuotta sitten, se ei ole ainakaan minun silmissäni lainkaan vanhentunut. Tietenkään kirjassa ei ole mukana mitään nykytekniikkaa, mutta oli vain piristävää lukea jotain missä ei ollut kännyköitä tai tietokoneita, ja valokuvatkin otettiin filmikameralla.

 Pidän erityisesti Tuija Lehtisen nuortenkirjoista, vaikkakin aikuisten viihderomaanitkin ovat sujuvia ja varsinkin osa hyviäkin. Mutta nuorten maailmaan Lehtinen pujahtaa taidolla, ja luen näitä mielellään vanhempanakin.

Luetteko te vielä nuortenkirjoja? Itse en muista minkä ikäisenä ensimmäisen kerran siirryin aikuisten puolelle, mutta elämäni saadessa ison takapakin siirryin vähäksi aikaa pelkästään nuortenkirjoihin takaisin. Nykyään nuortenkirjat ovat piristävää vaihtelua.

Voisin tästä aloittaa Mirkka-sarjan lukemisen, ovathan nämä ihania kirjoja.

+ + + +

9 kommenttia:

 1. Ostan vieläkin Lehtisen nuortenkirjatkin kun ne ilmestyvät omaksi ja vanhempiakin ostan kun törmään niihin jossain. Itsekkin luin alkukesästä Mirkka-sarjan uudelleen ties monennenko kerran. Tämä on yksi niitä sarjoja jotka luen tasaisin väliajoin uudelleen. Näissä on vain sitä jotainta joka jaksaa viehättää kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi itsekin ostaa omaksi kun törmää näihin, nimittäin varsinkin Mirkka-sarja kestää lukemisen vaikka kuinka monta kertaa! Jaksavat tosiaan viehättää, ihania kirjoja. <3

   Poista
 2. Eih, en kestä. Mirkka-sarja oli i-ha-na Masoineen kaikkineen, pitäisi lukea uudelleen. Luin sara@crazymail.comin viime syksynä ja pistin merkille saman eli sen että kirja ei sinänsä tuntunut vanhentuneelta, vaikka tuossa Sarassa kyllä kummasteltiin nettiä kovasti. Lehtisen nuortenkirjoja luin silloin nuorena koko ajan, tai siltä tuntuu. Uusintakierros ei olisi pahitteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtinen ja Mirkka-sarja oli ihana, ja Masa todella parhautta. Suosittelen lukemaan uudelleen. :) Sara sarja on toinen suosikkini Lehtiseltä, Sara on ihana hahmo ja pitäisi lukea niitäkin kirjoja taas uudelleen.

   Poista
 3. Minä olen aina lukenut myös nuortenkirjoja ja tänä kesänä oikeastaan pelkästään niitä. Lehtisen kirjojakin olen lukenut, mutta minulle niistä ei tule mitään nostalgiavärinöitä, olen aina tykännyt enemmän vähän vanhemmista klassikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuortenkirjojakin on niin erilaisia, että ihan hyvin voisi jonkin aikaa lukea pelkästään niistä. LaNu osasto tosin alkaa olla koluttu hyvin pitkälti Joensuun kirjastossa, joten hyviä suosituksia otetaan vastaan. :)

   Poista
 4. Luin tuota Mirkka-sarjaa jonkin verran nuorena. En muista itse kirjoista juuri mitään, mutta ne olivat aina lainassa kirjastosta ja niitä oli siksi hankala saada lainaan.

  Itse olen lukenut melko nuoresta asti myös aikuistenkirjoja. Aloittelin Valittujen palojen lyhennelmäkirjoilla, joita meillä oli kotona paljon muiden aikuistenkirjojen lisäksi. Nuortenkirjoja en ole lukenut aikoihin. Paitsi joskus vuosia sitten luin muutaman Nummelan ponitalli -kirjan uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, silloin nuorena nämä olivat aina lainassa, nyt onneksi aika hyvin tavoitettavissa varsinkin kun on tehty nämä uusintapainokset joissa on kaksi kirjaa samassa.

   Nummelan ponitalli? Niitä minäkin luin, ihan ahmimalla. Jossain vaiheessa oli vaihe kun piti lukea melkein pelkästään heppakirjoja. :)

   Poista
 5. yritän löytää nuo parhaimmat Lehtisen nuortenkirjat omaksi. ja kun häneltä uusi ilmestyy kyllä aina ostan omaan hyllyyn sen myös. R.i.P. kirja oli suuri suosikki ylä-aste ikäisenä. Kyllä mä luen edelleen paljon nuortenkirjoja, ne kiinnostaa edelleen vaikka ikää on yli 30v. mukavaa luettavaa. Samoin Marja- leena Tiaisen kirjoista pidän. Mirkka Sarja jäänyt oudoksi, se pitää ottaa lukemiseksi nyt seuraavaksi. Nuo yksittäiset löytyy itseltä ja moneen kertaan luettu! ;)T: Ansku

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!