lauantai 6. kesäkuuta 2015

Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

Viimeinen sana
Pärttyli Rinne
213 s. 
2014
Noxboox

Arvostelukappale


Chick litin jälkeen mieli kaipasi jotain aivan muuta, hieman vakavampaa teosta. Hyllystä löytyi sopivasti tämä Pärttyli Rinteen Viimeinen sana kirja, joka aiheellaan on herättänyt mielenkiintoni.

Viimeinen sana kertoo Franzista. Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvasta nuoresta miehestä, joka haaveilee siitä, että hänestä tulee vielä suurin filosofi koskaan. Hän toivoo, että tulee täyttämään luentosalit uudella vapauden filosofiallaan. Tarinaan mahtuu myös Kolehmainen, Franzin ystävä, jolla on Glock-pistooli, sekä Virpi, Franzin suuri rakkaus. Viimeinen sana sukeltaa koulutragedioiden mustaakin mustempaan ytimeen.

Viimeinen sana on kirja, joka selittää. Ainakin jollain tapaa. Se kertoo Franzista, joka ei jätä itselleen loppujen lopuksi vaihtoehtoja, vaan päätyy ratkaisuun, joka on kaikille paha. Tämä kirja vie lukijan tutustumaan siihen maailmaan, jossa syyllinen kouluammuskeluihin elää. Se on äärimmäisen vaikuttava teos.

Pärttyli Rinteen kieli on juuri sellaista, mitä tämä kirja tarvitseekin. Voisin sanoa, että Rinteen kieli sopii juuri Franzille, joten se sopii todella hyvin tähän kirjaankin.

Alussa kirja ei välttämättä ota omakseen, ehkä hieman kompasteleekin. Sai minut miettimään, missä oikein mennään. Mutta sitten kun vauhtiin päästään, ja mennään loppua kohti, se yhtäkkiä vie mukanaan. Tietenkin, kun miettii kirjan aihetta, niin voi päätellä että loppu on paha huipennus.

Joskus mietin, miksi oikein luen esimerkiksi juuri tällaisia kirjoja, jotka tavallaan tuovat kamalan olon. Mutta haluan lukea mahdollisimman monenlaisia kirjoja, mahdollisimman monenlaisista aiheista. Myös tällaisista, jotka eivät ole mitään hömppää, vaan aiheita oikeasta elämästä. Sillä kuten hyvin tiedätte, myös tällaisia asioita tapahtuu. Valitettavan usein. Ehkä halusin nimenomaan ryömiä ammuskelijan sisälle, saada edes jonkinlaista kosketuspintaa siihen, mitä hänen sisällään on. Ja sen sain.

Jos haluat lukea vaikuttavan kirjan aiheesta, joka ei ole kaunis, suosittelen kyllä Viimeistä sanaa. En nimittäin ole tällaiseen kirjaan ennen törmännyt.

1 kommentti:

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!