Pikku Pippuri
Alain Mabanckou
Suomentanut Saana Rusi
191 s.
2016
Fabriikki kustannus
Arvostelukappale kustantajalta
Pikku Pippuri ei suinkaan ole ruokakirja vaikka kirjan kannesta ja nimestä saattaisi ehkä niin kuvitella. Kyseessä on romaani, todella hieno ja herkullisella tavalla absurdi romaani joka vei minut 1970-luvun Kongoon.
Pikku Pippurin elämä saa alkunsa orpokodissa jossa elämä ei varsinaisesti ole juhlaa - vallankumouksen tullessa kaikki muuttuu ja Pikku Pippuri päättää myös muuttaa omaa elämäänsä, hän ottaa ja karkaa satamakaupunki Pointe-Noireen. Onni ja sattuma johdattavat hänet mahtavan leidin, Mama Fiat 500: sekä hänen kymmenen tyttönsä luokse ja elämä hymyilee - kunnes taas kaikki suistuu raiteiltaan.
Pikku Pippurin elämä ei tosiaan ole ruusuilla tanssimista. Alain Mabanckou on kirjoittanut tämän nuoren miehen kasvutarinan kuitenkin pilke silmäkulmassa eikä kerro kuitenkaan hänen elämästään liian raskaasti - mukana on huumorin pilkahduksia, absurdimaisia elämyksiä, jotka saavat hymyilemään Pippurin vastoinkäymisistä huolimatta.
Pikku Pippuri ei ole kuitenkaan ainoastaan kasvutarina, vaan se on myös kurkistus Kongon historiaan. Uudet kulttuurit kiinnostavat minua aina ja Kongo ja maan historia oli jotain joka tuli tutuksi vasta tämän kirjan myötä. Mabanckou kertoo Pikku Pippurin kasvutarinan ohella Kongosta ja maassa 1970-luvulla tapahtuneesta vallankumouksesta, mutta ei tee tätäkään liian raskaasti - historialliset seikat tulevat juonen ohella, siihen omalla tavallaan kuuluvina.
Pikku Pippuri ei ole samalla tavalla haastavaa luettavaa kuin jotkut kirjat joita olen päätynyt tämän syksyn aikana lukemaan. Se on kuitenkin kirja joka vaatii oman hetkensä ja hiljaisuuden - jonka kanssa en aina kirjaa lue. Onneksi tajusin antaa Pikku Pippurille hiljaisuuden, itseni kokonaan, näin pääsin Mabanckoukin kuvaamaan maailmaan.
Kyllä, Pikku Pippuria voi suositella lämpimästi. Hyvän kirjallisuuden ystäville, vieraiden kulttuurien ystäville, taidokkaan suomennoksen ystäville. Heille, jotka tahtovat ihastua kirjaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!