tiistai 2. elokuuta 2016

Max Seeck: Hammurabin enkelit + muistutus kesäarvonnasta

Hammurabin enkelit
Max Seeck
415 s. 
2016
Tammi
Ennakkokappale kustantajalta
Ilmestyy 24.8.2016


 Sain kunnian saada kustantajalta ennakkokappaleen Max Seeckin trilleristä Hammurabin enkelit, ja pakkohan se oli pian lukea kun postiluukku rapsahti. Seeckin esikoisromaanin takakansi vaikuttaa todella vetävältä ja lupaa Hammurabin enkeleiden olevan kansainvälisen tason trilleri - eikä muuten valehtele yhtään. Seeck on punonut sellaisen juonen joka voisi olla mistä tahansa maailmanluokan trilleristä.

Hammurabin enkelit lähtee käyntiin kun Suomen suurlähetystön työntekijä Jare Westerlund katoaa Zagrebissa. Tilanne saa ihmiset hämmennyksiin ja hätääntymään, varsinkin kun Westerlund on saanut ennen katoamistaan nimettömiä uhkauksia. Suomesta tarvitaan apua, ja paikalle lähetetään puolustusvoimien Daniel Kuisma sekä ulkoministeriössä työskentelevä Annika Lehto. Kuisma matkustaa tuttuihin maisemiin, sillä aikanaan hän osallistui rauhanturvaajana Jugoslavian sotaan - muistot uhkaavat siis palata mieleen. Sodan aikana käynnissä oli salainen operaatio, jossa mukana oli yksi suomalainen. Nyt vaarassa on jokainen operaatioon osallistunut, myös Antonio Franzo joka joutuu murhayrityksen kohteeksi.

Kun aloitin Hammurabin enkelit, jouduin hetken miettimään että mitä tämä on ja missä mennään. Takakannessa luvataan tiheätunnelmainen trilleri ja minun täytyy varoittaa - Hammurabin enkeleiden alku ei ole trillerimäinen. Jotkut trillerit vetävät mukaan toimintaan jo ensimmäisiltä sivuilta saakka, mutta Max Seeck on varannut alun pohjustukselle. Se on Hammurabin enkeleille kyllä tarpeellista, sdillä Kroatia ja kirjan tapahtumat eivät ole aivan perinteinen ympäristö trillerille. Vaaditaan siis hieman pohjustusta, mutta lupaan lukijalle: trillerimäiseen tiheään tunnelmaan päästään kyllä.

Hammurabin enkeleiden paras puoli onkin sen erilaisuus. Kotimaisen dekkarin tapahtumapaikkana Kroatia - se ei ole mitenkään tavallista. Jugoslavian sotaan pohjautuvat tapahtumat eivät nekään ole mikään ihan tavallinen juttu, ja myönnän aluksi pohtineeni innostuisinko kirjasta. Onneksi tartun yleensäkin kirjoihin vailla suuria ennakkoluuloja, sillä Hammurabin enkelit olikin loppujen lopuksi todella erilainen, pirun jännittävä ja eikä sitä malttanut laskea todellakaan käsistään.

On mahtavaa että meiltä Suomesta tulee tällaisiakin trillerikirjailijoita kuin Max Seeck. Hammurabin enkelit on siis Seeckin esikoisromaani, ja hän tulittaa sen kanssa täysillä. Kirja olisi voinut ilmestyä missä tahansa maailmalla ja olisin voinut helposti uskoa kirjan olevan myös kenen tahansa ulkomaalaisen menestysdekkaristin kirjoittamana. Toivonkin, että Seeck päätyy kirjansa kanssa myös maailmalle, sillä tällaista suomalaista kirjaa esittelisi mielellään ulkomailla.

Iso peukku ja todella kova suositus - kirjan ilmestymiseen on muutama viikko, Hammurabin enkelit ilmestyy 24.8. Malttakaa odottaa siihen asti, tai voitte osallistua Lukutoukan kulttuuriblogin kesäarvontaan, jossa on mahdollista voittaa ennakkokappale omaksi! Arvontaan voi osallistua täällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!