sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Annamari Marttinen: Vapaa

Vapaa
Annamari Marttinen
314 s. 
2015
Tammi

Lainattu kirjastosta


Annamari Marttinen on kirjailija, johon minun on pitänyt tutustua jo pitkään. Hän on kirjoittanut kiinnostavista aiheista ennenkin, mutta jotenkin kirjat eivät ole ikinä päätyneet minun hyllyyni. Tänä keväänä ilmestyneen Vapaan kuitenkin varasin kirjastosta, sillä aihe kiinnosti todella paljon.

Mahdi pakenee Bagdadista, poliisin kidutusselistä, ja päätyy tuntemattomaan Suomeen. Hän ei tietenkään osaa sanaakaan kieltä, eikä tunne laisinkaan maata johon tulee. Hän päätyy Konnunsuon vanhaan vankilaan, lähelle Lappeenrantaa, ja tuntee itsensäkin ajoittain vangiksi. Alkaa odotus. Saako Mahdi jäädä Suomeen? Seurana on onneksi Patu, joka on aikanaan kärsinyt rangaistustaan samassa sellissä, jossa Mahdi nyt asuu. Patu alkaa puhua Mahdille, kertoa tarinaansa. Kuka on vanki, ja kuka vapaa?

Vapaa kertoo tarinan maahanmuuttajasta, ja Mahdin alkutaipaleesta Suomessa. Miltä silloin tuntuu, kun ei tiedä mitä tuleman pitää, ei tiedä saako jäädä maahan, vai joutuuko karkotetuksi. Marttinen kirjoittaa kauniisti, ja realistisesti noista asioista, kuitenkaan ottamatta sen enemmälti kanta asiaan. Se ei mielestäni kuitenkaan tähän kirjaan kuulukaan, vaan Marttinen kertoo Mahdin tarinaa.

Mahdi ei ole kuitenkaan ainoa josta kirjasta kerrotaan, vaan siinä kerrotaan myös Patusta, entisestä vangista joka alkaa puhua Patulle. Tuo oli minulle se asia, joka tästä kirjasta teki hyvän. Ilman Patua kirja ei olisi ehkä jäänyt mieleen, se olisi ollut vain yksi maahanmuuttaja tarina muiden joukossa, nyt se sai uusia ulottuvuuksia. Se sai todella hienon sävyn.

Marttinen kirjoittaa todella kauniisti, ajoittain realistisesti, ajoittain taas tarina ylittää realismin rajat. Se on juuri tämän kirjan hienous, se ettei se jää yhdelle viivalle seisomaan, vaan uskaltaa mennä sen viivan yli.

Mahdi on mahtava tyyppi, hän on vahva, mutta uskaltaa kuitenkin näyttää heikkoutensa. Kirjan aikana hän tutustuu Katariinaan, suomen kielen opettajaansa, josta muodostuu hänelle todella tärkeä henkilö Konnunsuolla ollessaan. Olisiko Mahdi jaksanut ilman Katariinaa? Vaikea sanoa.

Vapaa on hieno tarina vapaudesta ja vankina olemisesta. Se antaa lukijalle ajattelemisen aihetta, ja jättää kirjan elämään mieleen, varmasti pidemmäksikin aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!