torstai 25. elokuuta 2016

Raija Oranen: Ackté!

Ackté 
Raija Oranen
443 s. 
2016
Teos

Arvostelukappale kustantajalta


Raija Oranen oli minulle toki ennen Acktén lukemistakin tuttu nimi. Hän on todella tunnettu ja suosittu kirjailija ja minulla ennestään tuttu hänen luomistaan televisiosarjoista, Puhtaat valkeat lakanat sekä Ruusun aika, joihin molempiin aikoinaan ihastuin todella kovasti. Varsinkin Ruusun aika on jäänyt vahvasti mieleeni, muistan hahmot ja sarjan hengen vielä nyt vuosien päästäkin.

Orasen kirjoja en kuitenkaan ennen Acktéa ollut lukenut, enkä oikein itsekään osaa sanoa siihen syytä. Tämän uuden teoksen aihe kuitenkin houkutteli kovasti ja ajattelin kokeilla ihastuisinko Oraseen monen muun suomalaisen lukijan lailla.

Monet varmaan voivat jo kirjan nimestä arvata, että Orasen uusimman kirjan päähenkilönä on tunnettu suomalainen oopperalaulaja Aino Ackté. Kirja alkaa 1800-luvun lopusta, Pariisista, kun nuori laulajatar on lähtenyt maailmalle haaveenaan menestyä. Pariisi on hurmaava kaupunki ja se hurmaa myös Ainon - hurmaava on myös taiteilija Alber Edefelt jonka kanssa Aino ystävystyy. Matka kuuluisuuteen ei ole kuitenkaan pelkillä ruusuilla tanssimista ja tielle tulee mutkia. Nuori laulaja on päättänyt menestyä ja aviomies ja kaksi lasta saavat odottaa Helsingissä.

Aino Ackté oli minulle nimenä jotensakin tuttu mutten ennen kirjan lukemista tiennyt hänen oopperaurastaan juuri mitään. Siksi Orasen kirjan lukeminen olikin hieno elämys, sillä hyvän historiallisen viihteen lisäksi sain paljon tietoa yhdestä maamme historian merkittävästä tähdestä. Vaikka Oranen kirjoittaa kevyesti, suunnattoman nautittavasti ja viihdyttävästi on takana kuitenkin faktapohjaista tietoa. Kirjan lukemisesta siis tavallaan oppii - aivan kuin huomaamatta.

Ackté kertoi minulle tietysti Aino Acktén elämästä ja urasta, mutta samalla 1900-luvun alun Euroopasta ja elämästä silloin kun kuljettiin kohti ensimmäistä maailmansotaa. Suomessa elettiin aikaa ennen itsenäistymistä, sillä toki Acktéssa kerrotaan myös Suomen tapahtumista. En voikaan olla vertaamatta tätä kirjaa Enni Mustosen romaaneihin, sillä Orasen ja Mustosen tyyleissä on jotain samaa. Molemmat ovat todella laadukasta historiallista viihdettä, joka samaan aikaan tuo tietoa lähihistorasta - ja tuo samalla suunnattoman lukunautinnon.

Aino Ackté on Orasen romaanin perusteella ihastuttava nainen. Hän on paitsi erittäin lahjakas laulajatar mutta myös samaan aikaan suunnattoman herkkä ja syvästi tunteva nainen. Samaan aikaan kun Aino on herkkä, on hän kuitenkin vahva persoona joka on valmis ylittämään isommatkin esteet kuuluisuuden tieltä. Tapa jolla Raija Oranen Aino Acktéa kuvaa, on kertakaikkiaan mahtava.

Ackté on romaani jota voin suositella jokaiselle historiallisen viihteen ystävälle. Raija Oranen kirjoittaa kevyesti painavasta asiasta ja hienosta ihmisestä. Samalla Oranen kuvaa hienosti aikaa joka on ollut Suomelle, myös maailmalle todella merkittävä ja tärkeä ja joka saa kirjaan omanlaisensa säväyksen.

1 kommentti:

  1. Albert Edelfelt on maalannut Acktesta upean muotokuvan, löytyy googlaamalla. Varmaan mielenkiintoinen teos. Yhden tai kaksi olen Oraselta kauan sitten lukenut, vaan enpä muista mitkä!

    VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!