maanantai 12. syyskuuta 2016

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija

Havukka-ahon ajattelija
Veikko Huovinen
211 s. 
1968 (7. painos)
WSOY

Saatu oman hyllyn aarteeksi


Viime kesän piti olla minun kohdallani varsinainen klassikkokesä, mutten kuitenkaan tullut lukeneeksi kaikkia niitä klassikkoja joita olin suunnitellut. Luin kuitenkin pari sellaista jotka eivät alkuperäiseen suunnitelmaan kuuluneet, ja nyt tuntuu ihanalta ajatukselta jatkaa tutustumista klassikoihin.

Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija on aivan syystäkin klassikko. Tutustuin Huovisen esikoisromaaniin elokuvan kautta, kun isäni jokin aika sitten kaivoi elokuvan omista, ihanan loppumattomista varastoistaan. Sieltä löytyy helmi jos toinenkin, mutten silti aivan jokaisesta isäni varastoista löydetystä elokuvasta riemastu niin paljon kuin Havukka-ahon ajattelijasta. Senhän me jokainen tiedämme etteivät kaikki kirjat toimi elokuvana mutta tämä toimi. Tietenkään en ollut ennen elokuvan katsomista lukenut kirjaa, mutta jotenkin elokuvan lempeä tunnelma, hyvät näyttelijät ja maisemat joissa elokuva on kuvattu - jotenkin ne tekivät suuren vaikutuksen. Ja innostivat tietenkin lukemaan myös kirjan...

No, kirjan pariin pääsin ennen kuin huomasinkaan. Pääsin tutkimaan kirjallisuutta harrastavan kummini kirjahyllyjä ja sieltä löytyi aarre jos toinenkin. Lähes jokaisen kirjan kohdalla kysyin "saanko tämän oikeasti?", ja mukaani tarttui myös tämä Huovisen esikoisromaani. Painos on WSOY:n vuonna 1968 ilmestynyt Kirjallisuutta kouluille versio, kertakaikkiaan nostalgisen näköinenkin teos. Pian kummilta samaani kirjakasan saamisen jälkeen tartuin Havukka-ahon ajattelijaan.

Jos olin pitänyt ajattelijasta elokuvana, niin kirjaan ihastuin vielä enemmän. Vaikka elokuvaversio olikin todella hyvä, totuus on että kirja antaa vielä enemmän. Kirjan kanssa pääsin vielä paremmin tutuiksi Konsta Pylkkäsen kanssa, joka tietenkin oli painunut elokuvasta mieleeni Kai Lehtisenä. Myös kirjan maisemat tuntuivat lukiessa eläviltä, olihan ne kerran jo elokuvassa nähnyt (hienoina, todella mahtavina!). Jotenkin luontokuvaus oli siitä huolimatta kirjassa vielä elävämpää ja huumori pääsi aivan toisenlaisiin oikeuksiin kuin elokuvassa - vaikka toki sitäkin katsoessa nauroin useampaan otteeseen.

Havukka-ahon ajattelijassa oli minulle kaksi suurta asiaa: Suomen luonto ja korpifilosofi Konsta Pylkkänen. Ja näiden kahden yhdistelmä. Se, millaisen huumorin Veikko Huovinen lukijalleen tuo Konsta Pylkkäsen kautta, millaisen tyypin hän on päähenkilöstään tehnyt. Inhimillisen, lämpimän ja hyväntahtoisen. Sellaisen jonka sutkautuksille ja mietteille ei vain voi olla hymyilemättä.

Tänä syksynä Havukka-ahon ajattelija saa ensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterin lavalla. En olisi siis paremmin voinut ajoittaa elokuvan katsomista ja kirjan lukemista - tietenkin teatteriesityksenkin menen katsomaan. Pääroolia näyttelee Lassi Uimonen joka jää tämän näytelmän jälkeen eläkkeelle tehtyään pitkän uran Joensuun kaupunginteatterissa. Tämän näytelmän näkeminen on ehdottomasti syksyn kohokohtia!

Kyllä, Havukka-ahon ajattelija on taas sellainen klassikko joka kannatti lukea. 


 

10 kommenttia:

 1. Kiva, kun kirjoitat tästä näin positiiviseen sävyyn! Olen itsekin ajatellut kirjan lukemista, mutta vielä on jäänyt. Kirja + dramatisointi kuulostaisi hyvältä yhdistelmältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirri, tässä saakin oikein kunnon annoksen Havukka-ahoa, tähän mennessä kokemukset ovat ainakin olleet positiivisia. Toivottavasti teatteriesitys olisi yhtä hyvä!

   Poista
 2. Aioinkin juuri vinkata sinulle Joensuun kaupunginteatterin esityksen, mutta olitkin huomionut sen. Täytyy käydä katsomassa näyttämöllä, kirja on luettu ja elokuvakin katsottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mervi, huomasin esityksen kun selailin kaupunginteatterin esitettä. Hienoa että ottavat tällaisen klassikon ohjelmaan!

   Poista
 3. Itse haluaisin lukea Veikko Huovisen Rasvamaksan, en ole hänen tuotoksiaan koskaan vielä lukenut. Tämäkin kirja kiinnostaisi!

  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, minäkin haluaisin nyt lukea lisää Huovista, tyyli miellytti kovasti. :)

   Poista
 4. Hienoa, että nostit tämän klassikon esille! Havukka-ahon ajattelija on minusta ehdottomasti parasta Huovista. Se on lukemisen arvoinen jo pelkästään omanlaisensa tekstin vuoksi. Kertakaikkiaan upea esikoisteos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, kun luen paljon uutuuksia niin on ihanaa nostaa välillä tällaisia hienoja klassikkoja esiin. Jos vaikka tämä bloggaus innostaisi jonkun Huovisen pariin. :)

   Poista
 5. Oi ehdit taas klassikkojen pariin, mahtavaa! Vanhoja kirjoja lukiessa valtaa aina aivan erityinen fiilis - tämähän näyttää olevan myös miltei 50 vuotta vanha teos :D Maailma on näyttäytyny vähän erilaisena.
  Pitääpä lisätä omallekin listalle, Huovista on hyllyssä mutta ei vielä luettuna :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piia, on ihanaa välillä lukea klassikkojakin! Totta, tällaista lukiessa on aivan erityinen fiilis, Havukka-ahon ajattelijasta kun välittyi tosiaan se miltei viidenkymmenen vuoden takainen tunnelma. <3 Huovista kyllä voin suositella. :)

   Poista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!