maanantai 5. syyskuuta 2016

Miika Nousiainen: Juurihoito

Juurihoito
Miika Nousiainen
332 s. 
2016
Otava

Arvostelukappale kustantajalta


 Miika Nousiainen. Kirjailija joka otti minut omakseen esikoisromaanillaan ja jonka matkassa olen kulkenut tiiviisti siitä lähtien. Vadelmavenepakolainen on tähän mennessä ollut minulle kaikinpuolin rakkain, tärkein ja hienoin Nousiaisen romaani, mutta se on kohdannut voittajansa. Reissuni hammaslääkärin tuolille, Juurihoitoon, oli joka suhteessa mieletön kokemus.

Älkää pelätkö, ei Juurihoito ole pelkkä hammaslääkäriromaani. Keskeisenä tapahtumapaikkana kirjassa toki hammaslääkärin tuoli on, onhan kirjan yksi keskeisistä henkilöistä hammaslääkäri. Pääroolia näyttelee kuitenkin Pekka, eronnut copywriter joka päätyy hammaslääkärin tuoliin. Heti alussa Pekasta kerrotaan kirjan juonelle keskeinen asia: hänellä ei ole isää. Pekan käydessä hammaslääkärissä hänelle selviää että lääkäri on hänen veljensä ja he päätyvät unohtumattomalle matkalle etsimään isäänsä.

Hammaslääkäripelostani huolimatta en kavahtanut Nousiaisen kirjan aihetta, joka on onni. Olisin nimittäin menettänyt jotain paljon enemmän kuin vain pelkkää hammaslääkärikuvausta jos olisin jättänyt kirjan lukematta - Juurihoidossa on jotain suurta. Tapa, jolla Miika Nousiainen naurattaa, siinä on jotain niin lämmintä ja sympaattista ettei niin kirjan hahmoista kuin itse kirjailijastakaan voi olla pitämättä. Vaikka kirjan aiheet ovat pohjimmiltaan vakavia, asioita joiden ei välttämättä pitäisi naurattaa, saa Nousiainen kuitenkin ne oivalluksillaan muovattua hauskoiksi.

Kirjan tapahtumien yksityiskohdat, pienet oivallukset ja kertakaikkiaan herkullinen dialogi tekevät Juurihoidosta hauskan. Samaan aikaan kun kirja on tavattoman liikuttava, syvälle sieluun menevä, itkuhermoja koskettava - samaan aikaan tirskuin naurusta milloin kenenkin hahmon sanoille, teoille tai vaikka vain Nousiaisen kuvaamalle paikalle. Tähän ei kuka tahansa kirjailija pysty.

Ja sitten on Miika Nousiaisen tyyli kertoa. Se on kertakaikkiaan hieno. Minulle Maaninkavaara ja Metsäjätti ovat jääneet hieman keskinkertaisiksi kirjoiksi vaikka olen nekin mielelläni lukenut. Nyt Juurihoidosta löysin sen minulle Vadelmavenepakolaisesta tutun kirjailijan, sen kirjailijan johon minä silloin vuosia sitten lujasti ihastuin. Tämä oli onni.

Juurihoitoa ei kannata jättää väliin hammaslääkäripelon takia sillä suuremmat aiheet ovat kirjassa keskeissä roolissa. Mutta jos ei pelkää sitä että kirjaa lukiessa joutuu nauramaan kerran jos toisenkin ja liikuttua myös muutaman kerran, suosittelen Juurihoitoa lämpimästi. Siis Miika Nousiaisen kirjaa. Hammaslääkärikäynti on jokaisen omissa käsissä.

8 kommenttia:

 1. Ihana sun postausta. Tunnustan, että tuolla nimellä varustettu kirja vaatii esilukijan minun tapauksessa, vaikeassa tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin poden hammaslääkärikammoa, mutta onneksi silti en kavahtanut kirjan nimeä. On nimittäin sen verran ihana kirja! <3

   Poista
 2. Miika Nousiainen on ihana! Mä niin odotan, että ehdin aloittaa Juurihoidon. Pari kirjaa on vielä jonossa ennen sitä.

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja on aivan mahtava mutta eniten naurattaa se, että sivulla kaksi kiitetään hammaslääkäri Kai Aaltoa, joka on ehkä toiminut jonkinlaisena inspiraationa tuolle Esko -hahmolle. Kai Aalto on juuri noin innostunut kruunujen tekemisestä ja tosi hupaisa tyyppi, mitä Esko ei ehkä tahallaan ole! Kirjoissa on joskus jotain todellista takana, Kai Aallon potilaat tunnistavat hammaslääkärinsä!!

  VastaaPoista
 4. Tämä oli erinomainen kirja, aivan kuten Nousiaiselta sopi odottaakin! =)

  VastaaPoista

Lukutoukka ilahtuu kommentistasi!