keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

H. E. Bates: Oi ihana toukokuu

Oi ihana toukokuu
H. E. Bates
Suomentanut Päivi Kalenius
381 s. 
3. painos: 2006
Gummerus
Lainattu kirjastosta


Voi miten ihania ovatkaan kirjablogit! Taas kerran huokailin sitä, kun luin Oi ihanaa toukokuuta. Tätäkään kirjaa en olisi löytänyt ilman kirjablogeja. Katja vinkkasi kirjasta 12 kirjaa riippukeinuun bloggauksessaan, ja minusta alkoi tuntua että tämä voisi olla minun kirjani. Ja olihan se.

Oi ihana toukokuu kertoo Larkinien suurperheestä. On Mamma, Pappa, ja kuusi lasta - seitsemäskin kirjan edetessä perheeseen tulee. Perheen ruokapöytään ovat kaikki tervetulleita, olivat vieraat sitten tuttuja tai ennestään tuntemattomia. Perheen veroasioita selvittelevä herra Charltonkin päätyy lähes huomaamattaan perheen vieraaksi, ja kyllähän siinä verorästit unohtuvat, kun perheen tytär Mariette hurmaa herra Charltonin.

Minulle Oi ihana toukokuu oli ennestään täysin tuntematon tapaus. Monille kirja voi olla tuttu, ja se on voinut tulla tutuksi myös tv-sarjana. Minulta on päässyt tuo sarjakin lipumaan täysin ohitse, mutta nyt tuntuu, että se pitäisi metsästää jostain käsiin. Tästä kirjasta nimittäin voi saada todella mainion sarjan - varsinkin kun näyttelijätkin kuulema ovat sarjassa hyviä.

Oi ihana toukokuu on mitä parhain kesäkirja. Katja oli aivan oikeassa vinkatessaan sitä riippukeinu luettavaksi, sillä siihen se on omiaan. Kirjassa on juonta, se ei ole mitään hömppää, mutta huumoria Bates on sijoittanut kirjaan runsaasti. Se on hauskaa, eikä väkisin väännettyä, minäkin nauroin kirjan kanssa monta kertaa.

Kävin lunttaamassa Villiksen blogista kirjan tietoja, ja ensipainokset kirjasta on otettu jo 1960-luvun tietämillä. Ajanhenki sijoittuukin selvästi niihin aikoihin, ja onpa mukava tietää, että ajankuvaus on aitoa. Kirjahan on alunperin ilmestynyt kolmessa osassa, jotka on tiivistetty tässä kirjassa yhteen pakettiin. Kolme kirjaa toimiikin yhdessä hyvin, sillä ne on eroteltu selvästi.

Onneksi luin tätä aurinkoisina päivinä, sillä sellaisiin se sopii parhaiten. Tosin - sopi se myös tähän päivään, jolloin kirjan luin loppuun. Tänään ulkona sataa ja myrskyää, ja äsken kastuin parvekkeella (!). Oi ihana toukokuu vie aurinkoisiin päiviin, ja herättää ajatukset kesästä.

Larkinin perhe on mainio. Lempihahmokseni nousi Pappa, joka flirttailee naisen kuin naisen kanssa, ja ottaa drinkkiä kellonajasta riippumatta. Kirjassa syödään ja juodaan paljon, ja välillä vatsani kurni kun luin Mamman herkullisen kuuloisista kokkauksista.

Minunkin vinkkini riippumattoon ovat tulossa, ja voin sanoa, että tämä kirja on varmasti listalla.

7 kommenttia:

 1. Oi ihana toukokuu valloitti minut jo ilmestyessään, olin lukupäiväkirjaani lisännyt monta plussaa. Sarjakin oli valloittava ja itse näin joskus 60-luvulla amerikkalaisleffan jossa Tony Randal oli verovirkailija ja Debbie Reynolds perheen kaunotar Kuin´ka verokarhu kesytetään taisi olla nimeltään.
  Larkinin perheen joviaalisuus ja suvaitsevaisuus, perheen lämmin tunnelma ja perheeseen otettiin mukaan niin pienellä eläkkeellä sinnitteleviä kylän asukkejakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, totta, Larkinien suvaitsevaisuus ja se, miten he ottivat vastaan vieraan kuin vieraan, oli ihanaa. Koko kirjan lämmin tunnelma otti minut kyllä täysin omakseen. <3

   Poista
 2. Tämä on kyllä niin ihana kirja. Hyväntuulinen, brittiläinen, keväinen ja kesäinen. Olikin aiemmin puhetta, että tämä on hurmaava myös tv-sarjana. Kunpa se uusittaisiin pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niin oli. Kiitos vielä kerran vinkistä, muuten en olisi ehkä ikinä löytänyt tätä kirjaa! <3 Voi kun sarja uusittaisiin, tosin voi olla että joudun johonkin nettikauppaan ostoksille jo ennen sitä. ;)

   Poista
 3. Hankin on kirjan keväällä, mutta en ehtinyt lukea toukokuussa. ; ) Jostain blogista tuon nimen napsin, ettei vain samasta, sillä sieltä olen löytänyt monta hyvää puuttunutta.

  VastaaPoista
 4. Hih, hauskaa, että törmäsin tähän täällä ja vielä hauskempaa kuulla, että tykkäsit! Minäkin luin tämän juuri eilen loppuun! Se oli nimittäin omasta ehdotuksestani lukupiirikirjanamme. Olemme lukupiirissä lukeneet tänä vuonna aika synkkäsävyisiä kirjoja, ja nyt haluttiin jotakin keveämpää, josta tulee hyvä mieli ja ehdotin tätä. Tv-sarja on minulle tuttu jo lapsuudesta, jolloin olimme koko 7-henkinen perhe sarjan faneja. Suosittelen ehdottomasit myös tv-sarjaa, se on aivan loistava! :D Olen kirjaakin joskus aiemmin lukenut, mutta jostain syystä jäi kesken. Nyt luin sen vauhdilla alle vuorokaudessa. Oi ihana toukokuu on niitä kirjoja, joista ei voi tulla muuta kuin hyvä mieli. Haluaisin lukea joskus myös sarjan muut osat.

  VastaaPoista
 5. Ihana, ihana hyvänmielen kirja <3 Toivottavasti saat myös sarjan käsiisi, ne kirjoihin perustuvat alkupään osat ovat ihania. Sanon nyt vielä kerran, että ihana :D

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!