maanantai 29. elokuuta 2016

Lone Theils: Kohtalokas merimatka

Kohtalokas merimatka 
Lone Theils
Suomentanut Kari Koski
380 s. 
2016
Aula & co
Arvostelukappale kustantajalta


Tiedättekö sen tunteen kun ihastuu kirjaan sen ensimmäisiltä sivuilta saakka? Kun heti alusta saakka tietää että tässä on minun kirjani, tämän parissa viihdyn hyvin? Rakastan sitä tunnetta. Sellaisen tunteen valtaan minut sai Lone Theilsin dekkari Kohtalokas merimatka, joka piti otteessaan ihan viimeisille sivuille saakka.

Kohtalokas merimatka aloittaa toimittaja Nora Sandista kertovan dekkarisarjan ja täytyy sanoa että sarjan päähenkilö on kiehtova. Sisukas, terävä ja lisäksi tavattoman sympaattinen tanskalainen nuori nainen, joka toimii lehden Lontoon kirjeenvaihtajana. Kohtalokas merimatka alkaa kun Nora löytää englantilaisen pikkukylän antiikkikaupasta vanhan matkalaukun ja sen sisältä löytyy nuorten tyttöjen valokuvia. Eikä turhaan: paljastuu, että eräässä kuvassa on kaksi tanskalaista tyttöä jotka katosivat jäljettömiin risteilyllä matkalla Englantiin vuonna 1985. Nora ei voi hillitä itseään ja ryhtyy tutkimaan tapausta tarkemmin ja huomaa pian olevansa sekaantunut pahamaineisen elinkautisvangin tekosiin. Ja sitten Nora pakeneekin henkensä edestä...

Kohtalokkaassa merimatkassa oli heti ensisivuilta jotain sellaista joka veti minut puoleensa. Lone Theils aloittaa kirjan (ja samalla dekkarisarjan) tavalla, joka ei jätä lukijaa odottelemaan vaan juoni ja tapahtumat alkavat heti. Nora esitellään lukijalle kiinnostavalla tavalla, eikä suotta - uuden dekkarisarjan hahmon pitääkin herättää lukijan kiinnostus. Kuten jo edellä kirjoitin, Nora on todella hyvin rakennettu hahmo. Hän herätti minun sympatiani ja välillä hänen sotkunsa rakkauselämässä saavat hymyilemään, välillä pyörittelemään päätää. Rakkauselämän sotkeminen ei liene nuorille naisille mitenkään epätavallista, joten luulen monien nuorten lukijoiden saavan Norasta jonkinlaista vertaistukeakin. Monelta kantilta katsoen Nora onkin todella inhimillinen - ja onhan se aina piristävää nähdä sarjan päähenkilönä nainen.

Kirjan idea on kokonaisuudessaan hyvä. Luen paljon dekkareita ja se on minulle rakas genre, joten olen oppinut kohtalaisen kriittiseksi niiden suhteen. Kuitenkin Kohtalokkaan merimatkan ajatus on todella toimiva ja monelta kannalta hyvä. Kirjasta löytyy niin piinaavaa psykologista jännitystä kuin  myös toimintaakin, joka painottuu kirjan loppupuolelle. Kirja nimittäin ehdottomasti kannattaa lukea loppuun: Lone Theils on varannut loppuun sellaiset yllätyspaukut ja rytinät, että luin viimeiset kymmenet sivut silmät selälläni ja ahmien.

Lone Theilsin kerronta ja Kari Kosken suomennos toimii hienosti yhteen: kirjasta on muodostunut sujuva ja miellyttävälukuinen kokonaisuus joka sopii hyvin kirjan koukuttavaan juoneen. Onneksi Aula & co on löytänyt Kosken kaltaisen suomentajan näin hyvälle dekkarille, sillä se on sen ehdottomasti ansainnut. Nyt en voi kuin toivoa että myös toinen osa Nora Sandista kertovasta sarjasta suomennettaisiin pian, täällä ainakin sitä kovasti odotetaan...

3 kommenttia:

 1. Olen iloinen, että bloggasit tästä! Luin kirjan eilen loppuun ja pidin todella paljon - ehkä yksi mukaansatempaavimpia dekkareita, joita olen tänä vuonna lukenut. Toki Lontoo ja Britannia ovat minulle muutoinkin kovin rakkaita, joten mieluusti luen sinne sijoittuvaa kirjallisuutta. Kännykän verkon huonous ei ollut kovin tosiperäistä -pienissä skotlantilaisissa kylissä keskellä ei mitään ja jopa saaristossa verkko toimii mainiosti.

  Ihanaa, että myös sinä olet tästä innostunut. Täälläkin odotellaan jatkoa, seuraava osa on jo saatavilla alkuperäiskielellä. Taidokas esikoisdekkari, jota voi ilolla suositella!

  VastaaPoista
 2. Ja mainittakoon vielä kiitos blogistasi. Olen seurannut arvioitasi jo pidemmän aikaa ja usein löytänyt uutta luettavaa, kun tunnut lukevan hyvin paljon samaa kuin itsekin luen. 😊 Tällä hetkellä menossa hieman teinikirjallisuutta Unien kolmannen kirjan parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keiju, kiitos todella paljon kommenteistasi! Ja onpa ihana kuulla että sinäkin olet tykästynyt tähän, sillä tämä oli minustakin todella hyvä esikoisdekkari. Toivottavasti myös muut dekkarifanit löytävät kirjan.

   Ja on mahtavaa että olet löytänyt blogistani lukuvinkkejä, juuri tuollaiset kommentit ovat parhaita ja innostavimpia ❤

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!