tiistai 13. syyskuuta 2016

Linnea Alho: Todistaja

Todistaja
Linnea Alho
411 s. 
2016
WSOY


Ennakkokappale kustantajalta


Todistajan ennakkokappale kolahti yllättäen postiluukusta ja kyllähän kirja takakantensa perusteella alkoi varovasti kiinnostaa.  En silti voinut etukäteen arvata millaiselle matkalle Todistaja minut vie, sillä jos olen oikein käsittänyt, on Todistajalla totuuspohja.


On Keijo Alho, joka varttuu kansalaissodan aikana ja pääsee jatkosodassa rintamalta paperitöihin. Naimisiin mentyään hän pitää rakastajatarta. Eräänä päivänä hän vaipuu psykoosiin ja ampuu häntä pidättämään tulleen poliisin. Sitten on Anne. Anne, joka syntyy erilaiseen maailmaan kuin Keijo, maailmaan jossa Berliinin muuri murtuu ja Pikku Kakkonen tulee arkisin televisiosta. Anne harrastaa ratsastusta, kasvaa nuoreksi naiseksi ja löytää baareihin. Poikiakin löytyy, mutta omaa paikkaa ei silti. Anne tuntee jatkuvasti olevansa ulkopuolinen. Kaiken pitäisi olla kohdallaan mutta kun ei ole. Johtuuko se Fransista, poliisista joka kuoli vuosia sitten liian nuorena?

Todistaja on kokonaisuutena erittäin kiinnostava teos joka toden totta herättää ajattelemaan. Se, että kirjan lähtökohtana ovat tositapahtumat, että Keijo Alho on on todella elänyt, tekee kirjasta elävämmän, todemman, vaikuttavamman. Linnea Alho sanoo kirjan alkusanoissaan että kirjan kirjoittaminen oli hänelle todella maaginen matka. En epäile ollenkaan!

Linnea Alho on todella rohkea kirjailija kun on uskaltanut kirjoittaa tällaisen romaanin. Jäin miettimään kirjailijan omaa roolia kirjassa: onko hän Anne? Jos näin on, kunnioitan häntä entistä enemmän. Hän on sijoittanut itsensä hahmoon josta kirjoittaa rohkeasti ja todella hienosti, pelkäämättä tuoda esiin vaikeitakin asioita. Oli Anne Linnea Alho tai ei, on tämä joka tapauksessa kiinnostavin puoli Todistajassa.

Keijo Alhon tarinakin on toki mielenkiintoinen ja se on omalla tavallaan kirjan kantava voima. Silti löysin Annesta niin paljon minua itseäni etten voinut olla samaistumatta häneen. Annessa on epävarmuutta ja hänellä on varjoja, mutta samaan aikaan hän on todella rohkea ja vahva nainen.

Samaan aikaan kun ihailin Annea hahmona, samaan aikaan nautin kuitenkin myös Alhon historian kuvauksesta. Sillä toki, kun hän kertoo Keijo Alhon menneisyydestä, täytyy Alhon kuvata myös historiaa. Kirja ottaakin omalaisensa katsauksen Suomen lähihistoriaan josta Linnea Alho selvästi tietää.

Todistaja kannattaa lukea jo sen takia, että kirjan lähtökohtana ovat tositapahtumat. Eikä pelkästään sen vuoksi, vaan myös siksi että Linnea Alho on lahjakas kirjoittaja joka saa koko tarinan elämään - sen takia Todistaja kannattaa ainakin lukea. Niin, eihän hyviä kirjoja kannata jättää lukematta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!