sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Winston Graham: Poldark - Kapinallinen

Poldark - Kapinallinen
Winston Graham
Suomentaneet Irmeli Sallamo ja Anuirmeli Sallamo-Lavi
555 s. 
2016
Gummerus








Arvostelukappale kustantajalta

 Kirjakeskustelut ovat sitten hedelmällinen asia. Keskustelin taannoin kirjoista isäni kanssa, joka lukee minun laillani paljon. Oli aika jolloin luimme täysin erilaisia kirjoja, mutta nyt lukumakuni taas hieman laajennuttua olemme löytäneet yhteisiä suosikkeja. Pidimme molemmat todella paljon Jeffrey Archerin Vain aika näyttää -teoksesta ja isäni mietti että Winston Grahamin Poldarkissa voisi olla jotain samaa. Uteliaana kiinnostuin kirjasta tietysti heti!

Ensimmäinen Ross Poldarkista kertovan sarjan osa kertoo vuosista 1783-1787. Kirjan alussa Ross palaa haavoittuneena Yhdysvaltain vapaussodasta englantilaiseen kaivoskylään, Cornwalliin. Perille päästyään hän saa kuulla isänsä Joshuan kuolleen ja että hänen rakastamansa nainen on kihlautunut toisen miehen kanssa. On siis aika rakentaa elämä uusille kantimille ja vaikka Ross tunteekin olevansa Cornwallissa ulkopuolinen, ei nuori mies anna periksi. Ross kuuluu rikkaaseen ja arvostettuun sukuun mutta hän tuntee sympatiaa kaivostyöläisiä ja talonpoikia kohtaan - ja sai sillä sai sillä välittömästi minun sympatiani ja lämpöni hahmoa kohtaan. Siksi olinkin tavattoman onnellinen kun Ross pelasti katupoikien tappelun keskeltä huonoista oloista tulleen Demelzan, jonka otti piiaksi taloonsa. Se tuo hieman eloa ja lämpöä Rossinkin elämään...

Kapinallinen on historiallinen romaani, mutta se on sitä oikeastaan sitä monelta kantilta. Kirja on nimittäin kirjoitettu alunperin vuonna 1945 ja se on nyt löydetty ikään kuin uudelleen - se on nimittäin suomennettukin ensimmäisen kerran 1977. Winston Gramin Ross Poldarkista kertovaa sarjaa löytyy hurjan monta osaa, 12. Minulle tämä ainakin on iloinen uutinen, sillä en ole tähän mennessä lukenut yhtäkään aikuisille suunnattua, näin pitkää sarjaa. Nyt olen kuitenkin päässyt heti alusta pitäen kyytiin ja kyllä aion jatkaa matkaa Ross Poldarkin kanssa tästä eteen päinkin. Nuortenkirjasarjoja on toki tullut luettua, mutta olisiko tämä ensimmäinen aikuisille suunnattu?

Kapinallisessa kiehtoo jo aikakausi. 1700-luvun loppu on todella kiinnostavaa aikaa, aikaa josta en ole tainnut tätä ennen kovin paljoa lukea. Varsinkin tuon ajan Englanti on jotain aivan uutta, ja kun kirja on vielä kirjoitettu monta kymmentä vuotta sitten, on kerronnassakin omanlaisensa henki. Suomentajatkin ovat tehneet hienoa työtä, sillä he ovat pystyneet hyvin seurailemaan Winston Grahamin tyyliä - kielessä on jotain vanhaa. Joissakin tuoreissa historiallisissa romaaneissa seksikohtaukset kuvataan sumeilematta, mutta Graham ei sitä tee. Tämä varmasti johtuu aikakaudesta jolloin kirja on kirjoitettu, silloin ei ollut tapana kertoa seksistä kirjoissa niin avoimesti kuin nykyisin. Minusta se sopii Kapinalliseen hyvin, sillä tuskin sellainen tyyli oli 1700-luvullakaan.

