maanantai 1. elokuuta 2016

Veera Salmi: Mauri ja mini-isoveli

Mauri ja mini-isoveli
Veera Salmi
96 s. 
2016
Otava

Lainattu kirjastosta


Viime viikon kirjastoreissulla hyllyistä löytyi monenlaisia aarteita. Olin tehnyt vartavasten listaa kirjoista joita hyllyistä yritän metsästää - ja löysin lähestulkoon kaikki havittelemani. Lisäksi löysin useamman aarteen, kuten esimerkiksi tämän Veera Salmen aivan uuden lastenkirjan, Mauri ja mini-isoveli. Voi miten kirjasto on ihana asia!

Tutustuin Veera Salmeen iki-ihanan Puluboin myötä, ja hän vei sydämeni samantien. Tai Veera Salmi vei, ja samoin vei Puluboi. Ei siis ihme, että lukulistallani oli automaattisesti kun Salmi julkaisi uuden lastenkirjan, Mauri ja vähä-älypuhelin. Maurikin on kerrassaan mainio tyyppi, ja nyt tuo kirja on saanut jatkoa.

Mauri ja mini-isoveli kirjassa isoa roolia näyttelee kammottava Oksu, joka on vallannut Maurin koulun. Mauri tunnustaa ihan suoraan pelkäävänsä Oksua, ja kukapa sitä nyt ei pelkäisi. Tavallinen vatsatauti, pyh pah, Oksu on kamala ja kammottava. Mauri onkin julistanut sodan Oksua vastaan. Muutakin sotaa riittää, nimittäin Hilma ja Hanan ovat julistaneet sodan Mauria ja Chitä vastaan, he nimittäin haukkuvat heitä naimisiinmenolaisiksi. Tämä suututtaa Mauria ja saa tämän kaipaamaan isoveljeä joka suojelisi häntä. Onkin salaisuus, että Maurilla on mini-isoveli, josta tosin ei voi puhua. Salaisuus on myös se, että Maurin puhelin muuttuu öisin Konegtigksi, jolla saa tyypit Nakuna-Uusi-Bebaan. Eikö ole mukavaa?

Veera Salmi on kyllä lastenkirjallisuuden kärkikastia. Hänen huumorinsa puree minuunkin todella hyvin, ja voin vain kuvitella miten täditettäväni joka täyttää ihan kohta kuusi, tulee nauramaan Salmen huumorille. Luulen hänen olevan juuri oikeassa iässä Maurin ja Puluboin seuraan ja minulla onkin hyvä synttärilahjapaketti jo mietittynä. Luulisin että kuusi on oikein hyvä ikä tutustua Salmen hahmoihin, sillä silloin hänen huumorinsa puree todella. Tosin - puree se hyvin tällaiseen kolmekymppiseenkin!

Mauri ja mini-isoveljen on myös kuvittanut Veera Salmi, ja hänen kuvituksensa sopii kirjana todella hyvin. Salmen hauska piirrostyyli sopii hyvin hänen tekstiinsä ja tekee kirjaan oman lisänsä. Kuvituksesta saa esimerkiksi vinkkejä taisteluun kamalaa Oksua vastaan, joka on jokaiselle ihan tuikitarpeellinen juttu. Kuka meistä nyt ei joskus olisi käynyt tuota taistelua?

Yksi hauskimmista asioista Mauri ja mini-isoveljessä on ehdottomasti Nakuna-Uusi-Beban väki. Tällä kertaa he tosin näyttelevät pienempää roolia kuin sarjan ensimmäisessä osassa, mutta onneksi hekin pääsevät kunnolla ääneen. Olinkin kaivannut noita pikkutyyppejä kovasti! Kirjaa lukiessa jäin miettimään, miten Veera Salmi pääseekään niin hienosti pienen ihmisen pään sisään? Maurin ajatuksetkin ovat niin aidon tuntuisia, että ihan kuin ne olisivat tulleet oikean pojan suusta. Mutta sellainen hyvä kirjailija vain on!

Mauri on hauska tyyppi, mutta ei tässä toisessakaan kirjassa ohita Puluboita. Odotan kovasti Puluboi -sarjan seuraavaa osaa, mutta sitä odotellessa oli todella mukava lukea lisää Maurista. Olen todennut että pidän mistä tahansa mitä Veera Salmi kirjoittaa, sillä hänen aikuisille suunnattu kirjansakin oli mieleeni.

Mauri ja mini-isoveli on itsenäinen kirja, sitä lukeakseen ei tarvitse vielä olla tuttu Maurin kanssa. Naurattaa varmasti lapsia, mutta on varsinainen huumoripaukku myös meille aikuisille. Kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!