torstai 1. joulukuuta 2016

Jessica Schiefauer: Ester & Isak

Ester & Isak
Jessica Schiefauer
Suomentanut Säde Loponen
279 s. 
2016
Karisto
Arvostelukappale kustantajalta


Luin Jessica Schiefauerin nuortenromaanin Pojat pian sen ilmestymisen jälkeen ja mietin lukemaani pitkään kirjan kansien sulkemisen jälkeen. Pojissa oli oma vetovoimansa - ehkä juuri sen erikoisuuden ja persoonallisuutensa tähden. Jessica Schiefauer todisti Pojilla olevansa taitava kertoja, joten hänen uusi suomennoksensa Ester & Isak hyppäsi ilman muuta lukulistalleni.

Ester & Isak pitää sisällään yhden vuoden. Yhden vuoden kahden nuoren, Esterin ja Isakin elämässä, jolloin moni asia muuttuu heidän elämässään. On kesä, jolloin kaksi nuorta rakastuu, järjetömästi ja voimalla. On kesä jolloin kaikki alkaa, loppuu ja syttyy uudelleen. On kesä jolloin rannalla tapahtuu jotain kauheaa.

Luettuani Pojat se jätti minut pohtimaan kuinka paljon oikeastaan kirjasta pidin. Kuten mainitsin, siinä oli oma tenhonsa ja oma vetovoimansa, mutta en silti ihastunut kirjaan päättömästi. En ihastunut siihen yhtä päättömästi kuin Esteriin & Isakiin ihastuin.

Aloitin Schiefaurin uuden kirjan jo kertaalleen ennen lukemista. Tunnustan: en ensimmäisellä kirjalla syttynyt kirjaan alkuunkaan ja jätinkin sen hyllyyni odottamaan parempaa hetkeä. Onneksi tartuin kirjaan paremmalla ajalla, parempana hetkenä ja annoin sille uuden tilaisuuden. Sillä nyt, kun aika oli "oikea", kun ehdin pudottautua tämän nuortenkirjan maailmaan kerralla, rakastuin.

Usein ajattelen nuortenkirjojen olevan sellaista niin sanotusti kevyempää luettavaa, kirjoja jotka sopivat jokaiseen hetkeen. Ester & Isak ei kuitenkaan ole sellaine. Se on psykologisesti todella vahva, kiehtova ja ehkä jopa rankkakin nuortenkirja, jota en ihan heti lähtisi kovin nuorelle lukijalle suosittelemaan. Mutta nuorille aikuisille, jotka kaipaavat jo hieman vaativampaa kirjallisuutta, vahvempaa tarinaa, heille Ester & Isak on takuuvarmasti hyvä kirja.

Ester & Isak on toki rakkaustarina. Se ei kuitenkaan ole mikään höttöinen tarina kahden nuoren suhteesta, vaan heidän suhteessaan on mutka jos toinenkin. Esterin ja Isakin suhteen kuvaus riipaisi minua syvältä ja voin uskoa että se riipaisee myös nuorten ikätoveria, joka ehkä parhaillaan on keskellä elämänsä ensimmäisiä seurustelusuhteita. Schiefauer kuvaa sitä, millaisiin muotoihin viaton ensirakkaus voi kasvaa ja sitä, millaiseksi se ei saisi kasvaa.

Mutta kirja ei ole kuitenkaan pelkkä rakkaustarina. Ainakin minä luin kirjaa osittain tiiviinä psykologisena jännärinä, kirjana joka varmasti sopisi kenen tahansa aikuisen luettavaksi joka pitää jännityksestä kirjallisuudessa. Usein vain aikuiset tahtovat kavahtaa kirjoja joissa pääroolia näyttelevät nuoret - joka on niin väärin! Tässä on nimittäin yksi esimerkki kirjasta joka on jo kirjoitettu tavalla, joka varmasti kiehtoisi myös monia aikuisia - muitakin kuin tätä lukutoukkaa.

Kyllä, Ester & Isak on ehdottomasti voimakkain nuortenkirja jonka olen tänä vuonna lukenut. Huh, tämä jää hyllyyn rakkaana kirjana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!