maanantai 22. elokuuta 2016

Helmi Kekkonen: Vieraat

Vieraat
Helmi Kekkonen
191 s. 
2016
Siltala

Arvostelukappale kustantajalta


Helmi Kekkonen tuli minulle tutuksi hänen edellisen romaaninsa, Suojaton, kautta. Ihastuin Kekkoseen kirjailijana ja kertojana - hänen herkkä ja kaunis tyylinsä kertoa tarina lumosi minut jollain tapaa. Ei siis liene ihme että Vieraat pongahti ilman muuta lukulistalleni kun kuulin sen ilmestyvän tänä syksynä.


Vieraat on romaani eräästä syksyisestä illasta kun pariskunta on kutsunut luokseen muutamia vieraita viettämään iltaa. Senjan mies on lähtenyt ostamaan ruusuja ja Senja odottaa ystäviään kylään. Vieraat ei kuitenkaan keskity pelkkään iloon ystävien keskeisestä illanvietosta vaan mukana on surua, pettymyksiä ja muistoja. Vieraat onkin omalla tavallaan todella suuri romaani, suurista asioista.

Ihastuttuani Kekkosen edelliseen romaaniin, Suojattomaan, olivat odotukseni Vieraiden suhteen melkoisen korkealla. En kuitenkaan joutunut pettymään tähän teokseen millään tavalla, päin vastoin. Vieraissa on jotain samaa kuin Suojattomissa, sillä mukana on Kekkosen herkkä ja kaunis kerronta sekä suuret asiat. Samalla lailla kuin Suojattomat, ei Vieraatkaan ole sivumäärältään suuri teos. Silti tässä kirjassa on paljon suurta, paljon suuria tunteita ja isoja asioita. Kansien sulkemisen jälkeen tuntui että olen elänyt kirjan kanssa monenlaisten tunteiden läpi, joka on aina hieno tunne.

Helmi Kekkonen on luonut romaaninsa kiinnostavia henkilöitä, ihmisiä joista lukee mielellään. Kaikkiin en ihastunut, mukana on myös henkilöitä jotka aiheuttivat negatiivisia tunteita mutta sekin on hyvässä kirjassa tärkeä asia. Vielä hienosti luotuja henkilöitä tärkeämpi asia ovat noiden henkilöiden väliset suhteet jotka Kekkonen on luonut huikealla tavalla. Monenlaisia kipinöitä sinkoilee hahmojen välillä enkä voinut olla jännittämättä mitä kunkin välillä seuraavaksi tapahtuu - ja miten kaikki päättyy. Hahmojen väliset suhteet ja tunteet olivatkin minulle Vieraissa suurin ja merkittävin asia, ja ne tekivät Vieraista niin hyvän lukuelämyksen.

Vieraat on todella kauniisti kerrottu romaani joka aiheutti minussakin suuria tunteita. Taas kerran on sanottava: Kekkosen kieli on sellaista josta olisin halunnut nautiskella, mutta ihastuin kirjaan niin kovasti että kirja oli luettava lähes kerralla. Lukekaa te muut nautiskellen Kekkosen kielestä, jos vain pystytte! Tätä teosta todella suosittelen.

12 kommenttia:

 1. Luimme kirjan hyvin samaan aikaan. Pidin lukemastani kovasti. Hienoja nämä kirjat tänä vuonna. Sivumäärästään huolimatta tämä oli hyvin monisyinen tarina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, meillä on kyllä ollut ihana kotimaisten kirjojen vuosi. Ja mitä kaikkea on vielä tulossa ❤

   Poista
 2. Kuulostaa todella lupaavalta!
  Olin tämän nostanut lukulistalle jo syyskatalogeista, mutta pitänee laittaa varaus kirjastoon pikapuoliin. Hitsi vain kun olen rohmunnut niin paljon kirjoja viime viikkoina, että pitäisi nekin ensin lukea. Onneksi on tämä flow päällä ja juuri aloitettu Lopotti kirjana, lupaavalta tuntuu sekin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että olet saanut lukuflown päälle, Lopotti on mahtava teoa siihen olotilaan ❤ Tästäkin varmasti pitäisit!

   Poista
 3. Onpa tänään ollut todellinen "Kekkosen Vieraat" (!) -päivä, kolme blogiarviota puolen vuorokauden sisällä! Ihmettelin jo kirjaa googlaillessani, onko kirja jäänyt kanssabloggaajilta kokonaan huomaamatta, mutta ei sentään :) Ja vastahan tämä ilmestyi, tietysti. Mutta upea kirja, ja olen ihan samaa mieltä joka sanasta tässä arviossasi Krista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Yllä oleva kommentti siis minulta, näköjään eri tilille kirjautuneena :) )

   Poista
  2. Kuulostipa mahtavalta, "Kekkosen Vieraat" :D Mutta kyllä, ihanaa että tämä on huomioitu useammassa blogissa ja näin kehuvasti. On sen ansainnut ❤ Toivottavasti muutkin löytävät kirjan!

   Poista
 4. Vieraat on lukupinossa, hienoa elämystä siis odotan!

  VastaaPoista
 5. Minä en oikein saanut kirjasta mitään irti, se jäi aika vaisuksi ja yllätyksettömäksi. Hauska siis lukea vähän positiivisempikin arvio.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen artikkeli! Tässä on hyödyllinen linkki

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen artikkeli! Tässä on hyödyllinen linkki Tampere ravintolat

  VastaaPoista
 8. Ihailen kyllä sinua, kun ehdit lukea kaikki uutuudet niin tuoreeltaan :) Minä luin tämän vasta nyt, ja haluaisin kyllä lukea Kekkosen aiemmatkin kirjat (tekee mieli täsmentää, että nimenomaan Helmi Kekkosen - suuri sukunimi hänellä :D).

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!