perjantai 19. huhtikuuta 2013

Tarquin Hall: Vish Puri & Kadonneen palvelijattaren tapaus

Vish Puri & Kadonneen palvelijattaren tapaus
Tarquin Hall
Suomennus Tero Valkonen 2012
360 s. 
2009
Gummerus

Tässä on taas yksi kirja mihin olen saanut innostuksen blogeista. Tätä kirjaa on erinäisissä blogeissa luettu paljon, ja siitä on pidetty, siispä minäkin varasin sen kirjastosta. Tällä viikolla kirjastoauto toikin varaukseni, ja syy siihen miksi tähän kirjaan ensimmäisenä tartuin, oli kerrassaan herkullinen kansi. Niin piristävä, ja mielestäni aika hyvin kirjaa kuvaava.

Vish Puri, kuvaavalta lempinimeltään Pullukka, on Intian Sherlock Holmes. Hän ratkaisee taatusti arvoituksen kuin arvoituksen. Vish Purilla on etsivätoimisto, nimeltään Mitä yksityisimmät etsivät Oy, jossa hän toimii toimitusjohtajana. Tässä kirjasarjan ensimmäisessä osassa Vish Puri saa toimeksiannon ratkaista, kirjan nimen mukaisesti, kadonneen palvelijattaren arvoitusta. Erään perheen palvelijatar on kuuleman mukaan surmattu ja perheen isää epäillään murhaajaksi. Mies vakuuttaa kuitenkin olevansa syytön, ja palkkaa Vish Purin tutkimaan asiaa. Miten perheen muut jäsenet, ja palvelijat liittyvät murhaan? Mitä onkaan oikeasti tapahtunut?

Tykkäsin kirjasta ihan hirveästi. Siinä oli mukana aimo annos huumoria, ja kirja viihdytti minua alusta loppuun mitä suuremmassa määrin. Myös Vish Purin lämmin ja lempeä hahmo sai minut täysin pauloihinsa ja innolla jään odottamaan seuraavaa suomennosta.

Ennemmin kuin perinteiseksi dekkariksi, kuvailisin tätä ehkä salapoliisiromaaniksi. Niilläkin on eroja, eikö niin? Tässä ei ollut niin paljon toimintaa kuin dekkareissa, mutta se ei ainakaan minun lukemistani millään tavalla haitannut.

En ole lukenut paljon Intia aiheista kirjallisuutta, joten sain aimo annoksen Intia tietoutta kirjan mukana, joka oli yksin omaan positiivinen asia. On aina ihanaa oppia uusia asioita eri kulttuureista, kirjassa kritisoitiin paljon esimerkiksi Intian poliisilaitoksen toimintaa, joka vaikuttaa kieltämättä ainakin kirjan perusteella vähintäänkin erikoiselta.

Sanasto kirjan lopussa oli myös ihan hyvä idea, mutta ainakaan minä en jaksanut ihan joka sanaa tarkistaa loppusivuilta. Siitä johtuen jotkut asiat jäivät hieman hämärän peittoon. Vish Purista tuli heti kättelyssä ehdottomasti yksi suosikkihahmoistani, mitä dekkareihin tulee.

++++½

5 kommenttia:

 1. Tosi kivaa, että pidit tästä! Jos on lukenut vähän Intia-aiheisia kirjoja, niin suosittelen Bergstrandin Delhin kauneimmat kädet -teosta. Se on samantyylinen, mutta ei rikosromaani.

  Ja Vish Puria tulee syksyllä lisää suomeksi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitettu lukulistalle ehdottomasti, kiitos suosituksesta. :)

   Syksyä siis odotellessa. <3

   Poista
  2. Minäkin huomasin, että tästä on tulossa jo toinen osa. Kansikuva on niin persoonallinen, että jää hyvin mieleen. Tämä ensimmäinen osa oli mennyt minulta aivan ohitse, mutta olipas kiinnostavaa lukea kommenttejasi täällä. Täytyy harkita, josko lisäisin omalle lukulistalleni!

   Poista
 2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta! Tykkään kovasti kirjoista, joissa on mukana kulttuurinen aspekti - etenkin, jos kulttuuri on itselle vähän vieraampi. Täytyypä laittaa kirjailijan nimi korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä uudet kulttuurit ovat aina kiinnostavia. Kannattaa ehdottomasti tutustua tähän kirjaan, suosittelen lämpimästi. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!