Kaikkein kiehtovinta Kapinallisessa oli tietenkin tutustuminen Ross Poldarkiin. Hän oli kiehtova hahmo jotenkin niin suuri persoona että olin lumoutunut. Kuten kirjan nimestäkin voi päätellä niin Ross on todellinen kapinnallinen. Hän ei piittaa siitä että kuuluu todella arvostettuun sukuun ja että hänen pitäisi ehkä käyttäytyä sen mukaisesti - Ross tuntee sympatiaa alempia luokkia kohtaan ja on saanut vihamiehiksi suvun joka tuntuu olevan kaiken keskellä. Eikä se, ettei Ross aina piittaa elää lain mukaisesti, ole täysin ongelmaton seikka...

Kyllä. Poldark - Kapinallinen oli oikein hieno sarjan aloitusosa. Toinen osa, Poldark - Demelzan laulu on minun mielestäni jo ilmestynyt ja kyllähän sekin on luettava. Sellaiseen koukkuun Winston Graham minut sai esittelemällä näin kiinnostavan hahmon ja näin kiinnostavat historialliset maisemat! Vinkki: Yle esittää myös kirjasarjaan pohjautuvan BBC:n sarjan tänä syksynä. Arvatkaa vaan aionko katsoa!

12 kommenttia:

 1. Minulla on nyt kesken toinen osa, Demelzan laulu. Pidin tästä kyllä, YLE:llä lokakuussa alkavaa sarjaakin on kuulemma kehuttu paremmaksi kuin useita mahtavina pitämiäni sarjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, kävinkin lukemassa bloggauksesi! Minäkin odotan Ylellä alkavaa sarjaa, sillä jo ensimmäisen osan perusteella voisin ajatella että tämä toimisi hyvin sarjanakin :)

   Poista
 2. No mutta. Nämä kirjat ovat jostain syystä menneet minulta aivan ohi, mutta tämähän kuulostaa aivan täsmäteokselta (ja -kirjasarjalta) minulle. Kiitos innostavasta arviosta, Krista -- varaankin tämän heti kirjastosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, jotenkin voisin kuvitella että pitäisit tästä. Ross on tosiaan niin hurmaava hahmo että varmasti jo hän saa monet naislukijat ihastumaan ja lisäksi tässä on hieno historiallinen henki. Nuo jo tekevät paljon! Hyviä lukuhetkiä, ihanaa kun sain innostettua <3

   Poista
 3. Ihanaa, että sinäkin innostuit tästä:) Minulla odottaa hyllyssä toinen osa. Nyt pitää vain toivoa, että kaikki loputkin osat suomennetaan kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin pitää kyllä hankkia toinenkin osa käsiini, tämä koukutti sen verran tehokkaasti. Toivottavasti tosiaan loputkin osat suomennetaan tällaisessa tahdissa <3

   Poista
 4. Vaikuttaapa kiinnostavalta, pitää laittaa vinkki talteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, kannattaa ainakin kokeilla tätä! Ja luulenpa että tv-sarja joka kirjojen pohjalta tehdään, on aika hyvä. Ainakin toivon niin! :)

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä kirjalta ja mielenkiintoiselta henkilöhahmolta. Täytyypä laittaa kirja ylös lukulistalle. :) Kiitoksia vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikku, minä kyllä tykkäsin tästä ja kun kiertelin blogeja niin en tainnut olla ainoa. Eli kannattaa kokeilla! :)

   Poista
 6. Kuulostaa hyvältä kirjalta ja mielenkiintoiselta henkilöhahmolta. Täytyypä laittaa kirja ylös lukulistalle. :) Kiitoksia vinkistä.

  VastaaPoista
 7. Tämä kiinnostaa minuakin, mutta eipä vain ole vielä tullut kirjastossa vastaan. Jos kaipaat lisää historiallista (sarja)lukemista niin tartu Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjaan :)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!