sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Henriette Sola: Italialainen nimipäiväkirja

Italialainen nimipäiväkirja
Henriette Sola
319 s. 
2016
Arktinen banaani

Arvostelukappale Italainen nimipäiväkirja on Henriette Solan esikoisromaani jossa tulee vahvasti esiin hänen oma harrastuksensa. Sola harrastaa käsientulkintaa ja on ottanut sen myös kirjansa päähenkilön elämään mukaan. Italainen nimipäiväkirja on Italiaan sijoittuvaa chick litiä, genreä joka on minulle erityisen rakas.

Italialainen nimipäiväkirja alkaa kun Sarah päättää tehdä täydellisen muutoksen elämässään. Työ Lontoon pörssissä saa jäädä taakse, samoin pitkästyttävä poikaystävä, kun nuori nainen lähtee Italiaan. Italiassa Sarah lähtee isoäitinsä jalanjäljille, kiertäväksi kädestäkatsojaksi. Kesä 1975 on kuuma, mutta ei pelkästään auringon vuoksi. Sarah matkustaa serkkunsa hevosvankkureilla serkkunsa Tomason kyydissä ympäri Italiaa ja voitte uskoa - kirjan nimenä oleva Italialainen nimipäiväkalenteri pitää kyllä paikkaansa. Nimittäin siinä mielessä, että Sarah käy läpi eräänalaista nimipäiväkalenteria, mitä miehiin tulee. Hän törmää toinen toistaan hurmaavampiin miehiin ja vaikka suunnitelmissa oli etsiä matkan aikana itseään niin... no, se suunnitelma aina siirtyy hieman. On kuitenkin eräs mies jota Sarah ei voi unohtaa, salaperäinen Paimen. Joku siis on saanut pysyvämmän paikan hänen sydämessään...

Koska chick lit on minulle hyvin tuttu ja rakas genre jota olen lukenut paljon, olen oppinut odottamaan tiettyjä asioita genren kirjoilta. Odotan chick litiltä ennen kaikkea romantiikkaa ja huumoria ja... No, romantiikkaa Italaisessa nimipäiväkalenterissa kyllä oli, reilusti. Jossain vaiheessa yritin laskea kuinka moneen mieheen Sarah kirjan aikana törmää, mutta menin jo laskuissa sekaisin. Se on totta kai kirjan ideakin, hän etsii matkansa aikana itseään ja törmääkin sen sijaan hurmuriin toisensa perään. Onneksi Sarahilla on syvempiäkin tunteita, muuten olisin kyllästynyt hänen kevytkenkäisyyteensä.

Sitten se huumori. Chick litissä huumori tosiaan on olennaisena osana ja kyllähän minä Italaisesta nimipäiväkalenteristakin huumorin löysin. Kirjan lukemisen jälkeen jäin tosin miettimään löysinkö huumorin väärästä paikasta, sellaisesta joka olisi tarkoitettu vakavaksi kerronnaksi. Nimittäin minun mielestäni kaikkein hauskinta kirjassa oli se miten Sarahin elämään tuli mies toisensa perään, enkä oikein osannut ottaa sitä vakavasti. Minulle tuollainen elämä ei ole tuttua, joten siinä lienee syy miksi hihittelin Sarahin edes ottamuksille - sitä en tiedä onko se sellaiseksi tarkoitettu.

Henriette Sola tosiaan harrastaa itse käsientulkintaa, jonka on tuonut mukaan Italialaiseen nimipäiväkirjaan. Se onkin kirjassa kohtalaisen suuressa roolissa, joka tuo kirjaan aivan oman mausteensa. Se onkin Solan kirjassa se "uusi" juttu, sellainen jota ei muissa chick lit romaaneissa ole ollut - ainakaan minä en ole törmännyt. Se tuo myös Sarahin hahmoon oman lisänsä, jotain sellaista jota ilman hän ei olisi ollut ehkä niin kiinnostava.

Italialaisessa nimipäiväkirjassa tärkeimmiksi asioiksi nousevat kuitenkin romantiikka ja Italia. Näistä saadaan aikaan viihdyttävä yhdistelmä joka toimii silloin kun kaipaa jotain kevyttä. Minunlaiseni chick lit -kettu, jolle genre on hyvin tuttu, jäi odottamaan ehkä vielä jotain enemmän. Mutta toivon Henriette Solan silti jatkavan genren parissa, sillä aineksia hänessä tähän lajiin on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!