lauantai 27. huhtikuuta 2013

Miika Nousiainen: Metsäjätti

Metsäjätti
Miika Nousiainen
286 s. 
2011
OtavaMiika Nousiainen tuli mieleeni kun katsoin Hyvät ja huonot uutiset ohjelmaa. Tajusin, että minulla on luettavana vielä yksi Nousiainen,  joka vielä sattui olemaan kirjastohyllyssäni. Joten, miksipä ei?

Metsäjätissä on kaksi kertojaa, Pasi ja Janne. Pasi on kotoisin Törmälästä, mutta on muuttanut Helsinkiin. Hän on siellä töissä suuren organisaation, Metsäjätin, pääkonttorissa. Pasin saa tehtäväkseen suorittaa irtisanomiset Törmälän tehtaalla, joka on hänelle kova paikka, onhan siellä töissä vanhoja kavereita. Siinä joutuu väkisinkin pahan jätkän rooliin.

Janne asuu Törmälässä. Hän on töissä Törmälän tehtaalla, eikä elämä ole kohdellut häntä silkkihansikkain. Miten Jannen käy kun YT-neuvottelut alkavat ja irtisanomisia aletaan tehdä?

Kirjassa on mukana myös menneisyys - pojat ovat olleet kouluaikoina ystäviä, ja ovat sitä vieläkin. Mennään siis 80-luvulle asti, jolloin hevi oli todella kova sana ja mukana olivat niin WASP, Iron Maiden, Metallica, Manowar kuin Twisted Sisterskin. Säilyvätkö pojat ystävinä tulevista irtisanomisista huolimatta? 

Janne oli ihana hahmo. Jotenkin pystyin kuvittelemaan lukiessani hänet silmieni eteen, ja se oli mukava tunne. Janne oli sympaattinen ja nöyrä, mutta kuitenkin hänessä oli luonnetta.

Oli Metsäjätissäkin luonnetta. Se puuttui osaltaan yhteiskunnallisiin ongelmiin, isojen, tarpeellisten tehtaiden irtisanomisiin ja siihen kuinka tavalliset työläiset niihin reagoivat. Metsäjätti antoi myös kasvot sille, joka irtisanomisia joutuu tekemään, että he ovat myös aivan tavallisia ihmisiä tavallisten ongelmien kanssa.

Metsäjätti on aiheensa vuoksi hieman ahdistavakin - mutta loppu oli niin onnistunut, sellainen jota salaa toivoinkin, että kirja jätti hyvän ja seesteisen mielen tälle lauantaille.

Nousiainen on taitava kirjoittaja, hän osaa luoda maiseman kuin maiseman realistisella ja mitä mukavimmalla tavalla. Vaikeista asioistakin Nousiainen kirjoittaa omalla lämpimällä, asteen verran humoristisellakin tavalla.

Nyt on kaikki Nousiaiset luettu - jään innolla odottamaan milloin mieheltä tulee lisää tuotantoa.

++++
2 kommenttia:

  1. En ole lukenut yhtään Nousiaista. Kysyisinkin siis, mitä kirjaa suosittelisit ensimmäisenä luettavaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelisin ensimmäiseksi Vadelmavenepakolaista, joka on siis Nousiaisen ensimmäinen kirja. Se on ainakin mun mielestä paras Nousiaiselta, ja aivan mahtava kirja. :)

      Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!